TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
15 éve a termelők szolgálatában

15 éve a termelők szolgálatában

Növénytermesztés - 2019.01.05

20 éves a Malagrow Kft. Ennek jegyében mutatjuk be Deme János területi képviselőt mindenkinek, aki esetleg kevésbé ismeri, de talán azok is megtudhatnak róla új dolgokat, akik már régi munkakapcsolatban állnak vele.

 – Gondolom, nem a Malagrow volt az első munkahelyed. Hol végezted az iskoláidat, és milyen utat jártál be, míg megállapodtál?

Deme JánosDeme János területi képviselő

 

 – Már kisgyermekként is nagyon vonzott a természet, az általános iskolában kedvenc tantárgyam volt a biológia és a földrajz. A pályaválasztásnál egyértelműen a Nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskolára esett a választás, amihez 
a családi gazdálkodás elindulása is nyomós indok volt. Az iskolában eltöltött évek alatt a kiváló tanáraimnak köszönhetően egyértelművé vált, hogy nekem 
egy utam van. Kiemelném dr. Keresztesi Ist­­­ván tanár urat, egyértelműen neki köszönhetem, hogy most a pályán va­­gyok. A szakmaszeretete, az előadásmódja elvarázsolt, és rajongásig megszerettette velem a mezőgazdaságot. Utána a Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolára jártam növénytermesztőként, ahol szintén kiváló, elhivatott tanárokkal hozott össze a sors. Közben egyik idősebb évfolyamtársammal egy, addig 
a biológiai növényvédelemben ismeretlen poloskafajjal foglalkoztunk, kísérleteztünk szakdolgozat és TDK-verseny keretein belül. Az újdonságokat, a lehetőségeket és a megoldásokat kitartóan kerestem, kutattam, kutatom a mai napig. Hosszú hónapokat, éveket fordítottam a családi gazdálkodásunkat érintő szakmai anyagok gyűjtésére, frissítésére, megtanulására, amit felhasználva egyre több elméleti és gyakorlati tapasztalatra tettem szert. A főiskola után az Újfehértói Keletvad Kft.-nél dolgoztam két évet üzemvezető-helyettesként. Ezzel egy időben jártam és végeztem Debrecenben levelező képzésen a Mezőgazdasági Termékminősítő szakmérnöki szakon. A vadfeldolgozó után az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató Intézetben, dr. Szabó Tibor vezetésével az induló Biológiai Alapok Laboratóriumának faiskolai részén, majd Sallai Pállal a növényvédelem, előrejelzés témakörében dolgoztam három évet. 
A fa­­­iskolában egyéni kísérleteket végeztem a termesztőközeg, a tápanyag-utánpótlás és a biostimulátorok gyakorlati használatának előnyeiről, amit publikáltunk is az akkori laborvezetővel, mostani feleségemmel, Gyetvai Edinával, aki jelenleg a kislányunkkal tölti idejét, egyébként a BASF-nél dolgozik. Ez a kísérlet hozott össze a Malagrow Kft.-vel, hiszen a Radifarm gyökérnövekedést serkentő biostimulátor igen meggyőző eredményei engem és őket is lenyűgözte. Két év múlva egy újságban látva az álláshirdetésüket jelentkeztem és felvettek. Jelenleg itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozom 15. éve szaktanácsadóként.

 – Mi motivált, hogy e szakmát válaszd?

 – A küldetéstudat, amit a megfelelő emberek a megfelelő helyen mindig támogattak és iránymutatást adtak. Nem hiszek a véletlenekben! Ennek így kellett lennie, és most sem csinálnám másképpen!

 – Bemutatnád a céged?

