TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Hatékonyság, környezettudatosság

Hatékonyság, környezettudatosság

Növénytermesztés - 2017.04.06

Timac AGRO-rendezvények országszerte, izgalmas témákkal A Timac AGRO fokozott figyelmet fordít szolgáltatási tevékenységére, ezen belül a szakmai információ átadására. Ennek érdekében tavaly életre hívta februári rendezvénysorozatát, amelyet 2017-ben is 18 helyszínen rendezett meg országszerte.

A rendezvények egyik fő témáját a tápanyag-gazdálkodás adta, emellett azonban számos, a gazdálkodást érintő információval gazdagodhattak a rendezvények résztvevői. A Timac AGRO növénytermesztési termékei mellett bemutatkozási lehetőséget kaptak az állattenyésztési termékek és technológiák is, illetve a cég már több éve működő YIELD SERVICE ésYIELD SERVICE+ szolgáltatásai, ehhez kapcsolódóan pedig a precíziós gazdálkodás is terítékre került. Meghívott előadók révén a gazdák megismerhették a Limagrain aktuális vetőmagkínálatát.

A Takarékbank Zrt. képviselője pénzügyi kérdésekben tartott előadást, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége révén a gazdálkodást érintő, közérdekű információkkal is gazdagodhattak a termelők.

Versenyben maradni

A 2017. év kiemelt célja a Timac AGRO Hungária Kft.-nél a hatékonyságnövelés és a környezettudatosság, amelyek a versenyképesség és a fenntarthatóság alapkövei. Ez a két téma kifejezetten aktuális a tápanyag-gazdálkodásban, amelyben a rendszerváltás utáni visszalépést – szemben az agrotechnikával, a genetikai alapokkal, a növényvédelemmel – a mai napig sem sikerült behozni. A foszforfelhasználást tekintve például a mai napig negatív a hazai mérleg. A hatékonyság javítása, a tápelemek jobb hasznosulása révén egyben a környezet védelmét is segítheti. Ezen a téren ugyanis van mit javítani, hiszen két meghatározó tápelem, a nitrogén és a foszfor esetében is óriási veszteségekkel lehet számolni. Ezek a veszteségek megfelelő technológiával jelentősen csökkenthetők, amelyeket 
a Timac AGRO szakemberei be is mutattak a résztvevőknek.

Pazarlás helyett hasznosítás

A tápanyagok jobb hasznosulása technológiai fejlesztéssel, tudatos gazdálkodással érhető el. Ezt szolgálja a Timac AGRO intenzív és szerteágazó kutatómunkája, amely a talaj–növény–hatóanyag rendszer működésének jobb megismerésében fontos eredményeket tud felmutatni. Ezek a hatóanyag-fejlesztések a termékekben is testet öltenek. Kutatási tevékenységük a három fő tápelem, a nitrogén, foszfor és kálium mellett mezo- és mikroelemekre és a talaj–növény rendszerben nagyon fontos szerepet játszó talajéletre is kiterjed.

Jelenleg 200 hatóanyag-szabadalom kötődik a Timac AGRO nevéhez, amelyek a biostimulátoroktól az új TOP-PHOS foszformolekuláig igen széles kört ölelnek fel.

TOP-PHOS – a felvehető foszfor

A foszfor a növény minden életfolyamatában szerepet játszó elem, amelyet elsősorban a talajból vesz fel. A felvehetőségét azonban a talajtulajdonságok, kiemelten a kémhatás nagymértékben befolyásolja: semlegestől eltérő pH-érték esetében jelentős lekötődési veszteséggel kell számolni. Megoldást nyújtanak erre a problémára a Timac AGRO savanyú és semleges talajokra javasolt EUROFERTIL, illetve a lúgos talajokra javasolt DUOFERTIL termékei. Ezekben a foszfort egy új, speciális molekula foglalja magába, a TOP-PHOS, amely megóvja a lekötődéstől. A DUOFERTIL-ben lévő MPPA DUO és az EUROFERTIL-ben lévő PHYSIO+ gyökérstimulátor a növény tápanyagfelvevő képességét is fokozza. 
A savanyú talajokon ezenfelül egy speciális mészforma, a MESCAL alakít ki a felvételhez kedvező kémhatást a gyökérzónában. Az újítások eredményeként a kiadott foszfor jelentős veszteség nélkül hasznosul a növényekben, szemben a hagyományos hatóanyagú termékek 50%-os vagy az alatti hasznosulásával.

Ütemezett nitrogénadagolás

A nitrogén a növények által legnagyobb mennyiségben felhasznált és a termésmennyiségre legnagyobb hatást gyakorló tápelem, így műtrágyaként való visszapótlása is jelentős mértékű. A kijuttatott nitrogén hatóanyag átlagosan 40%-a azonban elillanás vagy kimosódás miatt elvész, ami a gazdasági káron túl a környezetet is terheli.

A Timac AGRO fejlesztései nagy előrelépést jelentenek ennek a problémakörnek a kiküszöbölésében: a szerves háló adta védelem a karbamidból felszabaduló ammónia elillanását akadályozza meg, az ütemezett átalakulás pedig a kimosódás mértékét csökkenti. A nitrogénformák szabályozott átalakulása – a veszteség csökkentése mellett – amiatt is fontos, hogy a termékek így jobban lekövetik a növények nitrogénfelvételi dinamikáját. A Timac AGRO szilárd nitrogéntrágyái MESCAL-t is tartalmaznak, amely kompenzálja a nitrogén savanyító hatását. A növények nitrogénhasznosítását 
a termékekben lévő biostimulánsok és 
a szinergista tápelemek (kén, magnézium) egyaránt segítik.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: biostimulátor, Timac AGRO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...