TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Vetőmagok a Gabonakutatótól

Vetőmagok a Gabonakutatótól

Növénytermesztés - 2017.11.02

Nemesítés helyben, közvetlenül a helyi viszonyoknak megfelelően A GK vetőmag – egyenlő minőségi vetőmag mottó jegyében került megrendezésre szeptember 5-én a Gabonakutató kiszombori telephelyén az Országos kukorica, szója, napraforgó és takarmánycirok szakmai nap és fajtabemutató.

A vendéglátó komolyan veszi a termelőkkel kialakítandó partneri viszonyt, amelynek fontosságát emelte ki megnyitójában dr. Szarka Béla ügyvezető igazgató is, aki újonnan kinevezett vezetőként irányítja a szegedi Gabonakutató tevékenységét. Ezt az irányvonalat erősítette dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) megbízott főigazgatója, aki szerint az intézet új vezetésének gazdabarát szemlélete segíteni fogja az eredményes mezőgazdasági termelést. A folyamat alapját a helyi, Kárpát-medencei környezeti viszonyokra nemesített növényfajták piacra juttatása jelenti, a termesztéstechnológiai ajánlásokkal együtt.

Széles kukorica-fajtaválaszték

Dr. Szél Sándor, a kukorica-főosztály vezetője előadásában arra a nagymértékű termésingadozásra hívta fel a figyelmet, amely hazánkban elsősorban a változó termesztési és környezeti körülmények miatt tapasztalható. Éppen ezért emelte ki a nemesítői munka jelentőségét, amely a termésingadozás kiküszöbölését szolgálja a stresszhelyzetekre kevésbé érzékeny fajták nemesítésével. Ide tartozik 
a fajták hőtűrésének és a szárazságtűrésnek a fokozása, valamint a csőfuzáriummal szembeni ellenálló képesség javítása. 
A Gabonakutató a kukorica nemesítése során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy olyan fajtakínálatot tudjon ajánlani a felhasználóknak, amely a szuperkorai fajtáktól a hosszú tenyészidejűekig terjed; a különböző felhasználási irányokra is biztosít választékot; a különböző termőhelyi viszonyokhoz jól alkalmazkodik; és az átlagosnál jobb ellenálló képességű 
a csőfuzáriummal szemben.

A szuperkorai fajták – TK-175, GKT-211, GKT-3213 – alkalmasak akár másodvetésben való termesztésre is. Másodvetésnél kiemelkedően fontos az alkalmazott agrotechnika, ugyanis biztosítani kell 
a csírázáshoz és keléshez szükséges nedvességet a talajban. A szuperkorai fajták normál vetésidő (április) esetén már augusztus második felében alacsony szemnedvesség mellett takaríthatók be. A szegedi Gabonakutatónál nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minden felhasználási irányra tudjanak fajtát ajánlani. 
A szortimentben szemes termesztési célra a Sarolta, GKT 288 és Csanád; siló termesztési célra a Szegedi 475, Szegedi 521 és GK Silostar (új); élelmiszeripari feldolgozásra a Sarolta, GKT 376; gyomirtószer-rezisztens fajtaként rezisztens fenyércirokkal fertőzött területre a Kenéz Duo (Focus Ultra-rezisztens) fajtát ajánlják.

Az előadó ezt követően röviden bemutatta a szegedi Gabonakutató szemes- és silócirok-, valamint szudánifű-fajtaajánlatát.

Magas minőségű szójavetőmag

A szegedi Gabonakutató szójatermesztéssel kapcsolatos törekvéseiről, fajtáiról Garamszegi Tibor területi képviselő számolt be. A forgalomba kerülő vetőmag minőségére garanciát jelent, hogy a vetőmag felszaporítása saját területen vagy megbízható partnerek együttműködésével történik; a feldolgozást saját vetőmagüzemben végzik; korszerű rhizóbium-oltóanyaggal kezelik a vetőmagot; gombaölő készítménnyel kezelt magot értékesítenek; kalibrált, ép, egészséges, csírázásra képes vetőmag kerül értékesítésre; logisztikai rendszerükkel végzik 
a szállítását; és területi képviselőiken keresztül 0–24 órás terméktámogatást nyújtanak.

A Gabonakutató szójafajtáinak elismerését mutatja, hogy a hazai vetésterületen minden ötödik hektáron az általuk nemesített fajta kerül elvetésre. Ezek a fajták a korai érésű Aires, a középérésű Bahia, amely intenzív termesztéstechnológiához ajánlott, és a középérésű Pannónia kincse, amely kiemelkedő évjárat-stabilitású.

Kalászosajánlat igény szerint

A GK kalászosajánlatáról Virágné Pintér Gabriella kereskedelmi osztályvezető számolt be. Előadásában kiemelte, hogy nagyon fontos a termesztési célnak és 
a termőhelynek megfelelő fajta kiválasztása. „Búzatermesztőknek” átlagos termesztéstechnológiai szint, átlagos vagy annál rosszabb körülmények közé ajánlott GK-fajták a GK Csillag, GK Berény, GK Bagó (új), GK Körös, GK Pilis. „Minőségi búzát” termelők számára ajánlott a GK Bakony, GK Békés, GK Ígéret, GK Futár. Fajtaajánlat „mennyiségi búzatermelőknek” pedig a GK Szilárd, GK Arató (új). Az előadó bemutatta a kalászos gabonák vetőmag-nemesítésére és szaporítóanyag-előállítására jellemző GK-innovációt is.

Az előadások végeztével a szántóföldi bemutatón az érdeklődők a saját szemükkel győződhettek meg a tavaszi vetésű növények fajtanemesítésében a Gabonakutató által elért eredményekről.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: innováció, vetőmag, fajtabemutató, Gabonakutató, nemesítés, szakmai nap
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án