TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Termésfokozás, termésbiztonság – Biológiai aktivátorok, szabályozók a Timac AGRO-tól

Termésfokozás, termésbiztonság – Biológiai aktivátorok, szabályozók a Timac AGRO-tól

Növénytermesztés - 2015.08.28

A növények életfolyamatait kedvezően befolyásoló biostimulátorok már hosszabb ideje ismertek, ahhoz azonban, hogy a növénytermesztő ezeket a maga hasznára fordíthassa, számos fejlesztésnek kellett megszületnie. Ezekben a fejlesztésekben oroszlánrészt 
vállal a Timac AGRO Hungária Kft. anyavállalata, a Roullier Group.

A világ ötven országában jelen lévő vállalatcsoport a biostimulátorok piacán Közép-Európában piacvezető. Ezt a szerepét egyrészt prémiumkategóriás termékeinek, másrészt hatékony és teljes körű szaktanácsadási hálózatának köszönheti. A hazai eredmények közül Samu László tápiósági és Vörös László vértesacsai gazdálkodó tapasztalataival ismerkedhetnek meg az olvasók a Fertiactyl Starter, illetve a Fertileader Tonic és Gold biostimulátor levéltrágyákról.

Samu László

Samu László (33)
agrármérnök
Cifrakert Kistermelők Szövetkezete, Tápióság


– Kérem, néhány szóban mutassa be a gazdaságukat!
– Családunk az 1990-ben alakult Cifrakert Kistermelők Szövetkezete keretében gazdálkodik, amely Tápióság határában 240 ha szántóföldet művel, zömében jó minőségű vályogtalajokon. Növényeink az őszi búza, őszi árpa, kukorica, napraforgó, amelyet közepesen intenzív technológiában termesztünk. Ennek szerves részét képezik a célzott lombtrágyás kezelések, ez évtől pedig a biostimulátor hatású termékek is. Felénk az aszály rendkívüli károkat okoz, ezzel együtt átlagosan búzából 4,5–5 t/ha, árpából 6–6,5 
t/ha, kukoricából 7–8 t/ha, napraforgóból 
3 t/ha termést érünk el.
– Miért döntöttek a Timac AGRO biostimulátor levéltrágyái mellett?
– A kapcsolatunk a Timac AGRO-val idén vált szorosabbá. Az egyértelműen látszott tavasszal, hogy az árpa és a búza gyengén indult. Varga Gábor területi szaktanácsadóval együtt megnéztük az állományokat, majd javaslatot tett a kezelésre, a szükséges dózisokra. Később a kukoricában és a napraforgóban is hasonlóan jártunk el. A Fertiactyl Startert árpában, búzában és a kukorica egy részén használtuk, a Fertileader Tonicot a búza egy részén, a Fertileader Goldot pedig napraforgóban, és valóban szerencsésen döntöttünk velük.
– Milyen megfontolásból választották ezeket a termékeket?
– A Fertiactyl Starterrel az állományok erőteljes gyökérfejlődését, kondíciójának javítását céloztuk meg, másrészt a heterogén talajú táblákon a kora tavaszi szárazság miatt vegyes állományt akartuk egységesebbé tenni. A Fertiactyl Starter mellett a búza egy részén a bokrosodás javítására Fertileader Tonicot is használtunk. A Fertileader Goldot a napraforgó jobb termékenyülése és a tányérok minél tökéletesebb kitelítődése érdekében adtuk ki csillagbimbós állapotban.
– Beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?
– Az április eleji Fertiactyl Starter-kezelést követően az árpa markáns gyökértömeget nevelt, egységesebb lett, a halványabb foltok is sötétzöldre váltottak, és robbanásszerű fejlődésnek indult az állomány, 1,5 tonnával termett többet, mint tavaly. A Fertiactyl Starter a szár vastagságát is növeli, így elkerülhető a megdőlés. Búzában a kezdeti hatás kevésbé volt szembetűnő, de aratáskor igazolta a kezelés hasznosságát, és a Fertileader Tonic is szépen dolgozott. Kukoricában a korai posztemergens gyomirtással egy menetben adtuk ki a Fertiactyl Startert. Ebben a kultúrában hagytunk kezeletlen állományt is, így meggyőződhettem róla, milyen sokat jelentett a szer a gyökérzet fejlődésében. Ugyancsak jók a kezdeti tapasztalataim a Fertileader Goldról is.

Fertiactyl Starter – a gyökérstimulátor
A Fertiactyl Starter bármely kultúra korai fejlődési szakaszában felhasználható 
a gyökérzet növekedése és a korai fejlődés serkentésére, továbbá a stresszhatások mérséklésére. Kijuttatható szántóföldi permetezővel vagy csepegtető öntözéssel is. A biostimulátor hatóanyagok mellett nitrogént, foszfort és káliumot is tartalmaz.

– A kiszolgálásról, a termékek kezelhetőségéről mi a véleménye, kinek ajánlaná ezeket a terméket?
– A Timac AGRO-nál a kiszolgálás gyors és rugalmas. A termékek felhasználása során viszonylag kis dózisokkal kellett dolgozni (1,5-2 l/ha), jól oldódnak, fizikailag keverhetők növényvédő szerekkel, maradéktalanul kijuttathatók. A Fertiactyl Starter nálunk egyértelműen bizonyította, hogy javítja a növények gyökeresedését, stressztűrését és állóképességét is. A Fertiactylt és a Fertileadert ezért ajánlom annak, aki legalább közepesen intenzív termesztést folytat, és persze minél nagyobb termést akar elérni.

Vörös LászlóVörös László (34)
növénytermesztési ágazatvezető
Dombos 95 Kft., Vértesacsa

– Elöljáróban legyen szíves, néhány szóban mutassa be a gazdaságukat!
– 1650 hektáron gazdálkodunk, és bikahizlalással is foglalkozunk. A vetésszerkezetben helyet kap az őszi búza, őszi árpa, napraforgó, szemes és silókukorica, lucerna, illetve a gyeptermesztés is. Az éves csapadék mennyisége 500 mm körül alakul, talajaink pedig heterogének, a homoktalajoktól az agyagtalajokig. Közepesen intenzív gazdálkodást folytatunk, beleértve a tápanyag-visszapótlást is.
– Mekkora szerep jut a tápanyag-gazdálkodásukban a levéltrágyáknak?
– Az állományok kondíciójától, az időjárástól függően döntünk a mikroelemtrágyák használatáról és időzítéséről. A permetezéshez nagyon kemény és hideg kútvizet használunk. Előfordult már levéltrágyával kicsapódás, kiválás, ezért óvatosak vagyunk. A Timac Fertiactyl Starterét ezen a tavaszon tettük először próbára húsz-húsz hektáron, búzában és kukoricában. Elhatároztuk, hogy beállítunk egy vizsgálatot a Fertiactyl Starterrel mindkét kultúrában, ennek megfelelően „táblafelezéssel” kontrollterületet is hagytunk. Búzában gyomirtó és gombaölő szerrel tankkeverékben juttattuk ki a bokrosodás vége felé, kukoricában pedig hétleveles állapotban, önállóan, 2 l/ha dózisban használtuk mindkét kultúrában. A keverhetőséggel, kijuttathatósággal nem volt probléma.
– A szaktanácsadás mekkora segítséget jelentett a felhasználásban?
– Teljes körű információt kaptam Simon Lászlótól, a cég szaktanácsadójától. A kezelendő területek állapotát közösen mértük fel, később pedig rendszeren ellenőriztük a hatást. A kísérlethez a legrosszabb, homoktalajú búzatáblát választottam, ahol volt mit javítani az állományon.
– Akkor nézzük, hogy mit tapasztalt a búzán, illetve a kukoricán!
– Búzán a hatás drasztikus. A növények színe, egész habitusa élesen elvált a kontrollállományétól, és hat–tizenkét szemmel is több volt egy-egy kalászban. Terméseredmény még nincs, de mérhető különbségre számítok… A kezdeti tapasztalatok a kukoricában is biztatók. 
A Fertiactyl Starter egyértelműen rásegített a növekedésre, „elrúgta” magát az állomány, és a lombozat is sokkal zöldebb lett. A növekedési előny a gyökérzet fejlettségén is látható volt.
– Ön szerint megtérülő befektetés a kezelés, és kinek ajánlja a Fertiactyl Startert?
– Ha a terméstöbblet fedezi a kezelés költségét és még rátesz tíz százalékot, akkor már rentábilis. Meggyőződésem, hogy a gabonánál ez bőven meglesz. A kukoricát még soká aratjuk, ennél nem szeretnék elhamarkodott kijelentéseket tenni. Száraz körülmények közé, továbbá amikor tavasszal foszforkiegészítésre van szükségük a növényeknek, mindenképpen ajánlom a Fertiactyl Startert, hiszen a szer több tápelemet, így ezt is tartalmazza.

Fertileader 
termékek – 
feladatra szabva
A Fertileader termékcsalád biostimulátor levéltrágyák csoportja, összetétele adott növényre, annak meghatározott fenofázisára szabott. A termékek koncentrált növényi hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a biostimulátor hatásúak, segítik például a jobb stressztűrést, erőteljesebb bokrosodást, hatékonyabb termékenyülést. Szabályozzák a növények víz- és tápanyag-gazdálkodását, 
a tápanyagtranszportot, fokozzák a klorofillszintézist és lassítják az öregedést. A Fertileader levéltrágyák ezenfelül növényre szabott összetételben, a felhasználásra javasolt fenofázisban szükséges mikroelemeket is tartalmazzák. 

 
Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KMNP – Véget ért a legeltetési szezon, zajlik a behajtás, ...

Lassan visszatérnek a legelőkről az istállókba a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő ...