TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Fordulat a repce gyomirtásában

Fordulat a repce gyomirtásában

Növényvédelem - 2016.09.09

Magyarországon a repce a negyedik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk. Jól és magas áron eladható, korai értékesíthetősége révén jelentősen hozzájárul az adott gazdaság likviditásához és jövedelmezőségéhez. Ugyanakkor a nagy szántóföldi kultúrák közül 
a legnagyobb ráfordítással termeszthető nyereségesen. A vegetációs időszaka igen hosszú 
(tíz-tizenegy hónap), ezalatt folyamatos jelenlétet, nagy szakértelmet, hozzáértést igényel.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben a repce termesztéstechnológiája több lényegi ponton is érdemben változott. Az extenzív termesztést felváltotta az igen intenzív technológia. Ennek köszönhetően folyamatosan nő a termésátlag, és az évjáratok negatív hatásai is mérséklődtek.
Az elmúlt évek vizsgálati bebizonyították, hogy az őszi káposztarepce maximális terméspotenciáljának kiaknázásához az őszi időszak megfelelő menedzselése elengedhetetlen. Az őszi időszakban biztosítanunk kell a repce folyamatos, zavartalan fejlődését úgy, hogy közben a túlfejlődést elkerüljük.
reocegySalsa® 20 g + Ikarus* 0,3 l/ha 
+ Trend® 0,1% 2016. június 22.


Debrecen-Látókép (Hajdú-Bihar megye)
kezeletlen

 

Az intenzív technológiában a fajtarepcék termesztése gyakorlatilag megszűnt, helyüket a hibridek vették át. Ennek következtében az optimális vetésidő előbbre; augusztus vége, szeptember legelejére tevődött (a repce nem őszi vetésű növény). Alacsonyabb tőszámmal (200-250 ezer termőtő/ha) termesztjük, valamint a sűrű soros vetések háttérbe szorulnak, és helyettük, mellettük egyre terjednek a 38–45–50–76 cm (strip-till) sortávolságú technológiák.
A fent említett változások a repce gyomnövényeire is kedvező hatással vannak. Ebben a helyzetben a repce gyomirtása átgondolt, összetett feladat, ami már az előveteménynél kezdődik. Az elővetemény (általában kalászos) gyomirtására ne használjunk a repcére esetleg káros utóhatással rendelkező készítményt. Sajnos nem sok ilyen van. Tarlóhántás után a tarlóápolást vegyszeresen glifozáttal végezzük el. A tarlón történő gyomirtás még mindig a legolcsóbb és leghatékonyabb eljárás, különösen csapadékos nyáron (az idei ilyen), az árvakelés és az évelő gyomok ellen is.
A repce a vetés utáni egy-két hónapban gyakorlatilag gyomelnyomó képességgel nem rendelkezik. A fordulópont négy–hat leveles állapotban (inkább négy) következik be, a gyomos négyleveles repce már jelentős termésveszteséget szenved el. 
A korai gyomosodás kihat az egész vegetációra, ezért a legfontosabb feladat a gyomkonkurencia minél korábbi kiiktatása. Erre a leghatékonyabbak a korai posztemergens technológiák, a repce kettő–négy leveles állapotában a gyomok kelő, kettő–négy leveles fenológiájáig elvégzett kezelések.
Erre a feladatra kínál megoldást a KITE új repcegyomirtási csomagja, a Salsa* 75 DF + Ikarus**. A két készítmény nemcsak kiegészíti egymást, hanem szinergistaként viselkedik. 
A szinergizmus legmarkánsabban a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) és a tyúkhúr (Stellaria media) esetében nyilvánul meg.

Csomag tartalma (10 ha):
• 
Ikarus** 3 liter
• 
Salsa* 200 g
• 
Trend* 2 liter

Ikarus** (40 g/l aminopiralid, 80 g/l pikloram, 
240 g/l klopiralid)
Az Ikarus** jól használható az őszi káposztarepce kettő–négy leveles állapotában a korai gyomosodás kikapcsolására, amikor a gyomnövények tömegesen a kultúrnövénnyel együtt kelnek. 
A magról kelő kétszikű gyomnövények kettő–négy leveles, a ragadós galaj (Galium Aparine) egy–három levélörvös állapotában, a mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. (1. ábra)

repce1

Salsa* 75 DF (750g/kg etametszulforon metil)
A Salsa* olyan posztemergens herbicid, amely kiváló hatékonyságú a kétszikű gyomnövények, köztük a nehezen irtható fajok ellen is, például a serbforrasztó zsombor (Descuraina sophia), vadrepce (Sinapis arvensis), mezei tarsóka (Thlaspi arvense). Továbbá kiváló szelektivitással rendelkezik, ezáltal nem kell tartanunk az esetleges fitotoxicitástól, valamint alacsony dózisával kevésbé terheli a környezetet. (2. ábra)

repce2

A KITE által javasolt növényvédelmi technológia
A csomagot a repce kettő–négy leveles fenológiai állapotától lehet kijuttatni. A kijuttatás időzítésében a gyomok fejlettsége a meghatározó, mivel a csomag egyáltalán nem fitotoxikus. 
A megfelelő hatékonyság érdekében legalább 10 Celsius-fok fok szükséges.
A magról kelő kétszikű gyomnövények kettő–négy leveles állapotban a legérzékenyebbek a készítményre. Amennyiben a gyomok fejlettsége (sebforrasztó zsombor, pásztortáska) meghaladta ezt a fenológiai állapotot, érdemes a Salsa* dózisát 
20 g/ha-ról 25 g/ha emelni. (3. ábra)

repce3

A magról kelő egyszikű gyomok (beleértve az árvakelésű gabonát is) ellen szükséges a repcét szuperszelektív egyszikűirtóval kezelni.
Gyomirtáson túl az ősz folyamán figyelmet kell fordítani a kártevőkre (repcedarázs álhernyója, különböző bolhafajok), és időben (négy–nyolc levél) végezzük el a regulátoros kezeléseket, különös figyelmet fordítva az egyes vegyszerek keverhetőségére. Az így menedzselt repce ősz végére homogén, zárt állományt alkot, a gyökérnyak átmérője eléri vagy meghaladja az egy centimétert, a gyökérzet legalább 30 centiméter mélységig lehatol. A csúcsrügyek viszont maximum 2-2,5 centiméterre vannak a talajfelszíntől. Amennyiben ezt elértük, akkor megtettünk mindent az ősz folyamán annak érdekében, hogy aratáskor 5 t/ha-os adatokat lássunk a hozamtérképeken.

 

*A Salsa és Trend a DuPont márkaneve
**Az Ikarus a Dow AgroSciences márkaneve

 




Szerző: Hadászi László a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója, Címkép fotó: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fontos változás: az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát ...

A nitrát adatszolgáltatást az idei évtől az ÁNYK nyomtatványkitöltő program helyett az elektronikus gazdálkodási ...