TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Kálium, magnézium 
és kén – egyben – Patentkali és Korn-Kali a gazdálkodó szemével

Kálium, magnézium 
és kén – egyben – Patentkali és Korn-Kali a gazdálkodó szemével

Növényvédelem - 2016.09.14

A kálium, a magnézium és a kén kulcsfontosságú tápelemek a növényi anyagcserében. A káliumról mint makroelemről általában köztudott, hogy nagy mennyiségben igénylik a növények a zavartalan fejlődéshez, a magnézium és a kén szerepe, illetve a növények igénye e két utóbbi tápelemből azonban sokszor alábecsült, illetve nem kap elegendő figyelmet.

Pedig a növények magnéziumigénye gyakran a három makroelemével (nitrogén, foszfor, kálium) vetekszik, a nagy magnéziumigényű növényeknél pedig meg is előzheti például a foszforszükségletet. A kén visszapótlásának jelentősége megnőtt az utóbbi időben, hiszen a nagy kéntartalmú tüzelőanyagok visszaszorulásával megszűnt az utánpótlása a légkörből, és a talajok szép lassan kifogytak belőle. Bár az olajos növények termesztői tisztában vannak vele, hogy mind a repcének, mind a napraforgónak fokozott a kénigénye, tudnunk kell, hogy a többi növény számára is létfontosságú, hiszen számos életfolyamatban szerepet játszik.
A három tápelem hatékony visszapótlását szolgálják a K+S Kali GmbH Pa-tent--kali és Korn-Kali ásványi trágyái. A két termék felhasználásáról, a velük elért eredményekről Vincze János, a dusnoki Vajas Agrogép Kft. ügyvezetője osztja meg a tapasztalatait.

– Kérlek, mutasd be néhány szóban a gazdaságotokat!

vincej

Vincze János (42)
mezőgazdasági gépészmérnök
ügyvezető

Vajas Agrogép Kft., Dusnok
Három gyermek édesapja
Hobbi: horgászat

 

– A Bács-Kiskun megyei Dusnok határában, 1700 hektár területen gazdálkodunk. A nagy szántóföldi kultúrák mellett több kertészeti növényt is termesztünk. 
A vetésterület körülbelül háromnegyedét foglalja el az őszi búza, takarmánykukorica, őszi káposztarepce és szója, ezen túl azonban helyet kap a vetésszerkezetben a popcorn kukorica, kapor, spenót, fűszerpaprika, illetve másodvetésben csemegekukorica és zöldbab. Jellemzően sok növénnyel foglalkozunk: volt már olyan évünk, amikor tizennégy kultúrát termesztettünk. 600 hektáron Linear rendszerrel öntözési lehetőségünk is van. Viszonylag intenzív gazdálkodást folytatunk, és a terméseredményeink is ennek megfelelőek. A nagy szántóföldi növényeket példaként hozva: kukoricából tíztonnás, búzából nyolctonnás termésátlagokat érünk el, és repcéből is 4,2 tonna hektáronként az elmúlt három év üzemi átlaga.

– Milyen adottságaitok vannak a növénytermesztéshez?

– Alapvetően réti talajok jellemzők nálunk, 45-55 Arany-féle kötöttséggel. Az átlagos aranykorona-érték 24. Sekély, 35-40 centiméteres a termőréteg. A földjeink eléggé heterogének: vannak olyan területeink, ahol egy táblán belül három-négyféle talajtípus is előfordul. Ami a csapadékviszonyokat illeti, nem állíthatom, hogy az ország legaszályosabb vidékén gazdálkodunk, de a közvetlen környezetünkhöz képest kevesebb esővel kell beérnünk.

– Milyen a talajaitok tápanyag-ellátottsága?

– Ezek a területek több tápanyag tekintetében is közepesen vagy gyengén ellátottak. Káliumból közepesen ellátottak a talajok, ami a nagy termések elérésében már korlátozó tényező. Magnéziummal gyengén állunk a talajvizsgálati eredmények alapján, és a kén pótlására is figyelmet kell fordítani. Ezek az elemek alapvető fontosságúak a növények normális fejlődéséhez, egyes fajoknak pedig különösen nagy az igényük. A termesztett növényeink közül a kukorica, a fűszerpaprika, a hüvelyesek fokozott káliumigényűek. 
A magnézium esetében a búzát, a repcét és a zöldségféléket emelném ki, illetve azzal is tisztában kell lenni, hogy a nálunk megcélzott négy-öt tonnás repcetermésekhez 60-70 kilogramm kén kell. Éppen ezeknek a tápelemeknek a hatékony visszapótlása miatt a K+S K+S KALI GmbH termékei felé fordultunk.

– Hogyan indult e termékek használata a Vajas Agrogép Kft.-nél?

