TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Nyertes őszi árpák Békésben

Nyertes őszi árpák Békésben

Növényvédelem - 2016.04.11

Az idősebb kollégák fejében úgy él, hogy az őszi árpa termése jó esetben a búzáénak a 70-90 százalékát éri el. Pedig ez ma már egyáltalán nem így van. A modern, intenzív árpák – megfelelő technológiát alkalmazva – simán „letermik” az őszi búzát. Ez történt 2015-ben is sokfelé hazánkban.


Visszanézve megállapíthatjuk, hogy az őszi árpa a 2015. év sikernövénye lett. 
Az árpa aratási szezon vége felé Pljesovszki Tibor területi menedzser kollégámmal meglátogattunk néhány sikeres Békés megyei szakembert, és ősziárpa-technológiájukról, a kiemelkedő terméseredmények titkairól faggattuk őket. Cikkünkben ezeket a beszélgetéseket igyekeztünk összefoglalni.

 

Belvíz problémák

Elsőként Szarvason kérdeztük Bencsik Mihály termelésirányítót, a Stabák Agro-line Kft. vezető munkatársát.
„Integrációval együtt mintegy 3000 hektáron gazdálkodunk – kezdte a szakember. – Ennek ötven-hatvan százaléka az őszi vetésű növény: az őszi káposztarepce általában 4-500 hektár, az árpa és a búza együtt 1200-1300 hektár. 2014. szeptember 7–11. között 167 milliméter eső esett, de a repcéket akkorra már elvetettük. 
Az ősz folyamán 400 milliméter csapadék hullott Szarvason. Emiatt a vetésterv változott: oda került az őszi gabona, ahol talajt lehetett csinálni és el lehetett vetni. Az őszi vetések a cégnél október 26-ra befejeződtek, ami kivételes állapot volt tavaly. Mindösszesen negyven hektár őszi árpa károsodott olyan mértékben a belvíztől, hogy végül is napraforgót vetettünk helyette. Így a 400 hektár elvetett őszi árpából 360 hektár aratása volt még folyamatban a beszélgetés idején. Valamennyi táblában saját szaporítású, másodfokú vetőmagot vetettünk, mindegyik tételt Yunta Quattróval csáváztuk le a gazdaságban. Ha Yuntát használok, nem kell nézegetni állandóan az árpákat, nem kell félni, hogy elkapja a vírus. Egyébként is van bőven mit csinálni ősszel” – mondta Bencsik Mihály meggyőződéssel.
Mindkét intenzív ősziárpa-fajtát, amelyet termesztenek, 230 kg/hektár vetőmagnormával vetik. A vetés nyolcméteres gabonavetőgéppel történik, amellyel a vetéssel egy menetben 180 kg/hektár MAP is kiszórásra kerül. A gépen úgynevezett pocsolyaprogram is van, gyakorlatilag vízben is képes vetni. Egy kisebb táblát így vetettek be 2014 őszén is. 
„A belvíz nálunk nem csupán az elmúlt ősz sajátossága, hisz tíz évből maximum kettőben nincs vele gondunk valamilyen szinten” – magyarázta a szakember.
Az őszi árpa tavaszi munkái a fejtrágyázással indulnak: korán, mihelyt rá lehet menni a területre, 170 kg/hektár karbamidot szórnak ki a talajfelszínre.
A gyomirtó és első gombaölő kezelést általában Sekator OD-val és Falcon Próval végzik, a két készítményt Jubileum Pro csomagban vásárolják. Ebben a korai időszakban kerül sor a folyékony N-műtrágya kijuttatására is. Ezt a kezelést mindig külön menetben végzik, mert a perzselés több kárt okozhat, mint a kétszeri kijuttatás extra költsége. A második növényvédelmi kezelés ideje a gazdaság ősziárpa-technológiájában a kalászolás kezdete. Ekkor 1,25 l/hektár Zantarát és szükség esetén egy rovarölő készítményt juttatnak ki.
„A Zantara hatására az árpa betegségmentes és hosszú ideig zöld marad, így többet terem. A környéken rajtunk kívül már mindenki befejezte az őszi árpa aratását, nálunk még javában tart. Az eddigi táblák 66 és 85 mázsa között adtak, de amit most vágunk, az kilencven mázsa fölött lesz. Még a pocsolyaprogrammal vetett belvizes terület is négy tonna fölött adott” – fejezte be érdekes beszámolóját Bencsik Mihály.

Árpa intenzív technológiával

Ezután Matyi Istvánnal, a Gemma-Agro cégcsoport tulajdonos-igazgatójával beszélgettünk Békéscsabán az őszi és tavaszi sörárpa termesztésének gyakorlatáról.
bbuza1A saját és szaktanácsolt területeken együtt igen jelentős, ezer hektár feletti területen alkalmazzák az évek során kialakított és bizonyított árpatermesztési, ezen belül árpavédelmi technológiát. Az általuk alkalmazott intenzív módszernek köszönhetően még a gyengébb, víznyomott területeken is hektáronként hét–kilenc tonnás árpatermést értek el 2015-ben.
„A mi árpatechnológiánkban két gombaölő szeres kezelés szerepel. A tavaszi árpa a gyomirtással egy menetben kap egy strobis kezelést, majd a zászlós levél és kalászolás között a Zantarát általában 1,1–1,2 liter/hektár dózisban – magyarázta Matyi István. – Az őszi sörárpa esetén a vetőmagot Yunta Quattróval csávázzuk le, nem szabad kockáztatni az őszi vírusfertőzést. A gyomirtást az esetek nagy részében ősszel elvégezzük, kiválasztva a rendelkezésre álló készítmények közül az adott táblára legalkalmasabbat. Tavasszal korán kerül sor az első, strobilurinos védekezésre, majd a kikalászolást megelőző időben a Zantara kijuttatására. Ez a technológia – megfelelő tápanyagellátással és más elemekkel kiegészítve – csodákat tesz az árpákkal.”
Példaként beszélt a 2013/2014-es nehéz szezonról: a szeptember 20. körüli vetéseket követően, a hosszú, meleg őszön az általuk felügyelt árpák többsége szárba ment. A tél szinte teljesen elmaradt, ezért februárra az állományok lebetegedtek, lisztharmattól, hópenésztől szenvedtek. Erre jött aztán a durva sárgarozsdajárvány. A főhajtások szinte életképtelenekké váltak. A korai strobi + triazolos kezelés hatására új sarjhajtások képződtek, amelyek egészségesek maradtak. Később a Zantarát is kiadták, mert látszott, hogy az állományok képesek lesznek jó termést hozni. A későbbi pocokinvázió sem tudta megakadályozni, hogy az árpák többsége még abban az extrém szezonban is nyolc tonna körüli termést adjon hektáronként.
2014-ben aztán próbaképpen már december 28-án tavaszi árpát vetettek. Kikelt, de egészen márciusig szenvedett a lisztharmattól és más betegségektől. Aztán megkapta a szokásos két gombaölő szeres védelmet, és jó termést adott. „Az árpa nagyon hálás növény, mert egyértelmű választ ad a befektetésre. Csak intenzív technológiával érdemes foglalkozni vele” – foglalta össze gondolatait Matyi István.

Ha csávázás, akkor Yunta Quattro

Békéscsabáról Dombegyházra utaztunk, ahol Fülöp Zoltánnal, a Löszhátfarm Kft. tulajdonos szakemberével beszélgettünk.
„Cégünk családi vállalkozás, kereken 600 hektár szántón gazdálkodunk, ezenkívül még 200 hektárt integrálunk a környéken. Fő kalászosunk az őszi árpa, búzánk kevés szokott lenni. Emellett repcét, kukoricát, takarmányborsót termesztünk. 2015-ben szóját is vetettünk húsz hektáron. Saját gazdaságunk mellett a közeli Poszáta Kft. számára is szaktanácsolok szintén 600 hektár körüli területen. A 2015. év kiemelkedő árpás év volt számunkra” – kezdte a beszélgetést Fülöp Zoltán.
Őszi árpából vetőmag-szaporítást is végeznek: tíz hektáron vetettek első fokút, amely ellátja másodfokú vetőmaggal a saját területeket. A Poszáta Kft. vetéster-vében 180 hektár búza mellett negyven hektár ősziárpa-vetőmag szaporítása is szerepelt, amely kilenc tonna hektáronkénti átlagterméssel zárt.
A vetés előtt Yunta Quattróval végeznek csávázást. Nem szeretik a túl korai vetést, de persze ez évjárattól is függ. Általában 220-230 kg/hektár vetőmagnormát használnak. Műtrágyaszórós vetésnél ez felmegy 250 kg/hektárra. 2015-ben a saját területükön bevetett négy ősziárpa-tábla 8,6 t/hektár átlagterméssel hálálta meg az intenzív technológiát.
Mind a 120 hektárt kukorica elővetemény után, későn vetették be. Egy 60 hektáros táblát felerészben már csak műtrágyaszóróval tudtak bevetni egy héttel a tábla másik fele után, de ez a végeredményben semmilyen különbséget nem okozott. A magas szintű tápanyagellátásnak és védelemnek köszönhetően a későbbi vetésű táblarész képes volt behozni a kezdeti hátrányt. „Minden táblánkra van friss talajvizsgálatunk. Területeink káliummal jól ellátottak, ezért ősszel csak száz kilogramm MAP-ot szórunk az árpák alá hektáronként. Tél végén aztán azonnal hektáronként 150 kilogramm karbamidot kapnak a táblák. A fagyok elmúltával, március elején vagy közepén Güttler-henger következik, majd az első fungicides kezelés, amely általában egy strobikombináció. Ekkor adjuk ki a folyékony komplex műtrágyát is. Ahogy mondják, a disznót is etetni kell, különben csak a szemöldöke nő!” – tette hozzá tréfásan Fülöp Zoltán.
Kétnóduszos korban következik a gyomirtás. A zászlós levél kiterülését kö---vetően kapják a területek az 1,25 l/ha Zantara plusz 1 l/ha Cerone kombináci-ót 15 l/ha Nitrosollal és Mg-túlsúlyos lombtrágyával kiegészítve. Tapasztalata szerint a „zöldítő” gombaölő szerek hatékonyabbak, ha Mg-levéltrágyával együtt kerülnek kijuttatásra. Ilyenkor 300 l/ha körüli, viszonylag nagy lémennyiséget használnak.

