TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Kémiát alkotunk – BASF: 150 éve a fenntartható fejlődés és a jövő érdekében

Kémiát alkotunk – BASF: 150 éve a fenntartható fejlődés és a jövő érdekében

Növényvédelem - 2015.05.25

A BASF hazai leányvállalata 2015. április 29-én Budapesten, a Millenárison rendezett ünnepségen emlékezett meg alapításának 150. évfordulójáról. A rendezvényen – többek között – felszólalt dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki a hazai kutatás és innováció stratégiai feladatairól beszélt, illetve dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, aki az oktatásról, annak a jövőt formáló erejéről tartott előadást.


Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: a vállalat története bizonyítja, hogy fejlődésének fő mozgatórugója az innováció, és ez a jövőben még inkább előtérbe kerül. A cég története – mint megtudtuk – 1865-ben kezdődött. Az alapításakor 30 embert foglalkoztató vállalkozás ma a világ egyik vezető vegyipari vállalata, amely világszerte több mint 112 000 alkalmazottat foglalkoztat, és termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A cég magyarországi képviseletét 1984-ben nyitották meg Budapesten, mely BASF Hungária Kft. néven 1991 óta önálló kereskedelmi vállalatként működik. 2006-ban történt meg a Degussa építőipari kemikália üzletágának akvizíciója, ezt 2009-ben a svájci Ciba felvásárlása követte. 2015. január 1-jével a BASF Poliuretán Hungária Kft. beolvadt a BASF Hungária Kft.-be. A BASF magyarországi leányvállalata így összesen 117 főt foglalkoztat és 2014-ben 221 millió eurós árbevételt realizált.

A folyamatos fejlesztés rendkívüli beruházást jelent, és úgy érhető el, hogy a BASF – az iparágban egyedüli módon – bevételének 10%-át kutatásokra költi.

 

Exkluzív jogokkal

Imre László értékesítési vezetőImre László, a BASF Hungária Kft. észak-keleti régiójának értékesítési vezetője elmondta, hogy az agrodivízió már a huszadik század elején meghatározó szerepet kapott a vállalat életében. Két korszakalkotó fejlesztést emelt ki a kezdetetekből: az egyik, amikor a 20-as években Fritz Haber vegyész és Carl Bosch, a BASF kémikusa megoldotta az ammónia előállítását, és így a cég exkluzív jogokat nyert az ammónia Haber–Bosch-féle gyártására. A fejlesztésnek köszönhetően vette kezdetét a nagyüzemi műtrágyagyártás, amelynek jelentősége közismert. „A második ilyen hatású fejlesztés – vélekedett a szakember – a huszadik század negyvenes éveire tehető, amikor a hormon hatású gyomirtószerek kifejlesztésébe kapcsolódott be a vállalat.” Ezzel kapcsolatban Imre László értékesítési vezető leszögezte: a folyamatos fejlesztés mellett az elkötelezettség a záloga annak, hogy az elmúlt 150 évben mindvégig meg tudtak maradni a világ vegyiparának az élvonalában.
Ugyancsak az innováció, illetve a fenntartható fejlődés fontosságát hangsúlyozta prezentációjában Krasznai Gábor, a BASF Agrodivíziójának vezetője. Mint megtudtuk, a BASF Agrodivíziója folyamatosan újszerű növényvédelmi megoldások fejlesztésén dolgozik, amelyek segítségével még tovább növelhetők a terméshozamok. 
A folyamatos fejlesztés rendkívüli beruházást jelent, és úgy érhető el, hogy a BASF Agrodivíziója – az iparágban egyedüli módon – bevételének 10%-át kutatásokra költi.


