TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Nem varázslat, hanem fejlesztés!

Nem varázslat, hanem fejlesztés!

Növényvédelem - 2017.03.11

Megérkezett a jövő karboxamidja, a Xemium®. 2017-ben a BASF legújabb generációs SDHI hatóanyaga három új termékben mutatkozik be Magyarországon.

A BASF az első SDHI fungicidjét, a benodanilt több mint négy évtizeddel ezelőtt, 1974-ben mutatta be. Azonban az igazi áttörést a boszkalid felfedezése hozta meg, amely a hatóanyagcsoport széleskörű felhasználhatóságát tette lehetővé. Hazánkban 2004 óta használják partnereink nagy megelégedéssel a boszkalid tartalmú készítményeinket.

A hatóanyagcsoportot érintő folyamatos fejlesztésnek köszönhetően 2017-ben megérkezett cégünk legújabb SDHI hatóanyaga, a különleges molekulaszerkezetű Xemium®, tudományos nevén a fluxapiroxad. Az idei szezonban a magyar kalászos-, alma- és szőlőtermesztők próbálhatják ki elsőként aXemium®-ot tartalmazó innovatív gombaölő szereket.

A BASF fejlesztései túlmutatnak a készítmények hatékonyságának és permetezési programokba való illeszthetőségének értékelésén. Cégünk, a magyar mezőgazdaság megbízható partnereként arra is törekszik, hogy a legújabb kutatási eredményeket is beépítse a gyakorlati növényvédelembe.

Xemium®

A karboxamid hatóanyagcsoportba számos hatékony fungicid tartozik. Hatásukat a komplex II-ben fejtik ki, a Szentgyörgyi-Krebs ciklusban a szukcinát-dehidrogenáz enzim gátlásával (SDH-gátló) megakadályozzák a szukcinátfumaráttá való átalakulását, így megszakad az elektrontranszport folyamata, azaz meghiúsul az energia előállítása, ezáltal leáll a kórokozó gombák sejtnövekedése. Működési mechanizmusuk tehát azonos, mégsem ugyanolyanok. A Xemium®-ot egyedi molekulaszerkezete különleges tulajdonságokkal ruházza fel.

Mint a kaméleon: gyors és átjut mindenen

A molekula a környezettől függően változtatni tudja a szerkezetét, a növényben és a gom-bákban, zsíros és vizes közegben egyaránt könnyedén mozog. Ha a levelek viaszrétegében vagy a gombák membránjain át mozog, lipofil (zsíroldható) szerkezetet vesz föl, ha pedig a növény sejtjeiben, a sejtfalon át vagy a szállító edény-nyalábokban, akkor hidrofil (vízzel vegyülő) alakzatot ölt.

Nagyon gyors és mindent átjár

Amint a kipermetezett Xemium® a növény felszínén levő viaszréteghez kötődött, egy jelentős része gyorsan behatol a növény belsejébe. A leveleket teljesen átjárja, és a fölvett tápanyagokkal együtt akropetálisanszállítódik a hajtások és a levelek csúcsa felé. Oly erősen szisztemikus tulajdonságú, hogy azoknak a leveleknek is minden részébe eljut, amelyeknek csak a csúcsa látszott ki a permetezés idején.

Nem csak megelőz, hanem gyógyít is

A Xemium® használatakor nem a teljes prevencióra kell törekednünk, mint ahogy a legtöbb gombaölő szer használatakor, hanem ki kell aknáznunk a hatóanyag kuratív és eradikatív hatásában rejlő előnyöket is. Nyomatékosan hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy minden esetben kerülendő a Xemium® „tűzoltásszerű”, azaz súlyos fertőzöttségnél történő használata. Az efféle helyzeteket nem orvosolni, hanem elkerülni kell.

Kiemelkedő tartamhatás

A Xemium® kijuttatása után fluxapiroxad-kristályok jönnek létre a levélen, amelyek csillagszerű nyúlványokkal fúródnak a viaszrétegbe és horgonyszerűen rögzítik a molekulát, így még az esőcseppek sem mossák le, vagy mozdítják el azokat. A kristályok – a növényfelülettel kapcsolódó részükön keresztül – adagolják a hatóanyagot egyenletesen, időjárástól függetlenül a növényi szöveteknek. Így biztosított a gabonanövény kiemelkedően hosszú távú védelme.

Számos kultúrában, sokféle gomba ellen

A Xemium® a szántóföldi és zöldségnövényeket, valamint a gyümölcsféléket és a szőlőt veszélyeztető tömlős és bazídiumos gombák számos faja ellen hatékony. Kimagasló aktivitású egyes levélfoltosságok kórokozói, lisztharmatfélék, rozsdagombák, különféle rothadásokat és foltosodást előidéző nekrotróf gombák ellen.

Systiva®

Egy tavaszi probléma megoldása ősszel

Az árpa leggyakoribb gombabetegsége Magyarországon a hálózatos levélfoltosság – kórokozója a Pyrenophora teres, anamorf: Drechslera teres (régi nevén: Helminthosporium teres). Különösen azért veszélyes, mert már a keléstől megjelenhet az árpanövényeken, és enyhe télen, kora tavasszal – abban az időszakban, amikor permetezéssel nem tudunk védekezni – komoly fertőzés alakulhat ki. Ez a hosszú időszak áthidalható a BASF új, a vetőmagra csávázással felvitt gombaölő szerével, Systiva®-val. A Systiva®-t csávázással kell kijuttatni, így az árpát csírázástól kezdve óvja a levélbetegségek ellen. Systiva® már a csírázástól kezdve védi az árpát, erőteljesebb kelést, egészségesebb, egyenletesebb állományt biztosít. Hosszú hatástartamának köszönhetően helyettesíti az első lombvédelemre irányuló permetezést, időt szabadít fel a kora tavaszi munkacsúcsban.

