TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Revysol®, az új azol hatóanyag

Revysol®, az új azol hatóanyag

Növényvédelem - 2020.09.12

Új, kalászos gabonában rugalmasan felhasználható gombaölő szer Manapság csak a változás állandó. A nö­vénytermesztőknek egyre újabb kihívásokkal kell szembenézniük, hiszen a körülmények folyamatosan változnak.

Így még jobban felértékelődik egy új, bizonyítottan hatásos, könnyen felszívódó, hosszú hatástartamú gombaölő szer szerepe.

Változik az időjárás, amely egyre kevésbé kiszámítható, hirtelen lezúduló eső, extrém magas UV-sugárzás nehezíti az életet, gyakoribbak a szeles napok. A munkák szervezése egyre nehezebb: korlátozott számban áll rendelkezésre munkaerő, kény­­­szerűvé válik a költségek csökkentése, növekszik az adminisztráció. A kórokozók is változnak: egyes évjáratokban jelentős a sárgarozsda-fertőzés, a vörösrozsda pedig minden évben megjelenik, de eltérő időszakokban. Sorolhatnánk még a kalászfuzárium-problémákat az utóbbi években, vagy a rezisztens kórokozók megjelenését, felszaporodását. Egyre kisebb az elérhető növényvédő szerek száma: rovarölő szereket és gombaölő szereket vonnak ki vagy korlátozzák 
a felhasználásukat.

Kíméletes, mégis hatékony

Az azol molekulák alkotják a kalászos gombaölő szerek gerincét. Ezek zöme 
az emlősök endokrin enzimjének működését károsan befolyásolja. Elsősorban emiatt várható, hogy az újraengedélyeztetések során az azoltartalmú készítmények nagy része kivonásra kerül, így néhány éven belül a kalászosállományokban jelenleg használatos gombaölő szerek többsége helyett más gombaölő szert kell majd alkalmazni.

Ebben a változó környezetben a 2010-es évek elején a BASF úgy döntött, hogy egy azol hatóanyag fejlesztésébe kezd. Ennek eredményeképp létrejött a Revysol®, az új azol típusú hatóanyag, amelyben a cég több évtizedes tapasztalata, tudása testesül meg.

Már a fejlesztés korai stádiumában 
a BASF mérnökei nemcsak a biológiai hatékonyságot, hanem a bevezetéskor várható engedélyeztetési követelményeket is figyelembe vették. Az volt a cél, hogy az azol molekula hatékonyan blokkolja a kórokozó sejtfalszintézisért felelős célenzimjét (Cyp50), de kíméletes legyen az emlősök endokrin enzimével (Cyp19). A speciális szűrési eljárás eredményeképpen találták meg a Revysol® hatóanyagot, amely a kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal, a kultúrnövényre megfelelő szelektivitással, valamint kedvező regisztrációs tulajdonságokkal is rendelkezik. A Revysol® hatóanyag hazánkban először a kalászos növényekben lesz elérhető, majd később az olajosokban és a kertészeti növényekben is engedélyt kap.

A Revysol® az első izopropanol-azol. 
Az azol fej alatt egy rugalmas, ún. izopropanol nyak helyezkedik el, aminek köszönhetően a molekulaszerkezet eltérő alakzatot tud felvenni. Ezáltal sokkal erősebben kötődik a célenzimhez, és az eltérő, nem szabályos enzimformához is tud igazodni. Így az azol hatóanyagokkal szemben rezisztens kórokozókra is hatásos.

Egyedi formuláció

A Revysol® termékek tökéletesítése során a BASF kutatói egyedi formulációt találtak fel, aminek köszönhetően a hatóanyagok rendkívül gyorsan, rövid időn belül nagy mennyiségben tudnak a növény bel­­­­­sejébe szívódni, még hideg időben is. 
Az azonnali felszívódás miatt a készítmény a kipermetezés után rögtön munkába lép, kimagasló a gyógyító hatása.

a revysol az elso izopropanol azol

A speciális formuláció okán a Revysol®-tartalmú készítmények a levél felületéhez erősen tapadnak, a gyors felszívódás után a növény belsejében kis raktárak jönnek létre, és innen a hatóanyagok optimális sebességgel áramlanak szét a levél egészében. Így hosszú tartamhatással rendelkezik a kórokozók széles köre ellen, valamint védett az eső és a hatóanyagokat lebontani képes, káros UV-sugárzással szemben. A jövő évtől a Revysol® piraklostrobinnal kombinációban, Revycare® néven lesz kapható. E termékünk a Tango® Star méltó utódja lesz. Rugalmas felhasználá­si lehetőségének köszönhetően hatéko­nyan segíti majd a kalászos ga­­­bonát termesztők gazdálkodását a je­­­­lenlegi és a jö­­­­­­­­­­vőben várható változó körülmények kö­­­­­zött is.
BASF

Címkék: BASF, kalászos, gabona, Tango® Star , Revysol®, azol
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ki mint vet… Az ágazat helyzete és kilátásai

A mezőgazdaság ezen ágazatáról kevesebb szó esik a híradásokban, holott talán a legfontosabb a vetőmag, amely egy ...