17 új termék
„Kiemelt módon figyelünk arra, hogy ezek a növényvédő szerek, hatóanyagok a lehető legbiztonságosabbak legyenek, emellett a környezetet a legkevésbé terheljék. Az egyre szigorodó környezetvédelmi feltételeknek termékeink megfelelnek, és mindezt úgy képesek teljesíteni, hogy a mezőgazdaság jelenleg felmerülő problémáira a legkorszerűbb megoldást nyújtsák. A fejlesztések eredményeképpen – emelte ki Krasznai Gábor – a BASF az elkövetkező három-négy évben 17 új termékkel jelenik meg a piacon, amelyek vagy új hatóanyagúak, vagy a már meglévő hatóanyagok új gyári keverékei lesznek. A növényvédelem területén két nagy temékcsoportra vagyunk különösen büszkék: az AgCelence-re és a CLEARFIELD-re. A CLEARFIELD olyan gyomirtási rendszer, amely jelenleg egyedülálló megoldással szolgál a magyar napraforgó- és repcetermesztők számára. A 2016-os évtől kezdődően a CLEARFIELD plusz technológia is elérhető lesz a gazdák számára, amely a megfelelő hibrideket és növényvédő szereket együtt tartalmazza. Büszkeségünk másik forrása az AgCelence termékcsoport, amely nem egyszerűen csak növényvédelmi hatással bíró fungicidszer, hanem a növényekben kedvező élettani változásokat is elindít, hatására a növény egészségi állapota is javul, könnyebben legyőzi a behatoló kártevőket, kórokozókat.”


Egyedülálló szőlővédelem
A növényvédő szerek mellett a BASF a mezőgazdaság egyéb területein is képviseli magát termékeivel. Az igazgató emlékeztetett az országban egyedülálló szőlővédelmi előrejelző rendszerre, amelyet a cég épített ki, és amely immár mind a 22 borvidék számára szolgáltatja a növényvédelmi javaslatokat. Ennek jelentősége – tudtuk meg –, hogy a rendszer segítségével csökkenthető a programszerű védekezések száma, ami lehetővé teszi az eddigieknél is költséghatékonyabb termelést. Krasznai Gábor igazgató végezetül elmondta, hogy nem kaphatnánk teljes képet a BASF tevékenységéről, ha a termékgondozást nem említené meg. A termékgondozás az értékesítés mellett magában foglalja azt is, hogy a cég segítséget nyújt a gazdáknak abban, hogy felelősségteljesen, megfelelő módon és dózisban alkalmazzák a megvásárolt növényvédő szereket és a veszélyes hulladékot is az előírásoknak eleget téve kezeljék.
„Célunk az – zárta szavait az előadó –, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amelyek segítenek a gazdáknak abban, hogy egy hektár területről minél több és minél jobb minőségű terményt tudjanak betakarítani.” A prezentációt követően Krasznai Gábor bejelentette, hogy májustól a BASF Agrodivízió innovációs igazgatói feladatait Christoph Hofmann látja el.


CLEARFIELD PLUS
Imre László regionális értékesítési vezető lapunknak elmondta, hogy a BASF nyári bemutatóin – szakítva az eddigi hagyományokkal – ezúttal csak az újdonságokkal találkozhatnak az érdeklődők. Specifikusan azokra a technológiai bemutatókra törekszenek ugyanis, ahol a gazdák részletesen, termelőbarát módon ismerkedhetnek meg a bevezetés előtt álló termékekkel. A legközelebbi rendezvényre, amely a napraforgó CLEARFIELD PLUS technológiát mutatja be, 2015. június 11-én Hajdúszoboszlón kerül sor. 
wA rendezvény zártkörű, a sajtó képviselőin kívül csak a személyre szabott meghívóval rendelkező termelők vehetnek részt rajta.

Megkerülhetetlen

CLEARFIELD

Mint mindenki, így Tóth János is nagy várakozással tekint a bemutatóra, ahol megismerheti a CLEARFIELD PLUS technológiát. Mint a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. növényvédő szakmérnöke elmondta: a BASF eddigi termékeit is a modern mezőgazdaság megkerülhetetlen részének tartja.
A szakmérnök úgy véli, ezek legnagyobb érdeme a költségtakarékosság és a megbízhatóság. Tóth János tapasztalata szerint jelenleg napraforgó esetében a BASF technológia a piacvezető.

 
Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talaj védelme mindenki számára egyaránt fontos

A talaj az egyik olyan természeti erőforrásunk, amellyel fenntartható módon kell gazdálkodnunk, egyre nagyobb ...