repcetábla

Utolsó simítások a búzában 
és a repcében

Az őszi búza és az őszi káposztarepce növényvédelmi teendői között általában az utolsó lépéseket jelenti a kalászvédelem, illetve repcében a pergési veszteség csökkentését célzó ragasztás és állományszárítás. Mindkét művelet időzítése, kivitelezése nagy hatással lehet a később betakarított termés minőségére, mennyiségére.

E kezelések jelentősége ma már általánosan elfogadott a mezőgazdasági termelést végző szakemberek között, így rendszeres elemét képezik a növényvédelmi technológiának. Aktualitásuk folytán most növényvédő szakemberek segítségével elevenítünk fel néhány fontos gondolatot erről a két növényvédelmi beavatkozásról.

Ősszel indul a fuzárium elleni védelem

Az őszi búza kalászvédelme elsődlegesen a kalászbetegségek, különösen 
a fuzáriumfajok elleni védelmet szolgálja. Közvetlen és közvetett hatásaik miatt gyakorlatilag minden évjáratban foglalkozni kell ezzel a kérdéssel. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fuzáriumfajok által termelt toxinok jelentős humán- és állategészségügyi problémákat (termékenységi zavarokat, daganatos megbetegedéseket) okozhatnak. Különösen a belső fertőzöttség veszélyes, azonban hántolatlan, teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztása esetén a külső fertőzöttség is hangsúlyos, különösen ökológiai termesztés esetén, amikor igazán hatékony védekezési lehetőségek nincsenek.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Tags: fuzárium, káposztarepce, búza, kalászvédelem, fuzáriózis, pergési veszteség

Kapcsolódó cikkek

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom