TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 639 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,51
USD: 368,35
CHF: 402,88
GBP: 457,75
Hirdetés
Figyeljünk a kukoricamolyra!

Figyeljünk a kukoricamolyra!

Növényvédelem - 2015.05.25

Régi-új kártevőként napjaink kukoricatermesztésének egyre növekvő problémájává válik a kukoricamoly. A kártevő felszaporodása több okra, illetve ezek együttes hatására vezethető vissza, így pl. a felmelegedésre, a szármaradványok nem megfelelő kezelésére, a forgatás nélküli talajművelés terjedésére.


Egy azonban biztos: a probléma súlyosbodik, és egyre nagyobb kukoricaterületen rovarölő szeres beavatkozást igényel. A következőkben egy Hajdú-Bihar megyei és egy Tolna megyei gazdaság szakembere foglalja össze tapasztalatait a náluk bevált megoldásról.
Környezettudatos védelem
„A korábbi években nem kellett komolyan számolnunk a kukoricamoly kártételével, de 2012-ben már számottevő fertőzés alakult ki, ami a következő évben fokozódott, 2014-ben pedig már muszáj volt ellene védekeznünk. Lárvája táplálkozás közben járatokat készít a szárban és a csőben is – magyarázza Jenet László, a biharkeresztesi Kutas 95 Zrt. ügyvezető igazgatója. – Egy vihar hatására aztán a fertőzött növények szára eltörik, és a földre kerülő csöveket nem tudjuk betakarítani. Emellett a lárva rágásával toxintermelő gombáknak is utat nyit, ami súlyos minőségi problémákat idézhet elő. A kártevő felszaporodásában alapvető problémának látom, hogy sok kisebb-nagyobb gazdaságban nem védekeznek ellene, aminek következtében évről évre nagyobb fertőzési szint alakul ki. A biztonságos kukoricatermesztés érdekében meg kell akadályozni a kártétel ilyesfajta „felhalmozódását”: védekezni kell a kukoricamoly ellen.
Rovarölő szeres védekezésre Coragen® készítményt használtunk, a tömeges rajzást követően, a lárvakelés fázisában. 
A készítmény kis mennyiségben is rendkívül hatásosnak bizonyult: 1,25 dl/ha dózisban juttattuk ki. Fontos kiemelni, hogy a Coragen® rovarölő szerrel szelektíven tudtunk védekezni a kukoricamoly ellen, a hasznos rovarok, köztük a méhek károsítása nélkül. Így gyakorlatilag környezettudatos technológiát alkalmaztunk a lárvák és a peték ellen, más élőlényeket nem pusztítottunk.”
A szakember egyértelműen kijelenti: a kezelés költsége megtérült náluk, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a termény vizsgálata során a mikotoxin-szennyezés jóval az egészségügyi határérték alatt maradt.
Több terméssel
A Recrea Kft. növénytermesztéssel foglalkozik Tolna megyében, Regöly községben. A vetésszerkezetben meghatározó növény a kukorica, 750 hektár vetésterülettel, emellett 400 hektáron termesztenek búzát, 160 hektáron napraforgót és 30 hektáron árpát.
„2011-ben forgatásos talajművelésről forgatás nélküli művelésre váltottunk – kezdi az elején Pájer Gyula ügyvezető. – Mint minden rendszernek, ennek is megvan az előnyös és hátrányos oldala, amelyek ma már eléggé ismertek a gazdálkodók körében. A víz- és energiatakarékosság mellett velejárója ennek a művelésnek az is, hogy a kártevők, kórokozók elleni védekezésre fokozottabban kell figyelnünk. A kukorica kártevői közül a kukoricabogár az egyik, ami jelentős problémát okoz, de ezzel az elmúlt tizenegynéhány év alatt megtanultunk együtt élni, és kialakult a megfelelő technológia a kezelésére.
A másik nagy probléma a kukoricamoly és az ellene való védekezés megoldása. A kártétel visszaszorítására mi állománykezelést alkalmazunk. A kezelést a DuPont™ Evalio® AgroSystems előrejelző rendszer adatai szerint időzítettük. 
Az előrejelzésnek köszönhetően jól behatárolható volt a rajzáscsúcs és a tömeges lárvakelés ideje, és eszerint védekeztünk hidas permetezővel, 125 ml/ha Coragen® készítménnyel.”
Pájer Gyula állítja: betakarításkor egyértelműen meglátszott a kezelés eredménye. A 320 hektár védett területen több mint 12 tonnás termésátlagot értek el, a kezelésből kimaradt területen pedig 10 tonnát. A termésmennyiség mellett azonban a szakember szerint nagyon fontos a minőség is. „Tolna megyében 
2014-ben a DON-toxin eredmények és a káros keverékesség átlag feletti volt – teszi hozzá –, több helyen 6000-8000 ppm DON-toxinszintet is kimutattak. Nálunk ez az érték a betárolt terményben nem haladta meg a 3000 ppm-et. 
A tapasztalataink alapján azt tanácsolom a kukoricatermesztőknek, hogy technológiai elemként számoljanak a kukoricamoly elleni védekezéssel, ehhez pedig a Coragen® rovarölő szerrel.”

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
®az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...