buza2

Zantara a sörárpában 
 és a vetőmagtermesztésben is

Utolsó állomásként Orosházára látogattunk, ahol Palecska Csabával, az Orosfarm Zrt. növényvédelmi vezetőjével beszélgettünk a sikeres árpatermesztés titkairól.
„A cégnél 300 hektár nagyságrendben termesztünk őszi sörárpát. A Zantara nagyon jól illeszkedik mind az árpavetőmag-, mind a sörárpa-termesztési technológiákba – kezdte „in medias res” Palecska Csaba. – Zöldíti a leveleket, de nem akadályozza úgy az érést, a vízleadást, mint a strobilurinkombinációk. A Zantara zölden beérleli az árpát.”
Véleménye szerint a sörárpatermesztés akkor lesz sikeres, ha az állomány nem dől meg, lábon marad, normál időre beérik. A strobik alkalmazása esetén csapadékos periódusban általában nagyobb a zöld szemek aránya, ami kedvezőtlen. Tapasztalata szerint a Zantara ebből a szempontból is jobb a sörárpák kikalászolás előtti kezelésére.
„Hangsúlyozom, hogy a sörárpánál meghatározóan fontos a megdőlés elleni védelem. A megdőlt állományban magasan marad a fehérjetartalom, gyenge lesz a minőség. A dőlt és álló növényeken termett szemek fehérjetartalma között akár két százalék különbség is lehet!” – emelte ki Palecska Csaba. Ezért a fungicidek helyes alkalmazása mellett a szárszilárdítás és tápanyagellátás egyensúlyának megteremtése a siker másik kulcsa. Ha a megdőlést sikerül kivédeni, az árpa jobb eredményt ad, mint a búza. 
A megdőlésveszély szempontjából a szakember a napraforgót tartja az őszi sörárpa legjobb előveteményének, míg a kukorica közepes, a búza pedig kifejezetten rossz elővetemény. Tábláikon a 4,5–4,6 milliós tőszámot tartja optimálisnak, ehhez 230 kg/hektár körüli vetőmagnormát használnak. Az általuk használt vezető fajta négy-öt hajtást is képes produkálni. A mai intenzív árpáknak a búzánál erőteljesebb gyökérzetük van, jobban képesek hasznosítani a rendelkezésre álló tápanyagokat. Tapasztalataik szerint az őszi sörárpa számára a szeptember nem jó vetésidő. Ilyenkor az állomány túl buja lesz, már ősszel begombásodik, sőt a vírusfertőzés veszélye is nagyobb. Az ősszel erősen lesárguló árpától csúcstermés csak ritkán várható. Sokéves tapasztalatuk szerint az október 15. és november 5. közötti vetés a legmegfelelőbb, így náluk a búza vetése előbb kezdődik, mint az árpáé. Kukorica után búzát nem, csak őszi sörárpát vetnek! „Az őszi árpa igazán plasztikus növény, amelynek csodás életereje és hihetetlen alkalmazkodóképessége van” – tette hozzá a szakember.
Technológiájukban a tápanyagellátást „megdőléscentrikusan” végzik: ősszel káliumot nem adnak ki, csak MAP-ot, ammónium-nitrát-kiegészítéssel. A dózisokat mindig friss talajvizsgálatok alapján határozzák meg. Azokon a táblákon, ahol indokolt, februárban 100 kg/hektár ammónium-nitrátot adnak ki. Az első szárszilárdítós kezelést a gyomirtással egy menetben végzik. Fontos, hogy ez ne túlságosan korán történjen. A zászlós levél kiterülése után kerül sor a „zöldítő” fungicides kezelésre Zantarával vagy más készítménnyel. A tankba ilyenkor szükség esetén piretroid rovarölő szer és egy liter/hektár Cerone is kerül.
„Ezzel a technológiával 2015-ben napraforgó és kukorica után hektáronként hat tonna feletti sörárpaterméseket értünk el!” – fejezte be a beszélgetést Palecska Csaba. Ehhez és a többi kiváló árpa-terméseredményhez csak gratulálni tudunk.

Farády László
Bayer Hungária Kft.
„Ha Yuntát használok, nem kell nézegetni állandóan az árpákat, nem kell félni, hogy elkapja a vírus.”
„A „zöldítő” gombaölő szerek hatékonyabbak, ha Mg-levéltrágyával együtt kerülnek kijuttatásra.”
„A sörárpánál meghatározóan fontos 
a megdőlés elleni védelem.”

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...