TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
AlgaTer – az első lépés lehet
az aszálykár és az erózió ellen

AlgaTer – az első lépés lehet
az aszálykár és az erózió ellen

Növénytermesztés - 2019.01.16

Átszövi a termőföldet – és zölden tartja a haszonnövényt Az AGRO.bio szántóföldi körülmények között mutatta be mikrobiológiai készítményei hatékonyságát a II. NAK Szántóföldi Napok rendezvényen. A cég jól ismert talajbaktérium-készítményei mellett bemutatkozási lehetőséget kapott egy egyedi algakészítmény, 
az AlgaTer, mely a termőtalaj kezelésére szolgál.

Az új termékkel kapcsolatos információkat Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója és dr. Kiss János területi szaktanácsadó összegezte az Agrárunió olvasói számára.

 – Az AlgaTer az AGRO.bio új terméke. Kérem, elsőként helyezzük el a mikrobiológiai termékek között!

 – Az AlgaTer egy Európában egyedülálló algakészítmény, mely a talaj kezelésére szolgál. Algakészítményt már évek óta forgalmazunk: ez az Algafix, amely egy levélfelületre kijuttatandó biostimulátor. Az AlgaTer felhasználási területe ezzel szemben a talaj, amelynek a kezelésére eddig baktériumkészítményeket lehetett kapni a magyar piacon. A baktériumok mellett azonban a talaj mikroflórájának fontos alkotói – többek között – algafajok is, melyek ugyanúgy megsínylették 
a kemizálást, az intenzív termesztési körülményeket, mint más mikroszervezetek, így szükséges a pótlásuk. Gyakorlatilag erre a célra olyan algákat kerestünk, amelyek talajba olthatók és markáns eredmény érhető el velük – ennek eredménye lett az AlgaTer.

         AlgaTer  pecs kukorica algater 2018 min

         Kezeletlen                                          AlgaTerrel kezelt     

Serkenti a talajéletet

 – Miben nyilvánul meg az AlgaTer hatása?

 – Az AlgaTer fonalas algát tartalmaz, amely 15-20 cm mélységben szövi át 
a talajt, és a hatása többrétű: kiterjed 
a talajéletre, a talaj fizikai tulajdonságaira és a növényekre is. Szövedéke friss, könnyen lebomló szerves anyagot, egyben életteret jelent más mikroszervezetek számára, emellett javítja a talaj vízmegtartó képességét. Hatékonyan köti meg a talajba került nehézfémeket, mérgező anyagokat, például az arzént, amely így szerves kötésbe kerül, és elveszíti mérgező hatását. Az algák által termelt anyagokat a növények is tudják hasznosítani, illetve egy újonnan felfedezett növényi hormoncsalád tagjait, brasszinoszteroidokat termel, amelyek kedvezően hatnak a kultúrnövények életfolyamataira.

 – Hogyan hatnak a brasszinoszteroidok 
a növényekre?

 – Több életfolyamatra is hatnak, így a sejt­­­­­megnyúlásra, sejtosztódásra, a gyökérnövekedésre, csírázásra, reprodukcióra, a növények kórokozókkal szembeni védekezőképességére, a különféle abiotikus stressz­­­­hatásokra (hideg- és hőstressz, szárazság, tápanyaghiány) adott válaszokra.

 – Milyen konkrét eredményekben nyilvánul meg egy AlgaTer-kezelés hatása?

 – Példaként nézzük a kukoricát! A mi klímánkon az egyik legnagyobb kihívás 
a kukoricatermesztésben a tenyészidőszak második felében jelentkező szárazság és hőstressz.

A tapasztalataink szerint ebben az időszakban tovább zölden tartja a kukoricát, így a termésképzés utolsó szakaszát nyújtja meg, javítja a szemkitelítődést, növeli az ezerszemtömeget. Gyakorlatilag hozzásegíti a kukoricát, hogy minél jobban megközelítse azt a teljesítményt, amelyre a genetikája által hivatott. Természetesen ehhez a megfelelő tápanyagoknak is rendelkezésre kell állniuk…

         AlgaTer  AlgaTer

         Kezeletlen                                          AlgaTerrel kezelt

Évekig tesztelték a hatását

 – Az AlgaTer mikor lesz elérhető a magyar gazdák számára?

