TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Levéltrágyák biostimulátorokkal

Levéltrágyák biostimulátorokkal

Növényvédelem - 2019.05.10

FERTILEADER GOLD és AXIS: stressz esetén még látványosabb hatás A levéltrágyázás szerepe összetett: egyrészt többféle tápanyag pótlását teszi lehetővé a növények lombozatán keresztül, másrészt – speciális, élettani hatású összetevők révén – lehetőséget teremt, hogy a gazdálkodó pozitív irányba befolyásolja az anyagcserét, 
a növények fejlődését.

A Timac AGRO FERTILEADER termékei a benne lévő tápelemeknek és bio­sti­­mu­­látoroknak köszönhetően kiválóan ellátják ezeket a feladatokat. Jelen írásunkban a FERTILEADER GOLD és a FERTILEADER AXIS levéltrágyák felhasználási lehetőségeit mutatjuk be Csókási Lajos és Johannes Schimpfle gazdálkodók tapasztalatain keresztül.


Jobb termékenyülés 
és stressztűrés

Csokasi Lajos  Csókási Lajos
családi gazdálkodó
Szabadbattyán

 

– Kérem, mutassa be röviden a gazdaságát!

 – A családi gazdaságunkat a három fiammal közösen visszük. Növénytermesztéssel foglalkozunk, összesen 250 hektár területen. Talajaink alapvetően jó adottságúak, nehézséget a művelésben inkább 
a földek elaprózottsága jelent. A 250 hektár több mint 80 táblában található.

 – Milyennek ítéli meg talajaik tápanyag-szolgáltató képességét, feltöltöttségét?

 – Ahogy a lehetőségeink engedték, igyekeztünk ezen folyamatosan javítani. 
A szár­­­maradványokat nem visszük le a te­­rületről, bedolgozzuk a talajba. Odafigyelünk a nitrogénen kívül más tápelemek pótlására is. Részt veszünk a Timac AGRO YIELD SERVICE programjában, aminek keretében a talajvizsgálati eredmények, a vetésterv és a terméscélok alapján a szaktanácsadónkkal közösen állítjuk össze a tápanyag-kijuttatási tervet. Ez két okból is előnyös: egyrészt a növények 
a szükséges mennyiségben megkapják 
a tápanyagokat, másrészt pedig elkerüljük a pazarlást, hiszen mindenből csak 
a valóban szükséges mennyiséget adjuk ki.

 – A terméseredmények visszaigazolják ennek a tudatos tápanyag-gazdálkodásnak a létjogosultságát?

 – Úgy látom, hogy igen. A termésmennyiségben és a termésstabilitásban is sikerült előrelépnünk. Az utóbbi három évben a repcével és a napraforgóval is rendre elértük a 4 t/ha eredményt, szójával a 3,5 tonnát. Az őszi árpa is ad 7 tonnát, a búza 7-8 tonnát, a kukorica pedig 10 tonna felett teljesít. Az időjárás némileg befolyásolja az adott évi terméseket, de nagy ingadozások nem jellemzők.

 – Hogyan indult, merre fejlődött a kapcsolatuk a Timac AGRO-val?

 – Már sokéves kapcsolatról beszélhetünk. Szabadbattyánban működtetünk egy gazdakört, ami lehetőséget teremt vevőtalálkozókra a gazdák és mezőgazdasági inputokat forgalmazó cégek között. 
A Timac AGRO-val is így találkoztam először. A termékeik közül többet is kipróbáltam, amelyek azóta a technológiánk részévé váltak. Ilyenek a mikrogranulált starterek, a SULFAMMO és a FERTILEADER levéltrágyák. Öt éve pedig a YIELD 
SERVICE szolgáltatást is igénybe veszem.

 – Milyen növényekben és hogyan használja a FERTILEADER levéltrágyákat?

 – A FERTILEADER GOLD levéltrágyát négy éve kezdtem használni napraforgóban és repcében, majd rá egy évre a FERTILEADER AXIS terméket is kukoricában. Mivel hidas permetezőnk nincs, mindkét levéltrágyát akkor juttatjuk ki, amikor vontatott permetezővel még éppen bele lehet menni az állományba. Ebben a stádiumban felhasználva a napraforgó, a repce és a kukorica generatív fejlődését is segítik, javítják a termékenyülést. A FERTILEADER GOLD és AXIS tartalmazza egyrészt azokat a tápelemeket, amelyeket ilyenkor fokozottan igényelnek a növények, másrészt olyan biostimulátorokat is, melyek pozitív hatásúak az anyagcserére, a fejlődésre, növelik az ellenálló képességet a kedvezőtlen hatásokkal szemben.

 – Hogyan nyilvánul meg a FERTILEADER GOLD és AXIS hatása?

 – Leginkább kedvezőtlen időjárási körülmények között szembetűnő a hatás. 
A FERTILEADER termékekkel kezelt állományok tovább bírják a szárazságot, később indulnak meg azok a vissza nem fordítható élettani változások, amelyek az­­­­tán negatívan hatnak a termésre. Minden évben kipróbálunk egy vagy több terméket, gyakorlatilag folyamatosan kísérletezünk, így jó lehetőségünk van összevetni a különböző levéltrágyákat. 
Az a tapasztalatom, hogy a termés mennyiségében a kevésbé kedvező, szárazabb évjáratokban nagyobb a különbség a FERTILEADER levéltrágyák javára, de emellett a minőségre is megfigyelhető 
a kedvező hatásuk.

