TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
„Biztonságban tudhatom 
a napraforgót”

„Biztonságban tudhatom 
a napraforgót”

Növényvédelem - 2015.05.25

Szerteágazó tevékenységet folytat dr. Mikó Péter, aki amellett, hogy a Szent István Egyetem oktatójaként dolgozik, fiatal gazda pályázat nyerteseként maga is gazdálkodik, s több gazdaságban szaktanácsolja is a növényvédelmet, továbbá igazságügyi szakértőként is tevékenykedik. Munkája során a DuPont™ Acanto® Plus készítményéről így számos helyzetben szerzett már tapasztalatokat.


– Mélykúton gazdálkodom 33 hektáron, ahol általában őszi árpát, kukoricát, napraforgót, őszi káposztarepcét termesztek. Idén – a zöldítés miatt – kissé színesebb a vetésszerkezet: tritikálét, szóját is vetettem. A napraforgó vetésterülete 5–10 hektár körül szokott alakulni, a termésátlaga pedig 2-2,5 t/ha. Alapvetően jó minőségű, 30–35 aranykoronás talajokon gazdálkodom, közepesen intenzív technológiával, ami eredményezhetne 3 tonna feletti termést is, de az elmúlt években olyan mértékű csapadékhiány volt a környéken, ami ezt lehetetlenné tette. Tavaly pedig éppen a túl sok áprilisi eső rontotta le a terméskilátásaimat: a preemergens gyomirtó szert lemosta a gyökérzónába, és ez nagyon megviselte a napraforgót, egy része ki is pusztult.
– Milyen betegségek szoktak fellépni a napraforgón, és milyennek látja a hibridek fogékonyságát ezzel szemben?
– Az elmúlt 10–15 évben jelentősen javult a hibridek betegség-ellenállósága. A tavalyi év is jó példa erre: sok környékbeli gazdatársamhoz hasonlóan az első gombölő szeres kezelést tudtam elvégezni, mégsem alakult ki súlyos tányérfertőzés, pedig a júliusi, augusztusi esős időjárás megvolt hozzá. Hozzáteszem, hogy a 4-5 éves vetésváltást betartom, és egy Acanto® Plus kezelést minden évben megadok a napraforgónak. Nyilván ezek kellenek hozzá, hogy sem a fehérpenész, sem más betegségek ne okozzanak számottevő kárt.

DuPontDr. Mikó Péter (35)
növényvédelmi szakmérnök
egyéni vállalkozó, Mélykút
nős, 3 gyermek édespja
hobbi: kertészkedés, természetjárás
tel: 30/324-2716
email: Miko.Peter@mkk.szie.hu


– Hogyan alkalmazza a fungicides technológiát a napraforgóban?
– Gyakorlatilag egy gombaölő szeres kezelésre van lehetőségem addig, amíg vontatott permetezővel be lehet menni a napraforgóba. Ez legkésőbb csillagbimbós állapotban történik. Sajnos hidas traktor nincs a közelben, és az én 5–10 hektár napraforgómért messzebbről nem vonul ide, hogy tányérvédelmet csinálhassak. Egy védelem nyilvánvalóan nem tart ki a tenyészidőszak végéig, de ennyivel kell beérnem… Általában az állományszárításra már szokott annyi igény lenni a környéken, hogy azt el tudjuk végeztetni.
– Mióta használja az Acanto® Plus gombaölő szert, és miért ezt választotta a napraforgó védelmére?
– Gyakorlatilag azonnal elkezdtem használni, mióta engedélye van. A saját gazdaságomban erre alapozom a napraforgó fungicides védelmét, de használjuk a szaktanácsolt gazdaságokban és az egyetem tangazdaságában is. Az ok egyszerűen megfogalmazható: jó növényvédő szernek tartom. A választásban annak idején mellette szólt az is, hogy a gombaölő hatásán túl zöldítő hatása is van a napraforgóra. Gombaölő szerként igen tartós a hatása. Ez nekem különösen fontos, mert egy alkalommal tudok védekezni. Ennek érdekében az 1 literes dózisban juttatom ki, de egyébként sem jellemző rám, hogy a növényvédő szereket az alsó dózisban használnám. Ezen túl valóban megmutatkozott a zöldítő hatása is: a levélfelületre, annak az élettartamára kedvezően hatott. Márpedig az egészséges, intenzíven dolgozó levélfelület a megfelelő termés és olajtartalom alapja.
– Akár kevésbé gombás években is indokoltnak látja a védekezést?
– Legalább egy kezelést mindenképp érdemes elvégezni, ugyanis előre nem tudhatjuk, milyen lesz a tenyészidőszak további része. Gombaölő szernél mindig prevencióban kell gondolkodni. Másrészt, a zöldítő hatáshoz nem kellenek a betegségek…
– A készítmény használata során milyen tapasztalatokat szerzett, kinek ajánlható a szer?
– Semmi problémám nem adódott vele, pedig juttattam ki lombtrágyával egy menetben is. Nem csak napraforgóban, hanem repcében, gabonában is ajánlom, hiszen ezekben is engedélyezett. Amit az előnyös tulajdonságai között fontosnak tartok kiemelni, hogy tartós védelmet ad, emellett a zöldítő hatása a növények életfolyamatait is kedvezően befolyásolja.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

 
Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről - Védekezési lehetőségek a ...

A naptárt és az időjárást látva lassan valóban kijelenthetjük, hogy lezárult az idei év növényvédelmi szezonja. ...