TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Kondiba hozzuk gabonáját

Kondiba hozzuk gabonáját

Növényvédelem - 2018.12.03

A FLAVO PLANT használatának előnyei és lehetőségei kalászos kultúrákban Jelentősebb mértékű csökkenés mellett változatlanul vezető helyet foglalnak el a kalászosok a hazai vetésszerkezetben. 
A termőterület-csökkenés oka, hogy a jövedelmezőségük általában elmarad az olajos növényekéhez képest.

Az évek óta stagnáló felvásárlási árak mellett a gabonatermesztés jövedelmezőségét kizárólag a ráfordításokra vetített betakarított hozam szintje határozza meg. Éppen emiatt az ágazat szereplőinek jövőbeli érdeke a termesztés jelenlegi intenzitásának fokozása. Ugyanakkor 
az en­­gedélyezett növényvédő szerek, illetve hatóanyagok köre drasztikusan csökken, és ez a folyamat a jövőben is folytatódik. Néhány éven belül a megszokott vegyszeres megoldások korlátozottan vagy egyáltalán nem lesznek elérhetők. Növénytermesztésünk intenzitásának, termelő tevékenységünk jövőbeni sikerének, jövedelmezőségének fokmérője az aktív védekezőmechanizmuson alapuló kondicionáló készítmények sikeres technológiába illesztése lesz.

Mit is értünk aktív védekezőmecha­nizmuson alapuló növénykondicionálás alatt? Az eddigiekkel szemben nemcsak a harmonikus tápanyagellátással, lomtrágyázással segítjük elő a növény ellenál­lóságát (passzív prevenció), hanem a nö­­­­vényi immunrendszer alapját képező, baktericid és fungicid hatású speciális flavonoidok segítségével aktív módon biztosítjuk növényeink védelmét, fokozzuk állományunk teljesítményét.

Az ARRAVIS Kft. által forgalmazott FLAVO PLANT egy új, magas biológiai és kémiai hatékonyságú flavonoidokat tartalmazó aktív növénykondicionáló szer. 
A flavonoidok antimikrobiális hatásuk mellett mint általános antioxidánsok segítik az egészséges növényállomány fenntartását. Továbbá természetes komplexképzőként fokozzák a növények metabolikus teljesítményét (lásd: előző szám).

A FLAVO PLANT hő- és fotostabil, ön­­­ma­­gában napszaktól függetlenül kijuttatható. Nem tartalmaz ásványi olajokat, így virágzásban is használható. A készítmény mély hatású, erősen kontaktál a viasszal, azon hosszú ideig megmarad, ám nem transzlokálódik. A készítmény könnyen technológiába illeszthető, probléma nélkül keverhető más készítményekkel eddigi tapasztalataink szerint.


Technológia őszi vetésű 
kalászos gabonában

A sikeres termesztés alapja az egységes, jól fejlett és egészséges őszi állomány. Ennek záloga a megfelelő időben és minőségben elvégzett vetés és a preemergens vagy korai posztemergens gyomirtás.

Amennyiben már ősszel jelentkeznek a lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici), illetve a fajspecifikus rozsda (Puccinia ssp.) tünetei, haladéktalanul védekezni kell. Az őszi fertőzések blokkolása céljából a FAVO PLANT 0,5–1 l/ha dózisban történő kijuttatása javasolt.

Jelentős rovarrágás, homokverés vagy őszi jégeső után a FLAVO PLANT azonnali kijuttatásával elkerülhetjük a lombozat felülfertőződését, csökkenthetjük az oxidatív stressz mértékét. Alacsony fertőzési nyomás, stresszhatás hiányában is indokolt a készítmény legalább egyszeri kijuttatása a bokrosodás őszi szakaszában. Ezzel a kezeléssel segítjük az állomány őszi felkészülését. A FLAVO PLANT hatására keletkező asszimilációs többlet fokozza a növények télállóságát, és megalapozza az erőteljes tavaszi fejlődést.

Tavasszal, a szárba indulástól kalászhányásig tartó intenzív növekedés szakaszban jelentkező szeptóriás levélfoltosság (Mycosphaerella graminicola), fu­­­záriumos szártőfoltosság (Fusarium ssp.), helmintospóriumos levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) erős fertőzési nyomása esetén célszerű a tényleges tartamhatás érdekében transzlokálódó hatóanyagokat kijuttatni. Többéves ta­­­pasztalataink szerint a rozsdafajokkal és lisztharmattal szemben azonban ebben a fenofázisban is eredményesen védekezhetünk a FLAVO PLANT 1 l/ha dózisával. Virágzás kezdetétől az eddig említett fajok közül a fuzárium­ és a szeptória fertőzés elleni védekezésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. A fertőzések megelőzése érdekében a virágzás első harmadában a FLAVO PLANT kijuttatása 1-2 l/ha dózisban javasolt. A virágzás alatti kezelésekkel nemcsak az állomány egészségének megőrzését, hanem – a nem specifikus antioxidáns hatás miatt – a nagyobb arányú termékenyülést is elősegítjük. Amennyiben az időjárás indokolja, a virágzásban alkalmazott kezelést leghamarabb 12-14 nap múlva indokolt megismételni 1l/ha dózissal. Ezzel a kezeléssel előzhetjük meg a kalászok felülfertőződését, a veszélyes mikotoxinszintek kialakulását.

A FLAVO PLANT jobb termékenyülés és hatékonyabb anyagcsere-folyamatok által fokozza a növényeink teljesítményét. Azonos tápanyagszintek mellett magasabb hozamokat érhetünk el, miközben fenntartható módon gondoskodunk növényeink védelméről. A FLAVO PLANT valódi segítség gabonatermesztésünk eredményességének fokozásában!

Címkék: kalászosok, gabona, ARRAVIS Kft., FLAVO PLANT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE REVANS csomagja a kalászoskárosítók ellen!

A KITE Zrt. 2024-ben technológiai csomagajánlatban kínál gombaölő szert, rovarölő szert és biostimulátort a ...