Systiva® gombaölő hatása mellett AgCelence® hatással is rendelkezik. A kezelt magból dúsabb gyökérzetű, jobban bokrosodott állományok fejlődnek, melyek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Priaxor®

A piraklostrobin és a fluxapiroxad kombinációjával a jobb kalászos hozamért

A BASF új, innovatív formulációjú gombaölő szere, a Priaxor® a növények egészségének és állóképességének növelésével a gombabetegségek elleni védelmen túl AgCelence® előnyt is biztosít hatóanyagai, a Xemium®/fluxapiroxad és a piraklostrobin révén.

A Priaxor® speciálisformulációja biztosítja a gombaölő szer jó nedvesítőképességét, terülését és hosszú távú tapadását a kalászosok levelein, valamint a hatóanyagok gyors felszívódását. Ez garantálja, hogy a Piaxor® a kijuttatás után 15-30 perccel már teljesen esőálló és a permetezést követő csapadékos időben is védi a kalászosokat. A Priaxor®-ban lévő Xemium® sajátos molekulaszerkezetének köszönhetően rendkívül mozgékony.

Ez a kulcsa a kiemelkedő gyógyhatásnak és a gabonanövény teljes védelmének. Hosszú hatástartamot a viaszhoz kötött hatóanyagok biztosítják a kijuttatást követő időszakban, amikor a raktárakból egyenletesen felszabadulva folyamatos védelmet nyújtanak a fejlődő növényeknek.

A piraklostrobin Opera® New-ból már jól ismert előnyeire a Priaxor® használatakor is számíthatunk. A kezelést követően hosszú időn keresztül meggátolja a kórokozó gombák megtelepedését a kalászosokon. A piraklostrobin hatékony a levélbetegségek széles köre, mint például a rozsdabetegségek, a hálózatos, a ramuláriás, a szeptóriás és a rinhospóriumos levélfoltosság ellen.

Emellett AgCelence® hatására is számíthatunk, melynek eredményeként lassulnak az öregedési folyamatok, nő a nitrogén-monoxid-, csökken az etiléntermelés. A nitrogénfelvétel és -beépülés felgyorsul, a fotoszintézis hatékonyabbá válik, zöldítő, juvenilizáló hatása szemmel látható. A gyökérfejlődés intenzívebb lesz, a kalászosok stressztűrése fokozódik.

A Priaxor® közel 100%-os hatékonysággal védi meg az árpát az utóbbi években általános problémává vált gombás betegség, a ramuláriás levélfoltosság ellen. Hasonlóképpen hatékony az árpa legnagyobb károsítási potenciállal rendelkező betegsége, a hálózatos levélfoltosság ellen is. Búzában a rozsdabetegségekkel és aszeptóriáslevélfoltossággal szemben mutat kiemelkedő hatékonyságot.

Sercadis®

Mindig egy lépéssel a lisztharmat előtt

A BASF hazai szakemberei az elmúlt évtizedek során behatóan tanulmányozták aszőlőlisztharmat kórfolyamatát, kidolgozták a betegség megbízható és pontos előrejelzésének módszerét. A kórokozó biológiájának magas szintű ismerete, a kiemelkedő tudású fungicidek megalkotása együttesen lehetővé tették, hogy a korábbi években rutinná vált növényvédelmi technológiákat egy magasabb szintű védelem biztosítása érdekében teljes mértékben újragondoljuk és átalakítsuk.

Szakértőink évek óta hangsúlyozzák, hogy a lisztharmatjárvány kialakulásában a primer fertőzésnek döntő jelentősége van. Amennyiben valamilyen gombaölő szeres beavatkozással hatással vagyunk a primer fertőzés alakulására, változtatni tudjuk a járvány erejét. Szabadföldi kísérleteik során annak jártak utána, hogy van-e olyan fungicid amely képes a minimális szintre csökkenteni, vagy akár megszüntetni az indulófertőzést. A fungicidnek, amely erre alkalmas, kiugróan magas eradikatív, kuratív és preventívhatással kell rendelkeznie a lisztharmat ellen: az aszkospórás fertőzés tüneteit le kell „radíroznia”, a még lappangó fertőzést meg kell gyógyítania, és minden további támadást meg kell akadályoznia.A Sercadis®-ban ráleltek arra a fungicidre, amely minderre képes.

A Sercadis® nem csupán egy készítmény a szőlőben, jóval túlmutat önmagán, egy új gondolkodásmód kezdete. A Sercadis®-t a hozzá javasolt növényvédelmi technológia és a hozzá kapcsolódó teljesen egyedi előrejelzés jóval magasabb szintre emeli egy egyszerű terméknél, hiszen a készítmény összekapcsolódik egy komplex szolgáltatással és ez minden más növényvédő szertől megkülönbözteti. Benne van a tervezés és az előrelátás, a fenntarthatóság, a környezetterhelés csökkentése és a tudatos gazdálkodás. A szőlőtermesztés legkritikusabb növényvédelmi problémáját már akkor képes megoldani, amikor a terméket nem használók még csak el sem kezdtek gondolkozni azon, hogyan is fogják majd leküzdeni a betegséget.

Mindhárom Xémium®-termék elérhető a magyar termelők számára a 2017-es szezontól. Nagyüzemi illetve ültetvénybeli használatukkal kapcsolatos információkért érdemes felkeresni a www.agro.basf.hu weboldalt, illetve követőként csatlakozni a BASF Növényvédelmi megoldások Facebook oldalhoz, ahol rendszeresen hírt adunk a szezont érintő aktualitásokról is.

basf

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

Sokféle rakodógép kapható, de legtöbbjük kiesik a rostán, ha a szokottnál kisebb méretekre, ugyanakkor nagy ...