Hirdetés
Nagyító alatt a napraforgó – Kórtani vizsgálatok a NÉBIH növényfajta-kísérleti állomásain

Nagyító alatt a napraforgó – Kórtani vizsgálatok a NÉBIH növényfajta-kísérleti állomásain

Növényvédelem - 2016.04.30

A napraforgó növényvédelmének egyik legkényesebb kérdése a kórokozók elleni harc. Minden tenyészidőszak elején felmerülnek ugyanazok a kérdések, amelyek közül néhányra csak a szezon végén kapunk választ, pedig a döntéseket sokkal hamarabb meg kell hozni. Vajon esős év lesz? Mennyire ellenálló a hibridem a fellépő betegségekkel szemben? Mikor és hányszor kell védekezni, hogy megvédjem az állományomat? Kell egyáltalán védekeznem?

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Időjóslásra nem vállalkozunk, de a fontosabb kórokozókról, a napraforgóhibridek ellenállóságáról vagy éppen fogékonyságáról, a betegségek várható káros hatásáról szeretnénk megosztani néhány gondolatot Török Dénes növényvédelmi szakmérnök, a Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomás vezetőjének a közreműködésével.

– Mik a fajtakísérleti állomások alapvető feladatai?

torokd

Török Dénes (37)
növényvédelmi szakmérnök
állomásvezető

NÉBIH Növénytermesztési 
és Kertészeti Igazgatóság
Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomás

 

 

–A NÉBIH az ország különböző pontjain működtet növényfajta-kísérleti állomásokat, ezek egyike található Székkutason. Alapvető feladatunk a fajták, hibridek állami elismeréséhez szükséges regisztrációs vizsgálatok végzése, majd a vizsgálatok során mutatott teljesítményük alapján megítéljük, hogy köztermesztésre alkalmasak-e. Ezek a vizsgálatok kiterjednek a fajta alapvető tulajdonságainak meghatározására, termőképességének, a termés minőségének felmérésére, a betegségekkel szembeni fogékonyságának megítélésére. Ezek a vizsgálatok a fajták, hibridek engedélyezése előtt fontos szűrőt jelentenek, amely biztosítja, hogy a termelőkhöz már csak azok juthassanak el, amik megütik a mércét. Az értékelések a fajták engedélyezése után is folytatódnak. Ezeket nevezzük posztregisztrációs vizsgálatoknak: képet adnak arról, hogy egy-egy fajta teljesítménye hogyan alakul a saját éréscsoportjában. Itt a frissen engedélyezett hibridek összemérhetik a tudásukat a régi, jól bevált genetikákkal.
Szerző: Dávid István

Címkék:
Kiemelt hírek