TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Tanácsok növényvédelmi 
védőfelszerelés használatához

Tanácsok növényvédelmi 
védőfelszerelés használatához

Növényvédelem - 2017.12.27

A napjainkban rendelkezésre álló növényvédő szerek többsége a közvetlen egészségkárosító hatás (akut toxicitás) szempontjából kevésbé kockázatos 
az emberi egészségre, de a védőfelszerelések használata ezen növényvédő 
szerek esetében is elengedhetetlen. A közvetlen és a krónikus hatás 
kockázatát az egyéni védőfelszerelés használatával tudjuk kiküszöbölni.

Az azonnali mérgezési tüneteket kiváltó akut toxicitás szempontjából kockázatos készítményeket saját, jól megfontolt érdekükben kellő körültekintéssel kezelik a felhasználók, de a kevésbé szembetűnő krónikus hatásra kisebb figyelmet fordítanak.

A védőfelszerelések használatának fontosságát általánosságban mindenki elfogadja, de a védőfelszerelések minőségi paramétereivel, beszerzési lehetőségeivel kapcsolatban már hiányosak az ismeretek. Erről szeretnénk hasznos információt megosztani.

A növényvédelmi munka megkezdése előtt gondosan át kell tanulmányozni 
a címke szövegét. Az egyéni védőfelszerelést minden esetben az adott készítményre vonatkozó előírások szerint kell megválasztani. Fontos, hogy kizárólag megbízható forrásból származó, az EU-előírásoknak megfelelő minőségű, EC jelzéssel ellátott eszközöket vásároljunk. Az a tény, hogy a termék hitelesített, garanciát nyújt arra, hogy a minősége megfelelő, a fizikai és kémiai behatásoknak ellenáll.

A mai védőfelszerelések kialakításánál a hatékony védelem és ellenállóság mellett az ergonómia is fontos szerepet játszik. A gyártók számolnak azzal, hogy a dolgozónak esetenként akár több órán keresztül is viselnie kell a védőfelszerelést. Emiatt lényeges szempont, hogy a védőfelszerelés kényelmes és funkcionálisan megfelelő legyen az adott munkálathoz.

A védőeszközök elérhetősége az elmúlt években sokat javult, a mezőgazdasági boltok mellett már számtalan online felületen is beszerezhetők a termékek. 
A felhasználók munkáját könnyíti, hogy sok esetben már házhoz szállítással, utánvéttel is hozzájuthatnak a szükséges védőfelszereléshez.
A növényvédő szerek engedélyezése során a szakértők kockázatbecsléssel állapítják meg az előkészítés, illetve kijuttatás során használandó védőfelszereléseket. 
A minimálisan használandó felszerelésnek tekintendő zárt ruházat és zárt lábbeli, a gumikesztyű és védőszemüveg. Ezek használata minden esetben is szükséges, akkor is, ha a növényvédő szer címkéjén nem találunk külön utasítást az egyéni védő felszerelésekre vonatkozóan.

A permetezés során gyakran egyszerre több készítményt alkalmaznak tankkombinációban, ilyenkor a különböző készítmények előírásait össze kell vetni és minden esetben a legszigorúbb előírást kell követni.


A megfelelő védőeszköz kiválasztása

Mielőtt a védőeszköz típusát megválasztjuk, át kell gondolnunk, hogy milyen növényvédő szereket, milyen gyakorisággal használunk. Nincs „általánosan jó” védőfelszerelés, a megfelelő típust mindig 
a felhasználás céljának megfelelően kell megválasztani.

Az egyszer használható eszközök általában olcsóbbak, viszont ha gyakrabban van szükség a használatukra, hosszú távon elképzelhető, hogy a többször használható típusok költségvonzata kedvezőbb.

Egyszer használható védőeszköz például az egyszerű arcmaszk vagy az eldobható gumikesztyű. Az ilyen termékek esetében fontos megjegyezni, hogy ezeket az eszközöket minden használat után le kell cserélni, újrahasználatuk tisztítás után sem megengedhető. A használat során növényvédő szerrel szennyeződött védőfelszerelés veszélyes hulladéknak minősül, ezért a szabályszerű összegyűjtéséről, megsemmisítéséről gondoskodni kell.

Újra használható, mosható eszköz például a gumicsizma, a többször használható védőruha vagy a kombinált szűrőbetétes arcmaszk. Az ilyen kialakítású védőeszközök esetében oda kell figyelni, hogy a tisztításuk olyan helyen történjen, ahol nem áll fenn a pontszerű szennyezés veszélye, azaz a mosóvíz nem folyhat 
a talajra, felszíni vízbe. Ha mosógépben tisztítjuk ezeket az eszközöket, akkor abban a mosógépben mást nem szabad tisztítani, ez a megoldás nagyobb üzemekben lehet gyakorlat.

A tisztított eszközöket elkülönített helyen kell tárolni, például a növényvédőszer-raktár erre a célra kijelölt részében.

Védőfelszerelések csoportosítása

Növényvédelmi védőruha

növényvédelmi védőruhaA bőr a legnagyobb felület, amely ki van téve a növényvédő szerrel való szennyeződésnek. Ha a felhasználni kívánt készítmény okirata előírja, a növényvédelmi védőruha használata kötelező, de minden más esetben is javasolt.

Kialakításuk szerint egy- vagy kétrészesek közül választhatunk. Minden esetben gallérosak, magas nyakúak vagy kapucnis kialakításúak, csuklóknál, bokánál gumírozottak, rejtett cipzárral vagy gombbal zárhatóak. Anyaguk általában vastag szövésű, gyakran impregnált, folyadéklepergető felületű.
A védőruhák 6 típusa közül a növényvédelmi munkálatokhoz a 3–6 típusok javasoltak.

