TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Visszatekintés, avagy 
növényvédelmi kihívások 2019-ben

Visszatekintés, avagy 
növényvédelmi kihívások 2019-ben

Növényvédelem - 2020.05.18

5. rész: cukorrépa Az előző év növényvédelmi problémáival foglalkozó sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, amely ezúttal a cukorrépában tapasztaltakról szól. Ez a növény egykor a szántóföldi növénytermesztés „nagy” növénye volt, termesztése egyaránt jelentett nagy szakmai kihívást és egyben jelentős jövedelmet, ha az sikeresnek bizonyult. Mára sajnos jóval kisebb a jelentősége, de növényvédelmi szempontból még mindig képes feladni a leckét.

A cukorrépa-termesztés előző évének egyik meghatározó momentuma az április végétől május végéig tartó csapadékos időjárás volt, amely szerencsétlen módon egybeesett a gyomirtási időszakkal. A felázott talajokon a munkavégzés megnehezült, így az időszakos esőszüneteket sem sikerült minden esetben kihasználni. A rosszabb hatékonyságú gyomirtás nyomai egyes területeken, országrészekben végigkísérték az egész tenyészidőszakot, nem egy helyen kapával kellett besegíteni a jó eredmény eléréséhez.

A hűvösebb és csapadékosabb időjárási körülmények olyan kártevők és kórokozók megjelenését is elősegítették, amelyekkel csak ritkán találkozik a répatermesztő. Ilyen kártevő volt a cukorrépalégy, amely korán, már néhány leveles korban megjelent egyes répatáblákon, ahol aztán egész évben megtalálhatók voltak a tünetei, a nagy foltaknák a levélen (1. kép). Bár a lárvák, a nyüvek (2. kép) kártétele nyomán a levélfelület csökken, a termésre még ilyen fokú jelenlétekor sincs komolyabb befolyással.

cukorrépa  cukorrépa

1. kép: A cukorrépalégy foltaknája a levélen  2. kép: A cukorrépalégy nyüvei

Szintén a hűvösebb időjárás számlájára írandó, hogy tavaly olyan, ritkán megjelenő megbetegedéssel is találkozni lehetett, mint a cukorrépa baktériumos levélfoltossága (3. és 4. kép). 
Az egyre szárazabbá és melegebbé váló időjárásunk miatt ritkán teremtődnek meg a feltételek a felszaporodására, de az előző év csapadékos májusa ezt lehetővé tette. Komolyabb kártétele végül nem alakult ki, a csapadék megszűntével, majd a beköszöntő nyári meleggel a fertőzés beavatkozás nélkül is leállt.

cukorrépa  cukorrépa

3. és 4. kép: A cukorrépa baktériumos levélfoltosságának tünetei

Már a melegedő időjáráshoz kötődik a következő kártevő, amely szokatlanul erős fertőzéssel jelentkezett 2019-ben. Ez 
a kétfoltos – vagy közönséges – takácsatka (5 és 6. kép), amely kisebb foltokban szinte minden évben jelen van a cukorrépában, azonban nagyon ritka, hogy a kártétele ellen célzott védekezésre legyen szükség. Az előző évben viszont ez volt a helyzet, akár kétszeri beavatkozásra is szükség lehetett helyenként, hogy 
a nagyobb mértékű levélvesztés elkerülhető legyen.

cukorrépa  cukorrépa

5. és 6. kép: Kétfoltos takácsatka kártétele répalevélen

Egyáltalán nem új, mondhatni „megszokott” kórokozó is okozott gondot az előző évben. A cerkosprórás levélfoltosság (7. és 8. kép) minden évben megjelenik a cukorrépa-területeken, hol kisebb, hol nagyobb levélvesztést okozva. A tavalyi évet inkább az erős fertőzést hozó évjáratok közé lehetne sorolni, augusztus végére minden területen, de akár minden egyes levélen is megtalálhatók voltak a tünetei, helyenként valóban jelentős levélveszteséget okozva. Ez ahhoz vezetett, hogy a növények „újraindultak”, újra intenzív levélnövekedést produkáltak, ami súlyosabb esetekben a betakarított termés cukortartalmának csökkenését okozta.

cukorrépa  cukorrépa

7. és 8. kép: Cerkospórás levélfoltosság tünetei

A cukorrépa növényvédelmi problémáinak bemutatásával sorozatunk végéhez érkeztünk. Szándékaink szerint az elmúlt hónapokban megjelent írásainkban a legfontosabb szántóföldi növényeink tavalyi évben jelentkező növényvédelmi problémáit mutattuk be, sok képpel, kevés szöveggel, amolyan „KárKép módra”. Mi, a weboldal szerkesztői az idei évben is nyomon követjük a fontosabb szántóföldi növényeinket, dokumentáljuk az évjáratra jellemző növényvédelmi problémáikat, amelyeket az év végén ismételten összefoglalunk egy cikksorozat formájában.

Addig is, találkozzunk a KárKépen (www.karkep.hu)

 







Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényvédelem, cukorrépa, levélfoltosság, cukorrépalégy, cukorrépa-termesztés, takácsatka, cerkospóra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.