 – A készítmény már tavaly engedélyt kapott, de idén még nem hoztuk forga­lomba, ehelyett 14 gazdaságban, üzemi körülmények között tovább teszteltük őszi és tavaszi növényeken, hogy még több információval rendelkezzünk a fel­­­­­használási módok, a várható hatás tekintetében. Stratégiai partnerünkkel, a KITE Zrt.-vel a technológiai elemek összevonását is tesz­­­teltük, így például a magágykészítéskor folyékony starterrel történő együttes kijuttatást.

A vizsgálatokból származó tudást is fel akarjuk használni, hogy egy-egy konkrét esetben a legjobb felhasználási módot javasolhassuk. A forgalmazását 2019-ben kezdjük meg.


Talajbaktériumokkal vagy anélkül

 – Miként lehet a technológiába illeszteni az AlgaTert?

 – Terveink szerint a BactoFil talajoltóbak­térium-készítményekkel együtt fogjuk javasolni, de ezektől függetlenül is felhasználható. Azt azonban szeretném kiemelni, hogy az algakészítmény nem a baktériumkészítmények kiváltására való – mindkettő egyaránt fontos része a mikro-flórának. Ha rendszerben, komplex technológia szintjén gondolkodunk, akkor látnunk kell, hogy a BactoFil Cell révén szárbontásnak, a BactoFil  A10 és B10 révén a talajélet serkentésének is megvan a szerepe, és ezt egészíti ki az AlgaTer.

 – Hogyan látja, milyen szerepet tölthet be az AlgaTer a közeljövő növénytermesztésében?

 – A talajbaktériumok kapcsán már 18 éve dolgozom mikrobiológiai készítményekkel. Tisztában vagyok vele, hogy ezek bevezetése, elfogadtatása a gazdatársadalommal nem könnyű feladat. Szerencsére növekvő számmal vannak innovatív gazdák, akik fogékonyak az új megoldásokra. Bízom benne, hogy az ő eredményeik egyre több termelőt fognak majd meggyőzni – ehhez viszont el kell juttatni hozzájuk az információt, a pozitív példát.

 

dr kiss jínos minDr. Kiss János 
szaktanácsadó,
Tolna és 
Baranya megye

 

Tavaly és idén is több termelő partneremhez helyeztem ki AlgaTer készítményt 10 hektáros üzemi vizsgálatokra. Többféle technológiai megoldást is kipróbáltunk: Kiadtuk vetés előtt, BactoFil talajoltó készítménnyel együtt vagy önállóan, és használtuk kelés után is.

Mindkét időzítéssel pozitív eredményt tapasztaltam, most azonban egy pécsi gazdához kihelyezett vizsgálatot szeretnék kiemelni, ahol kelés után végeztük el az AlgaTer- kezelést. Őt arra kértem, hogy ne végezzen sorközművelést, és ezzel ne roncsolja az algaszövedéket a talajban. Augusztus közepéig nem volt szemmel látható különbség a kezeletlen kukoricához képest, ezt követően azonban 
a kezeletlen kukorica látványos száradásba kezdett a forró, száraz időjárásban, az AlgaTerrel kezelt kukorica azonban zöld maradt. Az algával átszőtt talaj hatékonyabban őrizte meg a vizet. Ezt a hatását mindenképp fontosnak tartom kiemelni, hiszen Magyarországon rendszeres az aszály. Csak úgy tudjuk aszálytűrővé tenni a növényt, ha a talajt, amelyből él, aszálytűrővé tesszük!

A vízháztartásra gyakorolt hatásán túl korábban már szó esett a talaj mikroszervezeteire és a növényélettani folyamatokra gyakorolt pozitív hatásról is. Ezeken túl azonban meg kell említenem a talajerózióval szembeni védelmet is, amit 
a dombvidéken jól meg tudtam figyelni. Azzal, hogy az algaszövedék megtartja 
a talajt a hirtelen lezúduló csapadékkal szemben is, a termőréteg lemosódása he­­­lyett lehetőséget nyit, hogy elinduljanak a talajképző folyamatok.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: BactoFil, AGRO.bio, Algafix, algakészítmény, AlgaTer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

A beszakadt terményárak miatt idén a gazdák igyekezték faragni a gabonaelőállítás önköltségén, ami sok helyen végül ...