TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Tartsa növényeit versenykondiban!

Tartsa növényeit versenykondiban!

Növényvédelem - 2019.05.01

Stresszhelyzetben fokozódik a védő hatás jelentősége Őszi vetésű növényeink kritikus időszakhoz érkeztek, ezt a kitettséget a kedvezőtlen környezeti tényezők is fokozzák! Hogyan segít a Flavo Plant a kedvezőtlen hatások csökkentésében?

Április és május az intenzív növekedés, virágzás és termésképződés időszaka. Normál körülmények között fokozódik a víz- és általa a tápanyagfelvétel. 
Az or­­­szágos csapadékhiány miatt ezek 
a folyamatok jelentősen sérülnek. Szélsőséges körülmények között felértékelődik a lombon keresztüli növénytáplálás és a növénykondicionálás jelentősége. Miben segíthet a Flavo Plant ebben a helyzetben?

A Flavo Plant öt növény kivonatából készült, magas flavonoidtartamú, nö­­vényvédő hatású növénykondicionáló. A flavonoidok mint a növények másodlagos anyagcseretermékei több ponton segítik a fiziológiás folyamatokat. Központi szerepet játszanak növényeink stressztűrésében, az oxidáns-antioxidáns rendszer működésében. Részt vesznek továbbá a növények anyagcsere-folyamataiban. Hatékony komplexképzőként nagy szerepet játszanak a tápanyagok felvételében, mozgásában. Mindezeken túl aktív védelmi funkciót látnak el a kór­okozó gombákkal és baktériumokkal szemben.

Megelőzi a betegségeket

A Flavo Plant előállításánál elsősorban a flavonoidok immunológiai szerepére fókuszáltunk: szántóföldi kultúrákban elért kórtani vonatkozású eredményeinket több korábbi publikációban taglaltuk. Kiemelkedőek ezek közül a repcében fehérpenészre gyakorolt 88,2-100%, továbbá a búza szemfuzárium-fertőzése tekintetében elért 69,6-100% közötti szignifikáns gátlási eredmények. Mindezek ellenére ki kell hangsúlyozni a Flavo Plantban található flavonoidok nem specifikus hatásait is!

Jobb hasznosulás, antioxidáns

A flavonoidokat – többek között – a nö­­vények saját anyagcsere-folyamataik szabályozása érdekében állítják elő. Így a Flavo Planttal jelentősen fokozható 
a lombon keresztül végzett növénytáplálás hatékonysága. Ennek hátterében egyrészt a nagyméretű szerves molekulák, a flavonoidok komplexképző képessége áll. Másrészt a Flavo Plantban található citrusfélékből kinyert olajoknak köszönhetően nagyobb fokú a tápanyagok (és hatóanyagok) viaszos kutikulán történő átjutása. A Flavo Plant nem lombtrágya, hanem olyan növénykondicionáló, amely elősegíti növényeink eredményesebb táplálását. Az elvégzett levél- és termésanalízisekből látszik, hogy a Flavo Planttal kombinált lombtrágyázás magasabb tápanyagszinteket és jobb tápanyagarányokat eredményezett. Megfordítva a gondolatot, ugyanazt a tápanyag-hasznosulást alacsonyabb lombtrágyadózisokkal is el tudjuk érni. Szintén igencsak fontos, nem specifikus hatás a flavonoidok antioxidáns tulajdonsága. A polifenol molekulák – speciális elektronszerkezetük és aktív tulajdonságokat kölcsönző, nagy számú –OH gyökök H+ donor tulajdonságaóuk miatt – erőteljesen redukáló képességűek. Ennek köszönhetően nagy jelentőségű a patogén ágensek tekintetében megnyilvánuló közvetlen biocid hatás mint főhatás és a nem specifikus antioxidáns hatás mint mellékhatás is. Döntően ez a mellékhatás felel a minden kultúrában egyértelműen kimutatható termékenyülési többletért is. A Flavo Plantban nagy koncentrációban megtalálható antioxidánsok késleltetik a bibemukóza szélsőséges környezeti hatások miatt felgyorsuló oxidatív öregedését, meghosszabbítva ezzel a pollencsírázásra és megtermékenyülésre nyitva álló, fertilis időszakot.

Repcében és kalászosokban

Használatát javasoljuk repcében rejtett zöld bimbós állapottól virágzás végéig, 
2 alkalommal, 1 l/ha dózissal gombás eredetű betegségek (fehérpenész, alternária, lisztharmat) megelőzésére, a tápanyagpótlás hatékonyságának és a kötődés mértékének fokozására. Kalászosokban 
a zászlós levél kiterülésétől viaszérés végég javasolt a használata 2 alkalommal 1 l/ha dózissal gombás eredetű meg­­­­betegedések (fuzárium, szeptória, rozsda, lisztharmat) megelőzésére, termésmennyiség és -minőség fokozására. A Flavo Plant használata virágzás idején is engedélyezett, sőt javasolt! Manapság időjárási szélsőségek, környezeti és technológiai kihívások mellett kell fo­koznunk termelésünk hatékonyságát és a termény minőségét.

A Flavo Plant valódi segítség növényei táplálásában és védelmében. Segítse át növényeit a kritikus időszakokon a Flavo Plant használatával. Védje és kondicionálja vetéseit 
a virágzás és termésfejlődés időszakában a legjobb biológiai hatékonyságú készítménnyel!

Részletes információkért keresse kollégáinkat:

Dankó Róbert növényvédelmi szakmérnök, robert@arravis.hu, +36 30 228 74 35,
Szőke Tamás agrármérnök, 
tamas@arravis.hu, 30/944 95 52
Gombos Gergely kertészmérnök, 
gergo@arravis.hu, +36 30 785 52 76.

Címkék: növényvédelem, növénykondicionáló , FLAVO PLANT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy hihetetlenül tragikus év a mezőgazdaságban – Interjú Raskó ...

A szakember szerint a mezőgazdasági termelésnek igenis van jövője, tisztességesen meg lehet belőle élni, de nem a ...