TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 639 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,51
USD: 368,35
CHF: 402,88
GBP: 457,75
Hirdetés
Itt az őszi nagytakarítás ideje

Itt az őszi nagytakarítás ideje

Növényvédelem - 2017.10.23

Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása XPERT® MET – a Bayer új őszi kalászos gyomirtó szere– Kiváló hatékonyság nagy széltippan és ősszel kelő kétszikű gyomnövények ellen– Teljesen biztonságos a kultúrnövényekre– Alacsony dózis, könnyen kezelhető WG formuláció– Kiemelkedő gazdaságosság

Hazánkban a kalászos gabonafélék őszi gyomirtása nem tekint vissza igazán hosszú múltra. Néhány évtizede jóformán csak a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták néhányan, elsősorban nagy széltippan ellen. Az utóbbi években viszont sokat változott az őszi kalászosok termesztéstechnológiája, és a gyomosodás is jelentősen átalakult. Manapság a kis vetőmagnormával és korán vetett állományok jó ideig szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek. A nagy széltippan ma már a harmadik legfontosabb gabonagyomunk, új területeken is terjed. Az ősszel kelő kétszikűek (például veronikafélék, árvacsalánfélék, tyúkhúr) pedig képesek gyepszerűen vastag rétegben beborítani a talajt és elnyomni a gyenge gabonaállományt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén, és kifejtették súlyos károsító hatásukat is. 

A megkívánt magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Emellett az őszi gyomirtásnak természetesen munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen jelentősen csökkentheti a tavaszi munkacsúcsot. Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit, ma már 100 ezer hektáros nagyságrendben végzik a termelők, és aránya évről évre növekszik. A Bayer klasszikus hatóanyagokat tartalmazó új őszi kalászos gabona gyomirtó szere, az EXPERT® MET kedvező hektárköltség mellett nyújt kiváló megoldást a nagy széltippan és a fontos ősszel kelő kétszikű gyomok ellen.

Az EXPERT® MET alaposan kisöpri a gyomokat

Az új őszi gyomirtó készítmény két hatóanyagot tartalmaz. Összetétele: 420 g/kg flufenacet és 140 g/kg metribuzin WG formulációban.

Az EXPERT® MET hatásspektruma

A készítmény kiváló hatékonyságú 
a következő fontos gyomfajok ellen: nagy széltippan, tyúkhúr, pásztortáska, piros árvacsalán, pipacs, mezei szarkaláb, ebszékfű, parlagi pipitér, perzsa veronika, sebforrasztó zsombor, apró gólyaorr, repceárvakelés. Természetesen a felsorolás nem teljes. Mérsékeltebben érzékenyek az EXPERT® MET-re a következő fajok: ragadós galaj, borostyánlevelű veronika, mezei árvácska, orvosi füstike, azonban megfelelő körülmények között, jó időzítéssel e fajok ellen is jó hatás érhető el. Az EXPERT® MET hatékonysága parlagi ecsetpázsit ellen általában nem kielégítő.

Felhasználási szempontok

Az EXPERT® MET egy vegetációs időszakban egy alkalommal használható fel őszi gyomirtásra. Őszibúza-, ősziárpa-, rozs- és tritikálékultúrákban a készítményt korai posztemergensen, a kultúrnövény 1 leveles és 3 leveles állapota között (BBCH 11–13) kell kijuttatni. Fontos, hogy kezeléskor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik–két leveles, 
a nagy széltippan (Apera spica venti) egy–két leveles fenológiai stádiumában legyen. 
Az EXPERT® MET dózisa egységesen 0,35 kg/ha. Mivel a készítmény a levélen keresztüli hatása mellett a talajon keresztül is hat, a megfelelő hatékonysághoz szükséges a jól megművelt, apró morzsás, rögmentes talajfelszín. Erősebb gyomosodás, kedvezőtlen időjárási viszonyok és kevésbé érzékeny gyomfajok jelenléte esetén az őszi kezelést követően tavaszi gyomirtás válhat szükségessé 0,15 l/ha Sekator OD-val. Betegségek, kártevők, fagy vagy szárazság miatt legyengült növényállományba
a készítményt nem szabad kijuttatni. 
A készítménnyel kezelt állomány kipusztulása esetén a kezelést követő tavasszal tavaszi árpa, tavaszi búza, burgonya, kukorica, lucerna, paradicsom vethető.

Az EXPERT® MET a Bayer őszi kalászos gabonák gyomirtó szer családjának első képviselője. Cégünk számára fontos, hogy ebben az egyre jelentősebb szegmensben is megfelelő termékválasztékot nyújtson, így a jövőben további termékek megjelenése várható.

 




Szerző: Csorba Csaba Bayer Hungária Kft.

Címkék: Bayer, növényvédelem, kalászos, gyomirtó szer, XPERT® MET
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ANImashExpo a MATE szakmai partnerségében

Új kiállítással bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik az ANImashEXPO-t, melynek célja, ...