TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A napraforgó legjobb barátja

A napraforgó legjobb barátja

Növényvédelem - 2017.06.10

A napraforgó intenzív termesztésének fontos részét képezi a gombakórokozók elleni integrált védekezés, amelynek szerves része a hatékony fungicidhasználat. A kórokozók járványos fellépése olyan mértékű minőségi és mennyiségi termésveszteséggel jár, ami meghiúsíthatja az eredményes termesztést. A Syngenta technológiai ajánlatában az Amistar Xtra egy univerzális készítmény, kiváló hatékonysággal és egyedülálló élettani hatással.

A gombás betegségek sajnálatos velejárói a napraforgó-termesztésnek. A fehérpenészes szárközép- és tányérrothadás (kórokozó: Sclerotinia sclerotiorum), a diaportés szárfoltosság (kórokozó: Diaporte heliantii), az alternáriás szárkorhadás, a fóma vagy a rozsda évjárattól függően súlyos problémákat okozhat. 
Az egyik lehetséges védekezési mód a vegyszeres kezelés.

Az Amistar Xtra alkotóelemei egyenként is erősek, de együtt még jobb a teljesítmény!

Az Amistar Xtra két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag gyári kombinációja. A két hatóanyag eltérő ponton avatkozik bele a kórokozók életfolyamataiba. Széles hatásspektrummal rendelkeznek, és egymás hatását erősítik.

Az azoxistrobin a strobilurin hatóanyagcsoportba tartozó, kiváló hatékonyságú alkotóeleme az Amistar Xtrának.

• 
Gyors hatáskifejtése a gomba energiatermelését blokkolja. Az energiatermelés leállítása megállítja a a spóra csírázását, az apresszórium és a micélium kifejlődését.
• 
Felszívódik a növény szöveteiben, és a hatóanyagcsoport legtöbb tagjával ellentétben csúcsirányba is elmozdul. Az új növekményben is megtalálható.
Széles hatásspektrumú hatóanyag, amelyet kiválóan kiegészít a ciprokonazol.
• 
A triazol típusú hatóanyag a gomba ergoszterol-bioszintézisét akadályozza, amely a sejtmembrán nélkülözhetetlen alkotóeleme. Hiányában a kórokozó elpusztul.
• 
A hatóanyag traszlaminárisan a levéllemez belsejében és csúcsirányba is elmozdul.
• 
A triazol kombinációs partner, szélesebb spektrumot, jobb hatáskifejtést és nagyobb védelmet biztosít.

A két hatóanyag vízoldékonysága kiváló, a fotostabilitása egyedülálló. Tehát a kijuttatást követő esetleges intenzív napsugárzás sincs káros hatással az egyes komponensekre.

Amistar Xtra hatékonysága

Alacsony fertőzési nyomás esetén is pluszt ad az Amistar Xtra!

• 
Hatóanyagának, az azoxistrobinnak köszönhetően kiváló zöldítő hatású. A levelek akár 11 nappal tovább zöldek maradnak a kezeletlen levelekhez képest. Hatására növekszik a növények zöldfelülete, ezáltal fokozódik a fotoszintetikus aktivitás.
• 
A fotoszintézis nagyobb aktivitásával hosszabb és intenzívebb lesz a kaszattelítődés időszaka. A szénhidrát- és olajbeépülés is fokozódik. A termés beltartalmi értékei jelentős mértékben javulnak.
• 
Forró, száraz időszakban jelentős mértékben csökkenti a légzés intenzitását, alacsonyabb lesz a párologtatás mértéke, jobb lesz a növények hűtése, ezáltal a szárazságtűrés is javul.
• 
A sztómák légzésének intenzitását csökkenti, de a fotoszintézis intenzitása nem csökken, így a vízfelhasználás javul.
• 
Fokozódik a nitrogén felvétele és beépülése. A nitrogén beépülése a fehérjeszintézis fontos alapköve. A nit-rátbontó enzimek mennyisége megnő.
• 
Az etilén hormon szintézise csökken, ezáltal a növényi sejtek elöregedésének sebessége lelassul. A növény juvenil állapota tovább marad fenn.
• 
A növényi antioxidáns aktivitása fokozódik. Csökken a szuperoxid-termelés. A káros oxidatív folyamatok visszaszorulnak.

A kezelés tehát a pozitív hatásoknak köszönhetően alacsony fertőzési nyomás mellett is kifizetődő.

Zöld levélfelület alakulása

A formuláció fontos!

A Syngenta mint fejlesztővállalat komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a hatóanyagok biokinetikai tulajdonságait maximálisan ki tudjuk aknázni. A jó minőségű formuláció alapfeltétele annak, hogy a hatékonyság és a kijuttathatóság alapkövetelmény legyen. Sok azonos hatóanyag-tartalmú készítményt találunk a piacon, de a hatékonyság mégis eltérő. Ennek az elsődleges oka a nem megfelelő formuláció. Az Amistar Xtra formulációja hosszú fejlesztési folyamat eredménye. A kijuttatást követően a formuláció felelős azért, hogy a permetlé megtapadjon, és a hatóanyagok felszívódjanak a levél szöveteibe. 
A napraforgó levele és tányérja nehezen kezelhető felület, mindenképpen fontos a jó tapadás és a borítottság.

Amistar Xtra kezelés hatása a termésmennyiségre

A kettő mindig jobb!

Az intenzív termesztésben a kétkezeléses technológia általánosan elterjedt. Az első kezelést megelőző jelleggel javasoljuk elvégezni. A korai kezelés jelentősége elsősorban a lombvédelemre koncentrál. Csapadékos években a tányérbetegségek kialakulásának esélye megnő, ezért a második kezelés fontos lehet a termés minőségének és mennyiségének megóvása érdekében.

Kijuttatáskor közepes cseppméretű, dupla réses szórófejet javasolunk a megfelelő borítottság és hatékonyság érdekében. A korai kezeléseket 1 l/ha dózisban javasoljuk, a megfelelő tartamhatás biztosítása érdekében. A korán megjelenő betegségek elleni védekezés fontos. Ezáltal csökkenthetjük a későbbi súlyos fertőzések kialakulását.

A második kezelést virágzás időszakában javasoljuk, a tányér védelmére koncentrálva. A 0,8 l/ha dózis megfelelő védelmet biztosít az ilyenkor jelentkező betegségekkel szemben. A második kezelés hatására nő az olajtartalom, és a termés mennyiségi és minőségi paraméterei is jelentős mértékben javulnak.

Az Amistar Xtra egy jól bevált készítmény, amely magába foglalja a hatékonyságot és a pozitív élettani hatást.

 




Szerző: dr. Varga Zoltán fejlesztőmérnök Syngenta Kft.

Címkék: napraforgó, napraforgó termesztés, növényvédelem, gombakórokozók, Amistar Xtra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tavaszi növényvédelem a HORSCH-sal

A permetezés és a mechanikus gyomirtás kombinálásával érhető a legnagyobb hatékonyság