 – A Malagrow Kft. húsz évvel ezelőtt alakult Malatinszki György vezetésével Szolnokon. Eleinte fólia és fóliarendszerek forgalmazásával foglalkozott. Majd egy olasz cég, a Valagro megkereste egy Magyarországon addig teljesen ismeretlen termékkör, a biostimulátorok és speciális lombtrágyák forgalmazásával. Míg mások enyhén szólva furcsán néztek Gyurira, addig ő hitt ezeknek a termékeknek a létjogosultságában a termesztésben. Hogy igaza lett, ezt a legjobban az bizonyítja, hogy hazánkban és a világon egyaránt a mezőgazdaságban az egyik legjobban fejlődő ágazattá vált azóta ez a terület. Elsőként belépve a magyar piacra nem volt könnyű feladata, de kitartó, szorgos munkával, országos hálózatot kiépítve vezető szerepet vívott ki az intenzív kultúrák területén. Igyekszünk olyan innovatív cégek termékeit meghonosítani hazánkban, amelyekkel gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehető a termelés. 
A Val­­­agro cég termékfejlesztési innovációi és a világban betöltött vezető szerepe komoly és stabil hátteret biztosít számunkra. Sok év hazai tapasztalata megmutatta, hogy a szélsőséges és változó világban ilyen készítmények nélkül egyre nehezebb termelni. A cég környezetvédelem iránti elhivatottságát bizonyítja hulladékgazdálkodási üzletága, melyet György testvére, Malatinszki Gergely vezet. Ennek keretein belül 2018-tól Malagrow Környezetvédelmi Program (MKP) néven 
a cég az üres göngyölegek begyűjtését és megsemmisítését is felvállalta úgy, hogy a programban részt vevő gazdálkodók egyedülálló módon még vásárlási kedvezményt is kapnak érte.

 – Csak segítesz a gazdáknak, vagy magad is gazdálkodsz?

 – Több mint húsz éve mi is gazdálkodunk zöldség-gyümölcs területen és szántóföldön egyaránt. Az itt szerzett tapasztalatokat, tudást mindig igyekszem megosztani a termelő kollégákkal.

 – Vannak megvalósításra váró terveid?

 – Már sok tervem megvalósult a magánéletben és a szakmában egyaránt. Ha mégis kíváncsi vagy, egy második gyermek talán a legfontosabb számomra.

 – Egy becsapós kérdés: megelőzés vagy védekezés?

 – Mindig a megelőzésben hiszek! Szerintem mindenki ezt válaszolná, csak sokan nem így csinálják. A megelőzés a cél ismeretében tudást, tervezést, szervezettséget, egyszóval gondolkodást igényel. Örömmel tapasztalom, hogy a termelési költségek emelkedésével egyre többen „észszerűen” kezdenek gazdálkodni.

 – Mi az, amiben ti jobbak vagytok, mint a konkurenseitek?

 – A cég tulajdonosán, vezetésén, szemléletén múlik minden. Az ő víziója, hite és emberi tulajdonságai határozzák meg 
a cég összetételét, motiváltságát, szakmaiságát, döntéseink minőségét és gyorsaságát. Látom a kollégák magas szakmai felkészültségét, tenni akarását, elhivatottságát a cég, a termékek és a szakma iránt egyaránt. Ehhez biztos hátteret ad az olasz Valagro, a francia FCA egyedi és minőségi termékeivel, tudásával, míg 
a cég biztonságot, anyagi és erkölcsi megbecsülést, elismerést ad a kollégák részére. Mondhatnék még sok mindent, de szerintem ezek a legfontosabbak!

 – Milyen évet zártok?

 – A Malagrow Kft. évről évre folyamatosan és stabilan fejlődik, hála a megalapozott és józan döntéseknek. Ennek köszönhetően még az idei nehéz évben is sikeresek lettünk és növekedni tudtunk, valamint megvetettük a lábunkat más területen is.

 – Érdekes év volt a mostani, a termékeladásban ez hogyan mutatkozott?

 – Különleges év volt. Az időjárás kiszámíthatatlansága, a zöldségágazat szárnyalása, a gyümölcságazat mélyrepülése és 
a szántóföld jó évjárata egyaránt jelen volt. Ebben az évben a s­­a­­­­­­ját ter­

mékértéke­­sítésünkben bizonyos fokú átrendeződést láttunk. Amit tapasztaltunk, hogy a széles termékportfóliónak köszönhetően a szezonhoz legjobban alkalmazkodó termékek kerültek előtérbe.

 – Kalciumhiány, napégés, érésgyorsítás. Úgy tudom, mindre van válaszotok.

 – Minden életfolyamat, minden fenológiai fázis, sőt minden a termesztés folyamán felmerülő probléma más-más biokémiai folyamatot indukál a növényben. Nem hiszek az „egy termék mindenre jó” kategóriában! Nincs például olyan gyógyszer sem, amely mindenre jó! Egyszerűbb kimondani, terméket ajánlani így, de 
a hatékonyság messze elmarad a célzott termékekhez képest. A Valagro a növények genomszintű és biokémiai működésének ismeretében igen hatékony, sokrétű és eredményes megoldásokat tud ajánlani a felhasználóknak, legyen akár stressz, tápanyaghiány vagy bármilyen termesztést érintő kérdés.

 – Mi a legnagyobb gond szerinted ma 
a mezőgazdaságban?

 – A tervezhetőség és a munkaerő hiánya.

