TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Növényvédelem - 2019.03.11

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben, emiatt eredményessége nagyban befolyásolja az egész agrárszektor sikerét.

A siker egyik alapfeltétele a harmonikus és okszerű növénytáplálás, amely a makroelemek pótlásán túl figyelmet szentel 
a mikroelemek pótlásának is. Az őszi búza érzékenysége a rézhiányra közismert tény a termelők körében, akik évről évre egyre növekvő számban ismerik fel e jelenség negatív következményeit, ezt követően pedig keresik orvoslásának lehetőségeit.

Miért fontos a búzának a réz?

A réz a nitrogén- és szénhidrát-anyagcserében, a fehérjeszintézisben, a növényi légzésben, valamint a különböző enzimatikus folyamatokban tölt be kulcsfontosságú szerepet. Konkrétabban a réz nélkülözhetetlen a megfelelő bokrosodásban, a korai kalászdifferenciálódásban, a pollenképződésben és majd minden, a minőséget befolyásoló egyéb tulajdonság kialakításában. Hiánya akár 5-10 százalék termésdepressziót is okozhat.

Talajaink rézellátottsága rendkívül heterogén, de elmondható, hogy a nagy szervesanyag-tartalmú, laza szerkezetű, podzolos talajok, valamint a magas pH-értékű, bázikus táblák réztartalma alacsonyabb, vagy olyan mértékben korlátozott a rézion felvétele, hogy annak hiányát okozza a kultúrnövényben. A talajból történő rézfelvétel további akadálya lehet a réz nitrogénnel, foszforral, mangánnal és vassal szemben fennálló antagonizmusa és az utóbbi időben gyakran kialakuló tavaszi aszály okozta talajoldathiány is.

Elfogadott tény, hogy a mikroelemek pótlásának hatékony és biztonságos megoldása a levéltrágyázás. A klasszikus levéltrágyázás mellett terjedőben van az UAN-oldatokkal együtt történő mikroelem-trágyázás, amely egy megfelelően formulázott – lehetőleg kelatizált – levéltrágya esetén ugyancsak kiemelkedő hatékonyságú. A rézpótlás ideális ideje jól fejlett búzán akár már ősszel is reális lehet, de az első rezes kezelést mindenképpen el kell végeznünk a bokrosodás végéig.

buzatabl

A FitoHorm Kft. kínálatában az egyedülállóan magas réztartalmú FitoHorm Turbo Réz 2–3 l/ha-os alkalmazásával (amelyet nemcsak lombtrágyaként, de akár UAN-oldattal együtt kijuttathatunk) 150-240 gramm könnyen felvehető, kelatizált rézkomplexet biztosítunk a fiatal búzanövényünknek, és a formulázottságának köszönhetően a talajba kerülve is megőrzi könnyű felvehetőségét, hiszen nem kötődik a talajkolloidokhoz. Kéntartalma hozzájárul a nitrogén hatékony felvételéhez, 
a sütőipari értékek emelkedéséhez, és erősíti a növény gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét. Amennyiben lombtrágyaként juttatjuk ki, nitrogéntartalma segíti a rézkomplex növénybe bejutását és hasznosulását. A FitoHorm Turbo Rézben lévő tápelemek mennyisége, azok egymáshoz viszonyított aránya, speciális formulázottsága kiemelkedő a hazai piacon. Kitűnő megoldás őszi kalászos gabonáinak rézpótlására.

Címkék: búza, Turbo Réz, FitoHorm, rézigény
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Genetikai védelemmel a napraforgó termésének ...

A napraforgó Magyarországon az egyik legnagyobb vetésterülettel rendelkező szántóföldi kultúrnövény, melynek ...