TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 681 Ft
Benzin ára: 660 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,66
USD: 367,74
CHF: 403
GBP: 448,09
Hirdetés
Azaka Top Pack – a termés ereje

Azaka Top Pack – a termés ereje

Növényvédelem - 2017.04.16

Azaka Top Pack őszi káposztarepcében Az őszi káposztarepce az utóbbi évek legintenzívebb növénykultúrája lett, gyakorlatilag csak a betegségek elleni védekezéseket tekintve a repce életciklusa során alkalmazott háromszori kezelés (ősz, kora tavasz és virágzás időszaka) abszolút indokolttá vált.

Egy védekezés kihagyása/megspórolása egy adott kórokozó és kedvező környezeti tényezők esetében jelentős termésveszteséget okozhat.

Fómás fertőzés1. ábra: Fómás fertőzés következtében a fertőzött szárak felületén tömegesen jelennek meg a kórokozó szaporítóképletei (apró fekete a pontok a piknídiumok) (Fotó: Varga Zs., 2016. május 19.)

 

A repcetermesztés során – főként 
a vegetációs periódus második felében – 
a termelők többsége a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) elleni védelemre összpontosít, azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, hogy a repce fómás betegsége (Leptosphaeria ma-cu-lans; anamorf: Phoma lingam) az utóbbi időszakban ugyanolyan hangsúlyos, termésbiztonságot veszélyeztető tényező lett, és a repce teljes életciklusában problémát okozhat. A tavalyi évben csupán a tavaszi védekezés kihagyása, majd a fertőzési körülmények kedvező alakulása a fómás fertőzés száron történő korai és súlyos megjelenését eredményezte (1. ábra). A hatékony és eredményes védekezésben nagyon fontos az eltérő hatásmechanizmusú készítmények alkalmazása. Ebben nyújt segítséget az Azaka Top Pack, amely az Azaka (azoxistrobin) és a Riza 250 EW (tebukonazol) kombinációs alkalmazását biztosítja a virágzás kezdetétől a teljes virágzásig (BBCH 60–65). 
Az Azaka Top Pack 10–12,5 hektár repce-terület kezelésére elegendő, és biztonságos, hosszan tartó védelmet biztosít a legfontosabb repcebetegségek, így a szklerotínia mellett a fómás fertőzés ellen is (2. ábra).

Azaka Top Pack megfelelő védelmet nyújt  fómás fertőzés ellen

Azaka Top Pack kalászosokban

Az Azaka Top Pack kalászos gabonákban szárba indulástól a virágzás végéig alkalmazható, és az évjárattól és a fertőzési nyomástól függően 10–12,5 hektár gabonaterület kezelésére elegendő. Az Azaka 
a gombaölő hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez a zöldítő hatás hosszabb élettartamot, több tápanyag felvételét és asszimilációt jelent. Fokozódik a tápanyagok képződése és beépülése, ami több és jobb minőségű termést eredményez. Ez a hatás kimondottan előnyös csapadékszegény évjáratokban, amikor cél a növényállomány vitálisan tartása. A technológiai csomag két készítménye hatékony védelmet biztosít a levél- és kalászbetegségek (kalászfuzáriózis) ellen is (3. ábra).

Azak Top Pack technológiai alkalmazása

Duplázzon a biztos hatásért

Mindezek alapján évjárathatástól függetlenül a búza gombaölő szeres védelmében az FMC két állománykezelésre alapozott technológiai javaslata a következő:

Első védekezés – szárba induláskor, két-nó-duszos stádiumban (BBCH 20–32). Cél a gabona fejlődő lombozatának megvé-dése a levélzetet károsító kórokozók ellen:

Rubric (epoxikonazol) 1 l/ha vagy
Azaka 0,8 l/ha + Rubric 0,8 l/ha.

Második védekezés – kalászolás, virágzás kezdetekor (BBCH 59–69). Cél a teljes kalász (kalászfuzáriózis ellen), valamint a gabona zászlós- és felső levélemeleteinek minél hosszabb ideig történő egészségesen tartása.

• 
Azaka Top Pack (Azaka 0,8 l/ha + Riza 250 EW 0,8 l/ha) szárazabb évjáratban vagy
• 
Rubric Kalász Pack (Rubric 0,8 l/ha + Riza 250 EW 0,8 l/ha) csapadékos évjáratban.

FMC-Agro Hungary Kft.

Címkék: káposztarepce, FMC, Azaka, Rubric
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így alakulnak a kalodás tűzifa árak 2023-ban

Ha nem figyeljük a naptárt, akkor is sokminden figyelmeztet arra, hogy múlik a nyár; az egyik legbiztosabb jel, hogy ...