• 
3-as típus nagynyomású folyadékoknak ellenálló.
• 
4-es típus: permetzáró ruházat.
• 
5-ös típus: szilárd részecskék elleni öltözék.
• 
6-os típus: fröccsenő anyagoknak korlátozottan ellenálló.

Védőkesztyű

A kéz csak a bőrfelület kis részét teszi ki, mégis a kézen történő szennyeződés a leggyakoribb a munkálatok során. 
A védőkesztyű kiválasztásánál fontos szempont, hogy mindig a számunkra megfelelő méretet használjuk, vékony kialakítású legyen és jó fogást biztosítson. Ugyanakkor kellően vastag legyen, hogy a mechanikai és kémiai behatásoknak ellenálljon. Fontos figyelembe venni a választásnál, hogy olyan kialakítású védőkesztyűt válasszunk, amely nem csúszik, hogy a munkálatok során stabil fogást biztosítson. A megfelelő kesztyű nem engedi át a folyadékokat, zárt, a teljes kézfejet fedi, minimum a csuklóig. Biztonságos megoldás, ha a védőruha ujja ráhúzható a kesztyű szárára. A kesztyű anyaga leggyakrabban neoprén, PVC vagy nitril.

Védő lábbeli

Gyakran előfordul, hogy a permetezett területre vissza kell térni, vagy kifröccsenhet a permetlé. Ilyenkor kimondottan nagy jelentősége van a láb védelmének. A lábvédő a gyakorlatban legtöbbször lábzsák vagy gumicsizma. Használat során fontos, hogy könnyen le- és felvehető, kényelmes viselet legyen, a talp kialakítása pedig biztosítsa a csúszásmentes használatot.

Védőszemüveg

A védőszemüvegek célja, hogy a fizikai sérülésektől (por, szemcse, törmelék szóródása), kémiai anyagok felszívódásától védje a szemet. A részben nyitott vagy szellőzőnyílásokkal ellátott szemüvegek kellő védelmet biztosítanak, ugyanakkor a munka során a párásodástól sem kell tartani.

Légzésvédő

A légzésvédő eszközök elsődleges szerepe, hogy a vegyi anyagok ne juthassanak a száj nyálkahártyára, légzőszervekbe. Ezek a területek vérerekkel sűrűbben átszőttek, ezért a felszívódás gyorsabban megy végbe, mint akár a bőrön át.

A légzésvédőkön található jelölések magyarázata:

Részecskeszűrők jelölése félálarcokhoz és teljes álarcokhoz
• 
P1 – védelmi fokozata: alacsony, kis kapacitású légzésvédelmi eszközök – mezőgazdasági munka során nem javasolt
• 
P2 – védelmi fokozata: közepes, közepes kapacitású légzésvédelmi eszközök
• 
P3 – védelmi fokozata: magas, nagy kapacitású vagy izolációs légzésvédő eszközök (mezőgazdasági munka során zárt üvegházban, ködképzéskor lehet jelentősége)

A részecskeszűrő félálarcokon található jelölések és azok jelentése

• 
FFP1 – Szilárd részecskék és folyadékködök ellen.
• 
FFP2 – Olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai és folyadékok gőzei, ködje ellen, amelyek a közepesen mérgező (egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak.
• 
FFP3 – Szilárd anyagok és folyadékok gőzei, amelyek mérgezőek, illetve igen mérgezőek.

További szempontok:

A védőeszközöket lehetőleg 20 °C körüli, kiegyenlített klímájú helységben, fénytől, csapadéktól védett helyen tároljuk.

Használat előtt minden alkalommal ellenőrizni kell a védőfelszerelést, hogy megfelelő állapotban van-e: szakadás, sérülés ne legyen rajta, a szűrőbetétek ne legyenek elhasználódva, az adott típus megfeleljen a kijuttatni kívánt növényvédő szer előírásainak.

A növényvédő szerek szállítása, raktárban mozgatása során, valamint a göngyöleg kezelése vagy a permetezőgép alkatrészeinek kezelése során a minimális védőfelszerelés, gumikesztyű használata javasolt. A védőfelszerelések használata mellett is fokozott figyelmet kell fordítani a személyi higiéniára, munka közben rendszeres kézmosás, a munka végeztével zuhanyzás, ruhaváltás szükséges.

Amennyiben a helytelen védőeszköz-használat vagy sérülés miatt a növényvédő szer a ruházaton belülre kerül, a védőfelszerelést azonnal el kell távolítani, és a növényvédő szer okiratának előírásai szerint kell eljárni.
A védőfelszerelést mindig úgy kell levenni, hogy ne érjünk szabad bőrfelülettel a külső felszínéhez, így elkerülhető a bőr szennyeződése.

A védőfelszerelés biztosítása a munkáltató kötelezettsége, de a viselését csak 
a felhasználó dönti el – mindenkinek a saját érdekében áll a megfelelő védőeszközök viselése a mezőgazdasági munkák során.

Így elkerülhető a keresztszennyeződés, azaz a bőrre került szennyeződés érintéssel vagy a használati tárgyakon keresztül (pl. telefon, kulcs) nem kerül át a családtagjainkra, ismerőseinkre.

 




Szerző: Syngenta Kft. József Csilla, Szabó Réka

Címkék: növényvédelmi védőruha, növényvédelmi 
védőfelszerelés, Syngenta Kft. , védőeszközök, toxicitás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban

A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a 24 agrár- és élelmiszeripari ...