TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Glifozátok – mégis igen? – A szakmai vitát Európában lezárták

Glifozátok – mégis igen? – A szakmai vitát Európában lezárták

Növényvédelem - 2016.01.11

A glifozát hatóanyagú, széles körben használt, totális gyomirtó szerek engedélyezése Európában ebben az évben lejár. Az Európai Unió illetékes engedélyezési hatósága, az EFSA néhány hete közreadott szakvéleménye szerint a glifozát „valószínűleg nem okoz rákbetegséget”. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO rákmegbetegedési kockázattal foglalkozó Cancer Research Group (IACR) csoportjának egy korábbi, 
2015. március 20-án közzétett állásfoglalása ezzel szemben arra utal, hogy a glifozát „valószínűleg rákkeltő lehet az emberi szervezet számára”.


A német szakminisztérium Kockázatelemző Intézete (BfR) azonnal megkezdte a glifozát engedélyezési eljárásával kapcsolatos ellenőrzéseket. Ők tanulmányok százait elemezve a WHO IACR szakértőivel szemben arra a következtetésre jutottak, hogy a helyesen alkalmazott glifozátok nem veszélyesek és nem okozhatnak rákbetegséget. Növényvédelmi kérdésekben kontinensünkön – akár elismerjük, akár nem – a németek véleménye mérvadó. Ezért kísérjük mi figyelemmel az ott kirobbant vitát kezdettől fogva arról, hogy helytálló-e és ha igen, mennyiben a WHO megállapítása.
Egyértelműen nem?
A WHO esetében a „valószínűleg” kitételen van a hangsúly, amely náluk „2A” veszélyességi besorolást jelent. Mert mi minden tartozik az ő „1” – egyértelműen rákkeltő – kategóriájukba? Az alkoholos italok, a dohányáruk és a dohányfüst, a dízelmotorok kipufogógáza, a lakóházban használt széntüzelésű kályhák füstkibocsátása, a napsugárzás, a szolárium, a famegmunkálás pora, a korom, a változó évek bizonyos ösztrogénterápiái és (így!) a kínai módra sózott hal.
Az EU Élelmiszer-biztonsági Hivatala, az EFSA most (2015. november 12-én) kiadott nyilatkozata szerint a szántóföldön, ültetvényekben és kiskertekben vagy éppen parkokban a szakemberek által használt, ilyen hatóanyagú növényvédő szerek ránk nézve bizonyíthatóan nem veszélyesek, nem is rákkeltőek, mint ahogy azt a „zöldek” az év elején állították. A tudósok – és velük együtt a növényvédő szerek gyártói – ezzel lezártnak tekintik az ügyet, és azt várják az Európai Bizottságtól, hogy mihamarabb újabb tíz évre tegye lehetővé a glifozátok engedélyének meghosszabbítását. Jó hír ez a kézi munkaerő hiányával küzdő gazdáknak!
Mi a német vélemény?
A német tartományok közül elsőként Mecklenburg–Elő-Pomeránia mezőgazdasági minisztere, dr. Till Backhaus foglalt állást a kérdésben.
„A célzott, a szükséges mértékig leszorított növényvédőszer-felhasználás nélkül nem lenne fenntartható a növényegészségügy, és a Földünk lakosságának növekvő élelmiszerigényével ellentétesen, jelentősen visszaeső hozamok katasztrófához vezetnének. A glifozát az évtizedek óta leginkább használatos és sok szakértő által igen ártalmatlannak tartott növényvédő szer, amely sokkal kevésbé toxikus, mint a kínálatban jelen levő versenytársai. Megértem azonban, hogy a fogyasztók és a gazdák elbizonytalanodnak, ha az EU azt állítja, hogy a glifozátok valószínűleg nem rákkeltőek, az ENSZ pedig ennek éppen az ellenkezőjét. Ezt a tétovázást a »zöldek« gátlástalanul kihasználják arra, hogy a nyilvánosság előtt hatásos ellentámadást indítsanak a hagyományos mezőgazdasággal szemben. Olcsó és átlátszó trükk! – jelentette ki az SPD-politikusa. – A »zöldek« tudatosan elhallgatják a WHO-nak feltett kérdést, amely arra irányult, hogy milyen anyagok okozhatnak rákot, függetlenül azok adagolásától és felhasználási módjától. A WHO többek között ilyennek tartja a kávét, a napfényt és a több műszakos munkát is. A glifozáttartalmú szerek használatát a ház körül vagy kertekben szakképzetlen magánszemélyek számára eddig is tiltottuk. A felszíni vizek egytized mikrogramm per liter összértéket meghaladó növényvédőszer-szennyezettsége 2011 óta folyamatosan csökken, és ez a célzottabb nagyüzemi glifozátfelhasználásnak is köszönhető”– mondta Backhaus.

 




Szerző: AgrárUnió ©




Forrás: Felhasznált irodalom Awater-Esper, S.: u4.hu/x/topagrar Deter, A.: u4.hu/x/glifozat

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Enyhíthetők az aszályos évek az Alföldön

Az intenzív mezőgazdasági művelés következtében kialakuló talajszerkezeti változások miatt a nyári hőhullámok ...