– Jó vízoldékonyságú és klórmentes káliumtrágyát kerestünk a fűszerpaprika alá, hiszen egy nagy káliumigényű, ugyanakkor klórra érzékeny növény. Ezt a Patentkaliban meg is kaptuk. Ennek már körülbelül nyolc éve, azóta is folyamatos, sőt, jelentősen bővült a K+S KALI termékek felhasználása a cégünknél.

– A K+S KALI mely termékeit használjátok jelenleg?

– Alaptrágyázásra monoműtrágyákat használunk, ezen belül a kálium pótlását a Korn-Kali termékkel és a K+S kálisójával oldjuk meg a nagy magvú, nem klór-ér-zé-keny növényeknél. A fűszerpaprika alá továbbra is Patentkalit adagolunk, 300 kilogramm hektáronkénti dózisban, mint ahogy a repce fejtrágyázásánál is rendszeresen szerepet kap. 
A Pa-tent--ka--lival több legyet is ütünk egy csapásra: jól oldódó, gyorsan hozzáférhető káliumforráshoz jutnak a növények, emellett azonban a magnézium és a kén pótlását is biztosítja, szintén jól oldódó, könnyen felvehető formában. A magnéziumra sokan nem figyelnek, pedig a növények nagy mennyiségben igénylik, és a talajokban nem mindig van elegendő. 
A talajok kéntartalma sokfelé szintén nem kielégítő, és – különösen a nagy kénigényű olajos növényeknél – létfontosságú a pótlása. Bár most főleg a Patentkali sokrétű hatásáról beszéltem, illik azért azt is megemlíteni, hogy a Korn-Kali is tartalmaz jól oldódó magnézium-szulfátot.

– Mi alapján döntöttetek egy-egy kultúránál a termék, a dózis, a felhasználási mód megválasztásában?

– Amióta a látóterünkbe kerültek ezek a termékek, azóta kapcsolatban vagyunk dr. Zsom Eszterrel, a K+S KALI GmbH hazai képviselőjével. Sokat beszélgettünk a kezdetekkor, megfogadtuk a tanácsait, és meg is lett az eredménye. Jól felkészült szakember, aki valóban hasznos tanácsokkal tudott ellátni.

– Kipróbálni egy terméket csak az első lépés. Mi az, ami miatt éveken át ki is tartottatok a K+S KALI trágyái mellett?

– Évről évre egységes, homogén, jó minőségű termékeket kaptunk, jó szórási tulajdonságokkal. Ez alapvető fontosságú, hiszen végigkíséri az egész tenyészidőszakot, hogy mennyire tudjuk egyenletesen kijuttatni az adott trágyát. Megbízható, pontos a szállítás. Mindig benne van az a hatóanyag, amelynek benne kell lennie – a németek ebben nem hibáznak. Más anyagokkal együtt ezeket is bevizsgáltattuk már, és rendben volt minden. A tavaszi felhasználásnál fontos szempont a jó oldhatóság, hiszen ott nincs sok idő a feltáródásra, azonnal hatnia kell. És persze nem mellékes szempont, hogy a hatásában is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

– Milyen kézzelfogható hatást lehet kiemelni?

– A technológia sikerét végső soron a terméseredmény dönti el. Évről évre jó eredményeket érünk el, és nem csak az öntözött területeken. Kijelenthetem, hogy a magas termések megfelelő termésstabilitással is párosulnak: az utóbbi éveket stabil és folyamatosan növekvő hozamok jellemzik. Ez persze a teljes technológia eredménye: akkor jön az eredmény, ha időben és megfelelő minőségben elvégzünk mindent, odatesszük a tápanyagot a növénynek akkor, amikor kell.
A termésbiztonság egyik fontos oszlopa a harmonikus tápanyagellátás. Ezen belül ki kell emelni a kálium szerepét a szárazságtűrésben. A Korn-Kali és a Patent----kali révén tudatosan gondoskodunk talajaink káliummal való feltöltéséről és a könnyen felvehető kálium biztosításáról. Az évjárathatásra egyébként eléggé érzékenyen reagáló repcével az elmúlt három évben 4,1–4,4 t/ha közötti üzemi átlagokat értünk el, idén pedig 4,5 tonnát. Úgy gondolom, ez visszaigazolja elgondolásunk helyességét.

– Már csak a zárszó hiányzik a beszélgetés végéről...

– A tápanyag-utánpótlásban a jó minőségű, gyorsan és jól hasznosuló trágyákkal érhetünk el jó hatékonyságot: ezeket kell megtalálnia minden gazdának. Ezenkívül amit talán még fontos kiemelni, hogy ne a hiánytünetek kezelésére, hanem a megelőzésére fektessük a hangsúlyt.

 

A kálium, magnézium és kén növényi anyagcserében betöltött szerepéről, továbbá a K+S KALI GmbH e tápelemeket tartalmazó ásványi trágyáiról további információk találhatók az Agrárunió 2015. augusztusi számában, amelyben a cég hazai képviseletét ellátó dr. Zsom Eszter összegzi a legfontosabb tudnivalókat.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent ugyanis az ágazat Közös Agrárpolitika ...