 – Tapasztalatai alapján kinek ajánlja a FERTILEADER GOLD és AXIS levéltrágyákat?

 – Véleményt a saját területünkön végzett megfigyelések alapján tudok alkotni. Úgy látom, hogy a jó termésekre képes talajokon a FERTILEADER termékek hozzásegítik a növényeket, hogy ezt meg is valósítsák. Ilyen adottságok mellett megfelelő termesztéstechnológiába illesztve egyértelműen kijelenthetem, hogy megtérülő befektetés az alkalmazásuk.

Javult a minőség

Johannes SchimpfleJohannes Schimpfle
Magyarkeresztúri Mezőgazdasági Falu Szövetkezet
Magyarkeresztúr 

 

 

– Kérem, elöljáróban mondjon néhány szót a gazdaságukról!

 – Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozunk. A növénytermesztést 400 hektáron folytatjuk, tábláink Magyarkeresztúr vonzáskörzetében találhatók. Termesztett növényeink a repce, kalászos gabonák, kukorica, lucerna, napraforgó. A vetésváltásban az olajos növényeket gabona követi, azt kukorica, majd ismét gabona következik, mielőtt újra repce vagy napraforgó kerülne a területre.

 – Adottságaikat, a termesztési feltételeket hogyan lehet jellemezni?

 – A klimatikus feltételek a tájegységünkön belül szerintem átlagosnak mondhatók. Az időjárási szélsőségek közül legtöbbször a szárazság okoz problémát. Ez a területeinket különböző mértékben sújtja, hiszen a talajadottságaink nagyon heterogének: vannak löszös talajú táblák, de kötött, agyagos területek és homok is. A talajaink tápanyag-szolgáltató képességét közepesnek ítélem meg, illetve 
a talajvizsgálati eredmények alapján azt mondhatom, hogy a tápelemekkel való feltöltöttsége is közepes.

 – Milyen terméseredményeket érnek el ezekkel a feltételekkel?

 – Az átlagtermések a gabonánál 6 t/ha, 
a repcénél 3,5 t/ha, a napraforgónál 3 
t/ha, a kukoricánál pedig 8 t/ha, de előfordulnak jelentős ingadozások, hiszen sok tényező befolyásolja a terméseredményeket. Megpróbálok minden gazdasági évben jó alapot adni a növénytermesztéshez: a legjobb talajművelő eszközökkel dolgozni, a tápanyag-utánpótlást biztosítani, de az időjárási anomáliák – különösen a csapadékhiány, kedvezőtlen eloszlás – hatását így sem lehet nullára csökkenteni.

 – Mióta van kapcsolatban a Timac AGRO-val? Miben testesül meg az együttműködés?

 – Egy éve indult a szakmai kapcsolat: 
a Timac AGRO szaktanácsadója átnézte a talajvizsgálati eredményeinket, és mivel több tábla kémhatása is savas, ezért javasolta a PHYSIOMAX talajkondicionáló használatát. Majd ezt kövezően az ő javaslatára használtam tavaly a FERTILEADER GOLD levéltrágyát napraforgóban. Ha egy-egy területen tápanyag-utánpótlást tervezek, akkor ajánlatot szoktam kérni tőle, illetve kipróbálom az ajánlott termékeket. Körülbelül havi rendszerességgel konzultálunk, meg vagyok elégedve 
a tu­­­­­­­­dásával, a tanácsaival.

 – Hogyan, milyen céllal alkalmazta a FER­TILEADER GOLD levéltrágyát?

 – Csillagbimbós állapotban juttattam ki 3 l/ha dózisban, azzal a céllal, hogy a ter­­­­­­­­­­més mennyiségében és minőségében javulást érjek el. A termék tulajdonságai, összetétele alapján ígéretesnek találtam a FERTILEADER GOLD-ot az olajos növényekben, így próbára tettem a napraforgóban.

 – A felhasználás során tapasztalt bármilyen problémát?

– Nem. A keverhetőséggel, kijuttatással nem volt semmilyen gond, könnyen ke­­zelhető termék. Perzselés vagy más kedvezőtlen hatás sem fordult elő.

 – A kitűzött célt elérte a termék használatával?

 – A szaktanácsadóm felhívta a figyelmemet a FERTILEADER GOLD biostimulátor-tartalmára, aminek hatása meg is látszott az erőteljesebb virágzásban. Ami 
a végeredményt illeti, az olajtartalomban kimutatható növekedést eredményezett a kezelés, így kijelenthetem, hogy a minőségjavító hatása megmutatkozott. Egyelőre egyéves tapasztalatom van róla, így messzemenő következtetéseket nem szeretnék levonni, de az eddigi eredmények mindenképp ígéretesek.

 – Ön szerint kinek, milyen termesztési körülmények közé ajánlható a FERTILEADER GOLD?

 – Nekem egyelőre napraforgóban van tapasztalom a termékről, így ajánlást is csak ebben a növényben tehetek. Ennél viszont normál termesztéstechnológia mellett bátran merem ajánlani.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: biostimulátor, levéltrágya, levéltrágyázás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kukorica gyomirtása Akris® Trióval

Több hatóanyaggal végzett korai posztemergens kezeléssel megelőzhető a terméscsökkenés