 – Mennyire fogékonyak a gazdák a tanácsokra?

 – A hasznos és értékes tanácsokra mindig fogékonyak! Az internet és a sokrétű marketing terjedésével a gazdálkodók sokkal több információhoz jutnak, mint korábban bármikor. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt csökken a személyes tanácsadás varázsa. Részben ez így is van! A versenyhelyzet fokozódása, a termesztési technológiák fejlődése miatt a személyre szabott komplex megoldásoknak mégis egyre nagyobb értékük és jelentőségük van.

 – A főként mezőgazdasággal foglalkozó Malagrow Kft. napjainkra komoly piaci szereplője lett a hulladékgazdálkodási szegmensnek is. Mit lehet erről tudni?

 – Cégünk a mezőgazdasági inputanyagok forgalmazása mellett nagy hangsúlyt fektet az emberiséget komolyan érintő hulladékgazdálkodásra is. Küldetésünk egy stabil és állandóan javuló piaci pozíció elérése Magyarországon és a környező országokban a szelektív és speciális hulladékkezelés területén. Elkötelezetten törekszünk arra, hogy úttörő szerepet vállaljunk olyan innovatív, korszerű technológiák hazai meghonosításában, amelyek más országokban már bizonyítottan komoly hatékonyságnövelést eredményeztek az ezeket használó partnerek számára. Olyan megoldásokat és technológiákat kínálunk az általunk értékesített és bérbe adott, korszerű hulladékkezelési gépek segítségével, melyek a feltárt hulladékkezelési problémák alapján biztosítják, hogy ezen a területen a szolgáltatók és a felhasználók az eddigi működéshez képest csökkentett környezetterheléssel hatékonyságnövekedést és pozitív pénzügyi eredményt tudjanak elérni.

 – Milyen a jó biostimulátor?

 – Profi, szelektív, hatékony és megkülönböztethető! Profi, azaz a csomagolásban található termék mögött komoly kutatás, innováció és egyediség rejlik. Szelektív, azaz a termesztést érintő minden problémára célzott megoldást kínál. Hatékony, azaz a használatával a kívánt célt érjük el úgy, hogy a költsége is többszörösen megtérül. Megkülönböztethető, azaz 
a termékben rejlő profizmusra, szelektivitásra és hatékonyságra, vagyis a tudásra 
a gyártó cég vagy a termék neve a garancia. Egy jó termék még nem biztos út 
a sikerhez! Megfelelő időben és szakszerűen kell felhasználni. És itt jön a mi munkánk lényege, a szaktanácsadás jelentősége!

 – Idén debütált a YieldON. Mik a tapasztalatok?

 – A YieldON a Valagro portfóliójának első, tudományosan és tudatosan megtervezett képviselője, amely a világ 80 országában célzottan a szántóföldi növények táp­­anyagfelvételét, hozamfokozását, a mi­­­­nőségi paraméterek javítását és a gazda­ságos termesztést célozta meg. Több mint kétezer prototípusból több éven át tartó munkával a Valagro által elsőként használt GénChip, majd NGS termékfejlesztési technológiák eredményeképpen jött létre. 2016-ban próbáltuk ki először néhány helyen, majd 2017-ben már 70 helyszínen, több kultúrában, az egész országban, változatos üzemi körülmények között. Átlagosan 7,78%-os hozamnövekedést és 4,6-es ROI-értéket értünk el. 
A ROI szó egy rövidítés, a kiadott pénzünk megtérülését jelenti. A YieldON esetében ez átlagosan 4,6-szeres volt. 2018-ban már több száz helyszínen szintén nagy sikerrel szerepelt a termék. Kalászosokban, kukorica-, repce-, napraforgó-, csemegekukorica-, cukorrépa-kultúrákban szintén átlagosan 7,1%-os hozamnövekedést és 4,2-szeres megtérülést tudtunk realizálni. Jó keverhetősége, igen kedvező hektárköltsége, rugalmas felhasználási ideje és meggyőző eredményei alapján nemcsak hazánkban, hanem a világ más országaiban is elismerően vélekednek 
a gazdálkodók a YieldON-ról.

 – Mit jelent számodra, hogy környezettudatos?

 – Számomra a környezettudatosság lé­­nyege, hogy igyekszem olyan életmódot folytatni, amely tekintettel van környezetünkre, óvja, védi a föld természeti kincseit. A környezettudatos életmód a hosszú távú gondolkodásról szól: úgy élek ma, hogy gyermekeim, unokáim számára biztosítsam a természeti környezet fenntarthatóságát. A legnagyobb badarság azt hinni, hogy egy ember nem tehet semmit! Ahogy Teréz anya mondta: „Ha mindenki tisztára seperné a portáját, az egész világ tiszta lenne.”

 – Mi jut eszedbe a következőkről: bio­stimulátor…

 – Sorrendben: Valagro, Malagrow, nélkülözhetetlen, tisztességtelen. A Val­ag­­ro azért, mert a világ első számú bio­stimulátor-fejlesztő, -forgalmazó cége, 
az Európai Biostimulátor Szövetség alapítója, életre hívója. A Malagrow azért, mert elsőként mi honosítottuk meg hazánkban, és az intenzív kultúrákban piacvezető szerepet töltünk be. Nélkülözhetetlen, mert látjuk, tapasztaljuk, hogy az egyre szélsőségesebb körülmények között célzott kezelésekkel javíthatjuk a hozamokat, a minőséget és a jövedelmezőséget. Tisztességtelen, mert egyre több olyan cég, termék jelenik meg a piacon, amely bármiféle szakmai tudás nélkül, kontrollálatlan termék-összetételű, kétes eredetű és valós hatással nem rendelkező terméket hoz forgalomba, és bátran rámondja: ez olyan, mint a Valagro, csak olcsóbb! Ezzel az egész szakmát leminősítik és 
a termelőket is megvezetik. Azon dolgozunk, hogy aki meghallja, hogy Malagrow Kft., annak a hitelesség, a biztonság, a minőség, a profizmus és a hatékonyság jusson az eszébe. Természetesen vannak a versenytársak között olyan termékek és cégek is, amelyek az általunk is képviselt őszinte, profi vonalat képviselik. Rájuk társként tekintünk, amelyekkel együtt közösen tudjuk építeni ezt a piacot.

 – Tavaszkezdet…

 – Jó a felvetés! Erre szerintem most nagyon nehéz válaszolni. A hosszan tartó meleg, szárazság és a bizonytalan téli, tavaszi időjárás talán meglepetéseket is tartogathat. Mi igyekszünk felkészülni minden körülményre, és a tavasznak, 
a piacnak legmegfelelőbb döntést, javaslatot fogjuk meghozni.

 – Mikroelemek fontossága…

 – Bár gyakrabban hallanám ezt a szóösszetételt! Sajnos kevesen foglalkoznak vele, pedig fontosabb, mint gondolnánk! Igaz, kis mennyiségben, de nélkülözhetetlen az élethez, az életfolyamatokhoz. Talajaink egyoldalú NPK (főleg nitrogén) táplálása, a rosszabb talajviszonyok mind csökkentik a talaj mikroelemkészletét. Az egyre korszerűbb fajták, hibridek, alanyok ugyan magasabb termőképességgel, viszont fokozottabb stresszérzékenységgel és ma­­­­gasabb tápanyagigénnyel rendelkez­nek. A környezeti tényezőkhöz való hormonális alkalmazkodás szintén sokkal több tápelemet, mikroelemet emészt fel. A mikroelemek termelésben betöltött pozitív szerepét – a drasztikus, látható hiányokat kivéve – csak akkor vesszük észre, amikor elkezdjük alkalmazni őket. Tapasztalatom és meggyőződésem, hogy a kertészeti kultúrákban már bevált mikroelem (például Brexil, Boroplus, Calbit C) trágyázás a szántóföldön is látható, mérhető egészség-, kondíció- és hozamnövekedést eredményez.

 – Mik a terveid a jövőre nézve?

 – Testépítőként és fitneszedzőként látom a párhuzamot, kapcsolatot és persze 
a hiányosságokat a növénytermesztés és a humán tápanyag-utánpótlás – táplálkozás, egészség és termelékenység – között. Látom és tapasztalom a magyar társadalom rossz fizikai és lelkiállapotát. Célom és küldetésem az, hogy felhívjam a figyelmet a tápanyagok, a megtermelt és fogyasztott termékek minőségére, helyes alkalmazására, hatásaira. Gondolkodásmódunk, szemléletünk formálásával egészséges életmódú, tudatosabb és sikeresebb emberré, gazdálkodóvá válhatunk. „Hiszen minden tudás annyit ér, amennyit abból felhasználunk!”

 – Köszönöm a beszélgetést!




Szerző: Talpas Sándor

Címkék: Malagrow Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új szint a teljesítményben!

Hozambajnok magas olajtartalommal és kiváló betegség-ellenállósággal – az RAGT kínálatában