TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Védelem az első naptól – Bayer-csávával sosem kerül csávába

Védelem az első naptól – Bayer-csávával sosem kerül csávába

Növényvédelem - 2016.07.03

A vetőmag, e hatalmas tudású élőlény önmagában védtelen. Összetétele miatt a károsítók számára vonzó célpont. Fontos, hogy az elvetett vetőmag nagy részéből egészséges utód fejlődjön.

A magot és a csírázó növényt támadó kórokozók spórái a talajban, a vetőmagban vagy annak felületén találhatók. A vetőmagot támadó betegségek, a vírusvektorok és korai rovarkártevők ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk, amely a legcélzottabb 
és fenntartható növényvédelmi eljárás.

A Bayer 2016 őszén két készítményt ajánl a kalászosok csávázására: a jól bevált gombaölő szeres csávázót, a Lamardor®-t és a kiváló rovar- és gombaölő szeres csávázószerünket, a Yunta® Quattrót.

A Lamardor® 400 FS az egyik vezető hazai csávázószer. Korszerű, koncentrált: dózisa vetőmagtonnánként 0,2 liter. Két hatóanyaga jó illeszkedik, és segíti egymás hatását. Teljes hatékonyságú a csávázással leküzdendő betegségek, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa por- és fedettüszög ellen. Megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a bipolarisos gyökérrothadás elleni hatása. A betegségek elleni hatékonyság mellett a Lamardor® fontos sajátsága öt élettani hatása:
1. Jobb kezdeti fejlődés az erősebb, vastagabb hajtások eredményeként.
2. Fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének vagy hiányának köszönhetően.
3. Jobb (őszi) szárazságtűrés. A hosszabb, több gyökér több vizet képes felvenni.
4. Korábbi bokrosodás, fokozott hajtásképződés, robusztusabb növények.
5. Kitűnő, egészséges állomány, na--gyobb tőszám.
A Lamardor® csomag formájában ke-
rül forgalomba. Dózisa alacsony, így önmagában nem ad mély színt a kezelt vetőmagnak. Ezért a csomagban található Peridiam Eco Red segédanyaggal együtt kell felhasználni. Ez nemcsak festék, hanem egy műanyag polimer, amely színes bevonatot képez a vetőmagon, javítja a vethetőséget (nem tapad össze, jól csúszik, nem boltozódik). Csökkenti a leporlással járó hatóanyag-veszteséget is.
A Yunta® Quattro négy hatóanyagú rovar- és gombaölő hatású csávázószer. A kis vetőmagnormát és korai vetést alkalmazó modern búzatermesztési technológia veszélye, hogy az ősz folyamán hosszabb az állomány kitettsége a károsítóknak. A vírusvektor levéltetvek aktív stádiumban találkoznak a fiatal gabonával, a törpeségvírusok tőszámcsökkenést okoznak. A talajlakók, a csócsároló is nagyobb gond a hosszú őszi időszakban. Az intenzív technológiában Yunta® Quattro-ra van szükség. Hatásspektruma mind a betegségek, mind az őszi rovarkártevők vonatkozásában teljes. Az ősz folyamán biztos védelmet nyújt a vírusvektor levéltetvek, kabócák, a talajlakó kártevők és a csócsároló ellen is. A négy hatóanyag is szisztemikusan mozog a növényben. 
A mag felszínéről a gyökérzónába jutó inszekticideket a gyökerek felszívják, s az „együtt nő” a növénnyel, belülről védve a vektorok támadásától. A Yunta Quattro rovarölő hatékonysága 7–9 hétig komplett, ami a korai vetés esetén is maximális védelmet garantál a teljes őszi időszakra. A dózis 2,0 liter vetőmag tonnánként. Bármilyen csávázógéppel, a szokásos 10-20 l/t csávázólé alkalmazásával felvihető.
Az intenzív őszi búza és őszi árpa technológiába illeszkedő csávázószer alkalmazásával hatékonyan, ugyanakkor gazdaságosan védekezhetünk a betegségek, vírusok és rovarkártevők ellen. Előnye, hogy segítségével az őszi vírusbetegségeket teljesen kikapcsolhatjuk, míg ha permetezéssel védekezünk, tökéletes védelmet soha nem érünk el. A Yunta Quattro-val elegendő hatóanyagot juttatunk ki ahhoz, hogy nagy fertőzésnyomás esetén is biztonságos hatású legyen. Az eredmény a kártételtől mentes, egészséges állomány betelelése, ami a nagy termés és kiváló minőség lehetőségét hordozza magában.
Kérem a kedves olvasót, hogy 2016 őszén is használja a Bayer kalászos-csávázószereit, és győződjön meg kiváló tulajdonságaikról!

 




Szerző: Farády László Bayer Hungária Kft.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kevesebb értékesített műtrágya, alacsonyabb árak 2023-ban

A műtrágya-forgalmazók 1,08 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére ...