TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Megújult termékkör az FMC-től

Megújult termékkör az FMC-től

Növényvédelem - 2017.03.16

Az FMC-Agro Hungary Kft. kereskedő partnerei számára tartott szezonindító rendezvényt január közepén. A Cheminovából FMC-vé alakult cég mozgalmas időszakon van túl, számos változással, amelyek egy része a magyarországi partnerek, gazdálkodók számára nem érzékelhető, más része, például a portfólió átalakulása azonban 2017-ben már látható lesz. Az FMC-termékek forgalmazói, felhasználói számára fontos változásokat és ehhez kapcsolódóan a cég kínálatának fő vonalait ismertették a rendezvényen.

Csak a változás állandó

Első előadóként Takács Attila ügyvezető igazgató összegezte az FMC-t érintő átalakulások, illetve a piaci és szakigazgatási környezet felhasználókat érintő következményeit. Az utóbbi években a növényvédőszer-piacot újabb cégegyesülési hullám érte el, és ez a végfelhasználók számára változásokat jelent. Így van ez az FMC esetében is: egyes termékek megszűnnek, mások (főleg kis kiszerelések) más forgalmazóhoz kerülnek, és újak is megjelennek a palettán. Ez maga után vonja népszerű csomagok módosítását is. A változásokat ráadásul külső tényezők is alakítják, mint az Európai Unió növényvédőszer-engedélyezési rendszere. Jelenleg közel 500 növényvédő-hatóanyag van „pozitív” listán, amelyeket tízévenként felülvizsgálnak, és ebből körülbelül 300 régebbi hatóanyag felülvizsgálata 2020-ig esedékes. Az idén esedékes újraengedélyezések között is vannak kérdéses kimenetelűek, ide értve nagy felületen használt hatóanyagokat is. Az FMC termékeit érintő konkrét változásokról is beszéltek az előadók.

Glifozát: mire figyeljünk?

A tavalyi év legnagyobb vihart kavaró újraengedélyezési ügye a glifozát gyomirtó hatóanyagé volt. A szakvélemények egymásnak ellentmondóak, ráadásul elképesztő mennyiségben használják a glifozátot gyomirtásra: a világ teljes herbicidfelhasználásának 25 százalékát adja. Mivel végleges döntés nem született, 2017 végéig ideiglenes engedélyt kapott. Változások azonban már tavaly is történtek – ezekről, illetve a következményeikről Illés Balázs területi képviselő számolt be. Az etoxilált faggyúamin hatásfokozót tartalmazó készítmények engedélyét novemberben visszavonták, ezek (a készlet erejéig) 2017-ben még felhasználhatók. A hatóanyag további sorsa bizonytalan, de valószínűleg az engedély megújítása esetén is korlátozzák a felhasználását. Az etoxilált faggyúamint tartalmazó készítmények visszavonása az FMC termékei közül a Glyfost érintette.

A piacon maradt, folyékony halmazállapotú, megfelelő hatásfokozót és habzásgátlót nem tartalmazó glifozát készítmények esetében ezt a felhasználónak hozzá kell kevernie a permetlé készítésekor. Erre való a felhasználóval és környezettel egyaránt kíméletes, élelmiszeripari alapanyagokat tartalmazó SuperSpray. Továbbra is engedélyezett a szilárd halmazállapotú Glyfos Dakar készítmény, amelynek hatóanyaga a glifozát-ammónium só, további hatásfokozót, permetlét stabilizáló anyagot nem igényel. A vízben kiválóan oldódó granulátum kezelése könnyű, és a folyékony termékeknél lényegesen magasabb hatóanyag-tartalmának köszönhetően kisebb mennyiségekkel (2–3 kg/ha) kell dolgozni. A változások eredményeként a megújult Glyfos Amal Pack 25 liter Amalgerol mellett ezentúl 10 kg Glyfos Dakart tartalmaz.

FMC-kínálat gabonában

Az FMC a gabona gyomirtó szerek piacán már hosszú évek óta minden igényt kielégítő palettát kínál, amelynek sokszínűségéhez az utóbbi években a gombaölő szer ajánlat is felzárkózott. Az aktuális termékkört Gyöngyösi Zsolt mutatta be.

A kétszikű gyomok mellett egyre nagyobb területen okoznak komoly gondot az egyszikűek is. Erre kínál megoldást az egy- és kétszikű ellen is hatásspektrummal rendelkező Caliban, valamint a kifejezetten egyszikűekre (széltippan, ecsetpázsit, vadzab) specializált Foxtrot. Az FMC kétszikűirtó-palettája továbbra is a Nuance Super és a Nuance Star kombinációkon alapul, amelyek a gyomosodástól függően kiegészíthetők. A Nuance Star csomagot érintő változás, hogy a Nuance mellett – a korábbi Fluxyr készítménnyel azonos hatóanyag-tartalmú – Hurler herbicidet és Fortuna hatásfokozót tartalmaz. Az általános kétszikű gyomirtó a Nuance Super az új Saracen készítménnyel együtt a tavaly bevezetett Saracen Pack csomagban is kapható, amely szélesebb hatásspektrumot, erősebb galaj elleni hatást biztosít. A Saracen Packban a Microbio hatásfokozót ez évtől a Fortuna helyettesíti.

A korai fajokat (veronikák, árvácskák) is tartalmazó gyomösszetételre javasolta az előadó a Saracen Delta gyári kombinációt, amely már 2-3 Celsius-fok hőmérsékleten bevethető a magról kelő gyomok ellen. Szintén kora tavaszi gyomirtásra való a perzselő hatású Aurora 40 WG. Kifejezetten hatékony veronika- és árvácskafajok ellen, de más fajok ellen célszerű kiegészíteni, például Caliban, Nuance Super, Saracen Pack termékekkel. Az Aurora önálló vagy kombinációban való használatakor hatásfokozót már ne tegyünk a permetléhez.

A kórokozók elleni első kezelésre (jellemzően a bokrosodás és két szárcsomós állapot között) a Rubric szerepel az FMC kínálatában. A kedvező hektárköltségű, hazai kínálatban kimagasló epoxikonazol-tartalmú termék a Saracen Pack gyomirtószer-kombinációval együtt kedvezményesen beszerezhető a 2-nódusz Packban. 
A zászlós levél kiterülésére, kalászhányás idejére célszerű időzíteni az Azaka Top Pack gombaölőszer-csomagot, a kalász védelmére pedig Riza 250 EW fungicidet vagy a Rubric Kalász Pack csomagot (Riza + Rubric).
A rovarkártevők ellen továbbra is rendelkezésre áll az elnyújtott hatású piretroid rovarölő szer, a Rapid CS.

A biztonságért

A talajlakó kártevők okozta problémák kezelésére, a Kentaur 5G talajfertőtlenítő készítményre hívta fel a figyelmet Rácz Tibor területi képviselő. A neonikotinoid típusú csávázószerek korlátozásával újra szembesülni kellett a drótférgek kártételével. Erre kínál megoldást a klórpirifosz-tartalmú Kentaur talajfertőtlenítő granulátum, illetve a folyékony termék kijuttatására alkalmas adapterrel rendelkezőknek a Cyren EC. Az FMC a Kentaur 5G és a Radistart Algit 1:1 arányú, a vetéssel egy menetben, egyenletesen kijuttatható keverékét is kínálja.

A klórpirifosz hatóanyagnak helye van állománykezelésben is. Erre hamarosan repcében kerülhet sor a Rapid Turbo csomag (Cyren EC és Rapid CS) révén.

Vizsla Pack és Vizsla Pack Gold

Az FMC kukorica-gyomirtó szer kínálatának gerincét az új Vizsla Pack és Vizsla Pack Gold kombinációk adják, amelyekről Tóth Balázs területi képviselő beszélt.

A Vizsla Pack a nikoszulfuron hatóanyagú Nic-it és a Rosan (proszulfuron + dikamba) kombinációja, a Fortuna hatásfokozóval. Széles hatásspektruma felöleli a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomokat is. Igen erős gyomosodásnál vagy fejlettebb gyomnövények ellen is megbízható hatású. Az új Vizsla Pack Gold csomag többhetes tartamhatást is biztosít, a Successor T gyomirtó szerrel való kiegészítésnek köszönhetően. Az 5 hektáros Vizsla Pack Gold csomag hektáronként 2 liter Successor T kijuttatását biztosítja, ami a legmagasabb dózis 
a Successor T tartalmú csomagok között. A Vizsla Pack és a Vizsla Pack Gold a kukorica károsodásának veszélye nélkül kijuttatható Kentaur 5G talajfertőtlenítés után is.

Peronoszpórafajok 
 a szántóföldi kultúrákban

A szántóföldi kultúrák peronoszpórás betegségei a védekezési lehetőségek szűkülésével, a vetésváltás átalakulásával fokozottabban jelentkezhetnek. 
A napraforgó peronoszpórás betegsége a leginkább ismert és kutatott terület. Ez a betegség a rezisztencianemesítés és a célzott, peronoszpóra elleni csávázás révén az utóbbi időben megoldott problémának számított, a rezisztenciatörő patotípusok megjelenése, terjedése, illetve a metalaxil-ellenálló törzsek felbukkanása változtathat ezen a helyzeten. Az egyre népszerűbb, a vetésváltásban gyakrabban sorra kerülő szója, őszi káposztarepce, olajretek peronoszpóráiról azonban sokkal kevesebbet tudunk. Dr. Varga Zsolt fejlesztőmérnök erre hívta fel a figyelmet. A szakember több vizsgálati eredménye a betegség okozta jelentős lombvesztésről, esetenként a termésfertőzésről tanúskodik a tavalyi évből, ami azért is veszélyes lehet, mert vetőmaggal jól terjedő betegségekről van szó.

A peronoszpórák elleni védelemben az agrotechnikára (a vetésváltás betartása, a maradványok lefogatása) nagy szerep hárul. Különösen azért, mert a rezisztencianemesítés messze nem tud olyan eredményeket felmutatni, mint a napraforgó esetében, másrészt sem szójában, sem a keresztesekben nincs peronoszpórára engedélyezett csávázószer; és repcében, olajretekben peronoszpórára engedélyezett, állománykezelésre használható szer sem. E hiányosság pótlására az FMC kérni fogja a kertészeti kultúrákban peronoszpóra ellen használható Bordóilé + Kén Neo SC eseti engedélyét ezekre a kultúrákra.

Az FMC-Agro területi szakmérnökei (balról jobbra): Takács Gábor, Gyöngyösi Zsolt, Lécz István, Takács Attila ügyvezető, dr. Varga Zsolt, Tamasi József, Tóth Balázs, Illés Balázs, Rácz Tibor
Szerző: AgrárUnió

Címkék: FMC, Glyfos® Dakar , glyofozát
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

HORSCH újdonságok a 2023-as Agritechnica kiállításra

A HORSCH németországi saját gazdaságában az új kihívásoknak megfelelő módszerekkel kísérletezik, Kínától ...