TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Sikeres agrárium az idén 
15 éves Syngenta zászlaján

Sikeres agrárium az idén 
15 éves Syngenta zászlaján

Növénytermesztés - 2016.03.12

Új, minden eddiginél jobb termésmennyiséget ígérő napraforgó- és kukoricahibridek, kiváló búzavetőmagok, komplex növényvédelmi termékpaletta, kibővült Contivo™ szaktanácsadói rendszer fémjelzi a jubiláló Syngenta idei évét. A növényvédelmi szektor piacvezető vállalata az elmúlt hetekben hét városban több mint 1500 gazdálkodónak mutatta be 2016-os szántóföldi ajánlatait.

Sikeres a napraforgó
A napraforgó elmúlt két esztendőben eredményes volt, nemcsak a jó termésátlagokat, a kedvező árakat tekintve is, mondta Harmat Ákos, az olajos növények kampánymenedzsere. 2014-ben az elmúlt tíz esztendő legnagyobb mennyiségét, 1,56 millió tonnát takarítottak be, 2,67 tonnás termésátlag mellett. 2015-ben 1,53 millió tonna termett, ezzel 2,5 tonna hektáronkénti átlagot értek el a gazdaságok. A termőterület több mint felén, 330 ezer hektáron – azaz öt Balatonnyi területen – termesztettek Magyarországon Syngenta-hibrideket, ezzel a vállalat biztosan őrzi piacvezető pozícióját.
„Emelkedésre számítunk a termőterületben, különösen az olívaolajéhoz hasonló pozitív élettani hatásokkal bíró, magas olajsavas napraforgó arányának növekedése várható – hangsúlyozta a szakember.  – A Syngenta 2016-ban is teljes termékpalettát kínál a hibridtől a talajfertőtlenítőn, gyom- és rovarirtókon, gombaölő szereken keresztül a deszikkálóig, ezzel egyedülálló a magyar piacon.”
A Syngenta portfóliója új hibridekkel bővült, amelyek a mostani piacvezető genetikát is felülmúlják. Az SY Arizona a hagyományos, az SY Diamantis a Clearfield-szegmensben jelent újdonságot. A SY Neostar után a SY Bacardi a Clearfield Plus-hibridek sorát gyarapítja, míg a SY Gracia CLP egyszerre magas olajsavas és Clearfield Plus-gyomirtású hibrid. Hosszú idő után a Syngenta portfóliója Express-toleráns napraforgóval is kiegészül, a Sumiko és Subaro hibridekkel.

Rekordtermésátlag búzában
A búza is szép eredményt hozott 2015-ben. A hektáronként termett 5,1 tonna 9 százalékkal több az előző évinél, s az elmúlt tizennégy év legjobb termésátlagát jelenti. Az idei vetésterület nagyjából öt százalékkal haladja meg az előző évit, mondta Kurtz György kampánymenedzser. Megnőtt a kereslet a nagy termőképességű, jó alkalmazkodóképességű, időjárási szélsőségeket jól toleráló kalászosgenetikák iránt. A Syngenta 2015-ben elindította a magyar piacon is hibridárpaprogramját, a Hyvidót, amelyek esetében az eltérő körülmények között is kiemelkedő terméstöbblet az előírt HyVido termesztéstechnológiai előírás betartása mellett biztosított.
2016-ban tovább bővül a Syngenta kenyérbúzafajta-kínálata, a Falado révén magas terméshozam érhető el eltérő évjáratokban is. A Seguris Xtra gombaölő szer kuriózum a magyar piacon, kiemelkedő hatású a levél- és szárbetegségek ellen, és nagyobb fokú szárazság-, stressztűrés, termésnövekedés jellemzi fertőzésmentes körülmények között is. Megújul a Moddus szárszilárdító készítmény: a Moddus Evo új formulációja gyorsabban, hatékonyabban szívódik fel, ezért kedvezőbb a hektárköltsége.

Stabil termés aszályos időben
A 2014-es rekordhoz képest tavaly 30 százalékkal esett vissza a kukoricatermés, ismertette Schipp Márton, a terület menedzsere. Míg 2014-ben az országos termésátlag megközelítette a nyolc tonnát hektáronként, addig 2015-ben 5,7 tonna hektáronkénti átlagot sikerült elérni a rendkívül aszályos időjárás miatt.
A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik extrém aszályos időszakok, és ez a tendencia a jövőben fokozódik. A kukorica nagy vízigényű növény, ráadásul fejlődése az egész nyári időszakon átível. Ilyen kilátások mellett felértékelődnek az olyan hibridek, amelyek kedvezőtlen feltételek mellett megbízhatóságukkal, stabilitásukkal közepes termőhelyeken is kiemelkedő terméseredményekre képesek. A Syngenta kukoricavetőmag-kínálatának új generációját hat szemes- – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Kreon, SY Senko – és egy silóhibrid, a SY Sincero képviseli 2016-tól. Utóbbi a fejlesztési kísérletekben a legnagyobb zöldtermést adta stresszes, aszályos és normál viszonyok között is.
Mint Schipp Márton elmondta, a Syngenta elsőként a hazai piacon 2015 óta teljes technológiát kínál a vetéstől a betakarításig. A Syngenta-kukoricaprogram a rovarölő szerrel is csávázott hibridekre, talajfertőtlenítésre (Force 1,5 G), az időben elvégzett gyomirtásra (Lumax), a kórokozók és rovarok elleni állományvédelemre (Quilt Xcel, Ampligo), illetve a szaktanácsadásra terjed ki. A Syngenta-kukoricaprogram csökkenti a termelési rizikófaktorok káros hatásait, a komplett technológia alkalmazása pedig hozzájárul a kukorica jövedelmező termesztéséhez.

A Contivo™ partnerprogram
2016-ban új szolgáltatásokkal bővül a Contivo™ program, mondta Heicz Péter üzletfejlesztési vezető. A partnerek számára elérhető, üzemi működést segítő, ügyviteli, finanszírozási, biztosítási, tőzsdei, pályázati modulok mellett 2016-ban új farmmenedzsmentprogram érhető el, a szaktanácsadókon keresztül pedig olyan applikációk érkeznek, amelyekkel még pontosabb elemzések és prognózisok készíthetők. A Syngenta szaktanácsadói programjához eddig 120 termelő több mint kilencvenezer hektár földterülettel csatlakozott.
„Saját kísérleti farmjainkon is folyamatosan teszteljük az általunk képviselt Contivo™ termesztéstechnológiát – emelte ki Heicz Péter. – Ennek elemei a forgatás nélküli talajművelés, mikrobiológiai termékek használata, okszerű talajmintavételre alapozott tápanyag-utánpótlás, növényvédelem. 2015-ben is bebizonyosodott, hogy a jól kivitelezett Contivo™ termesztéstechnológia termésbiztonságot és többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára. Az elmúlt évben a referenciafarmok átlagában az őszi kalászosok 26 ezer, a repce negyvenezer, napraforgó tízezer, a kukorica kilencezer forintos többletjövedelmet termelt hektáronként. Ha egy átlagos 700 hektáros üzem vetésszerkezetét vesszük figyelembe, ez több mint 12 millió forint extra profitot jelentene a gazdálkodó számára.”

 
Szerző: Fotó: Láng Péter

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hazai mezőgazdasági termékek külföldre juttatása közös ...

A magyar agrárium helyzetéről, az agrár-külkereskedelem és a nemzetközi együttműködés eredményeiről, jövőbeli ...