A világ több régiójában emelkedett a mikotoxin szennyezettség

A mikotoxinok karcinogén és erősen toxikus hatásuk következtében előtérbe kerültek az utóbbi években. Az intenzív nemzetközi terménykereskedelem, valamint a klímaváltozás miatt a mikotoxin jelentősége várhatóan tovább erősödik.

A közegészségügyi és mezőgazdasági szempontból is fontos mikotoxinok közé az aflatoxinokat, az ochratoxinokat, a trichotecéneket, a zearalenont, a fumonizineket, a patulint és az ergot-alkaloidokat sorolják. A mikotoxinok világszerte nagy gazdasági károkat okoznak, amelyek a mezőgazdasági termények miatt fellépő anyagi kár mellett a takarmánygyártó cégek és az állattartás költségeinek (állatorvosi költségek) növekedésében nyilvánulnak meg. Jóllehet az élelmiszerekben, takarmányokban maximálisan megengedett toxin (mikotoxin) koncentrációt szigorú nemzetközi és hazai szabályok szerint ellenőrzik, az élelmiszer-biztonság érdekében a felelősségvállalás mind a termelők, mind a feldolgozók és a forgalmazók részéről elengedhetetlen.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: Varga Edina Agrárgazdasági Kutató Intézet

Tags: mikotoxin, fumonizit, fuzárium, aflatoxin

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom