TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Fontos döntés a fajtaválasztás – A hazai kalászosvetőmagok piacának várható alakulása

Fontos döntés a fajtaválasztás – A hazai kalászosvetőmagok piacának várható alakulása

Növénytermesztés - 2015.08.27

Javában tart az őszi kalászosok betakarítása az országban a cikk írásakor. A nagy forgalmú vetőmagvállalatok ugyanakkor már júliusban elkezdik az árpa-, búza- és tritikálé-vetőmagok feldolgozását.


A következő hetekben eldőlnek a 2016. évi termés vetőmagszükségletének alapjai. Milyen körülmények befolyásolják a gazdákat az őszi kalászosfajta-választásban? Mi alapján dönt a termelő? Mennyire befolyásoló tényező a terménypiac? Bene Zoltánt, a Vasvári székhelyű Karintia Kft. cégvezetőjét kérdeztük.
– Cégünk, a Karintia Kft. vetőmag-előállítóként, -forgalmazóként és terménykereskedőként is egyre meghatározóbb mértékben képviselteti magát a magyarországi agrárpiacon. A növényvédőszer-, vetőmag- és műtrágyaüzletágaink és a nemzetközi terménykereskedelmi tevékenységünk révén kellő a rálátásunk, hogy a gazdák kívánságait idejekorán felismerjük. Mindezek jelentősen befolyásolnak minket a jövő tervezésében éppúgy, mint a képviselni kívánt fajták kiválasztásában.
Magyarországon rengeteg kalászosfajta áll a gazdák rendelkezésére. Számuk pedig hála a nemesítők termékeny munkájának évről évre bővül. A tisztánlátás érdekében az ország számos pontján, közel húsz helyszínen tartottunk idén fajtabemutatót a tisztelt érdeklődőknek. Szakmai rendezvényeinkre jellemző, hogy a fajtasor bejárásán kívül igyekszünk az aktuális termény
piaci kilátásokról és a várható áralakulásokról is tájékoztatást adni. Véleményem szerint már nem bizonyul elegendőnek a fajtaválasztáshoz, hogy kiváló, modern genetikájú és a betegségekkel szemben ellenálló fajták sorát tudjuk felsorakoztatni. 
A megfelelő döntéshez kulcsfontosságú a naprakész tájékoztatás. A gyorsabb szakmai információszerzés érdekében honlapunkat napi szinten a legaktuálisabb piaci információkkal frissítjük.

búzaexportSzétnyílt az árolló
– Hogy látja a 2015. évi termést? Elégedettek lehetünk?
– A kalászosbetakarítás mértéke országosan a cikk írásakor közel 80%-os. 1,1 millió tonna őszi árpa lényegében már lekerült a földekről. Az első két hétben meredeken, több ezer forintot emelkedett az ára, így a jelentős része már gazdát is cserélt. 
A termésátlag országosan öt tonna körül alakul hektáronként, de nem egy helyen megközelítve a tíztonnás(!) átlagot. A 20 000 tonna körüli ősziárpa-vetőmag elégségesnek bizonyulhat, de a slágerfajtákból minden bizonnyal hiány várható.
Az őszi búzának ugyancsak jelentős része, országosan 77%-a már a raktárakban várja a minősítést. Az öt tonna feletti átlaggal elégedettek lehetünk. Egyes bőtermő fajták tíz tonna felett teljesítettek, fajtától függően akár malmi minőséget produkálva. A minőség tekintetében sajnos idén is vannak gondok. A szárazság miatt az utolsó adag nitrogén nem tudott beépülni, ami a szerényebb fehérjetartalomban látszódik meg. A takarmány- és a magas minőségű búza ára között szétnyílt az olló, ami tízezer forintot meghaladó árkülönbözethez vezetett. A közel tíz százalékkal alacsonyabb, 24 102 hektárra csökkent őszibúza-szaporítás miatt azonos vagy enyhén emelkedő felújítás mellett érheti a gazdákat meglepetés. Mindenkit arra buzdítok, hogy időben szerezze be az őszi kalászosok vetőmagját.
– Mennyiben befolyásolja a terménypiac a fajtaválasztást?
– Jelentősebben, mint gondolnánk. Annak érdekében, hogy korrekt következtetést vonhassunk le, meg kell ismernünk a vevők, vagyis a malmok, takarmánykeverők és etanolüzemek igényeit. A Karintia Kft. a modern genetikájú vetőmagok szaporítása, előállítása és forgalmazása mellett Európa számos országába exportálja a magyar termést. Sokéves tendencia alapján elmondhatjuk, hogy a gabonának csak közel felét használják fel hazánkban. 
A fennmaradó mennyiség külföldön talál gazdára. 2014-ben több mint 2,1 millió tonna búzát exportáltunk.
Búza tekintetében a legnagyobb felvevőpiacunk továbbra is Olaszország, ahová több mint 500 000 tonna búzát szállítunk. A válság sajnos megtépázta az olasz malmokat is. A malmok készleteiket az egyre szűkülő hitelforrások miatt próbálják alacsony szinten tartani, a számlákat nemritkán jelentős késéssel, kilencven, illetve 120 napra tudják csak kiegyenlíteni. Mindebből a negatívumból természetesen a nekünk értékesítő gazdák nem érezhetnek és nem is éreznek semmit. Az olaszországi vevőknél – nem számolva a tengeren érkező árukkal – továbbra is a francia, német és osztrák búzával kell konkurálnunk. Az olaszországi feldolgozók tapasztalataink szerint részben az alacsony minőségű és árú, 11,5% fehérjetartalmú, 220 sec esésszámmal rendelkező búzát keresik, amihez gyakran olcsóbban jutnak hozzá a francia és a német piacokról. Másik keresett szegmens a kifejezetten magas minőségű prémiumbúza, magas minőségű fehérjetartalommal. A malmok kifejezetten keresik a homogén, az olaszországi piacon is ismert, magas W-értékkel és alacsony P/L-értékkel rendelkező, Magyarországon is termesztett prémiumfajtákat.


Kulcskérdés a minőség
– A bőtermő búzafajták aránya évről évre növekszik Magyarországon. Várható-e változás ezen a téren, vagy folytatódik a tendencia a prémiumminőséget adó fajták kárára?
– Ausztriában és Magyarországon a 6-7 millió tonna búzatermés minősége kell, hogy a kulcskérdés legyen. A betakarítást követően tisztán körvonalazódik, hogy a takarmánybúza ára és az étkezési búza ára között idén az említett tonnánként tízezer forintot meghaladó árkülönbözet is kialakulhat. A magas minőségű étkezési búzát továbbá könnyebb értékesíteni idén. A jelentős mennyiségű takarmány- és alacsony minőségű étkezési búzák szállítása az alacsony Duna-vízállás miatt akadozik. A magas minőségű prémiumbúzák ezzel ellentétben zavartalanul gurulnak kamionon Olaszország felé.
Az előző évhez hasonlóan az idei is jó példa arra, hogy az egy lábon állás, vagyis kizárólag, illetve döntő részben a minőséget mellőző, bőtermő fajtát vetni kockázatos. Igaz ez a fordított helyzetre is, tehát nem feltétlenül kell kizárólag a prémiumkategóriájú gabonákkal foglalkozni. Találjuk meg az egészséges egyensúlyt, ezzel „porlasszuk” a kockázatot.
A kiemelkedő érdeklődés mellett megtartott kalászosfajta-bemutatóink is arra sarkalltak bennünket, hogy időben kezdjük meg a fajtáink értékesítését. A cikk írásakor az árpavetőmagjaink már elfogytak, keresett búzafajtáinkból is rövidesen készlethiány jelentkezik. A terménypiac jelentősen rányomja bélyegét az őszi kalászosvetőmagok értékesítésére. Cégünknél a fent leírtaknak köszönhetően fej fej mellett halad a bőtermő és a minőségi, prémiumfajták iránti kereslet. Érdekes látni, hogy módosul a gazdák vásárlási szokása a betakarítás előrehaladtával, az egyre több információ birtokában. Tavaly ez még élesebben látszott. Nyáron, az értékesítés első két hetében döntő többségben a tíz tonna feletti terméspotenciállal rendelkező, bőtermő fajtáink iránt mutatkozott megnövekedett kereslet. A betakarítás előrehaladtával nyilvánvalóvá vált, hogy a 2014. évi termést tekintve a minőség kerül kisebbségbe. A malmok az új termésű gabona alacsonyabb árával számolva pedig üres raktárakkal várták a betakarítás kezdetét. Ahogy nyílt az árolló a takarmány- és az étkezési búza ára között, úgy tolódott egyre jobban el a vetőmagvásárlók érdeklődése a minőséget adó fajtáink irányába.

búzaexort MagyarországMeggyőződésem, hogy Magyarország ötmillió tonna körüli búzatermésének jövője hosszú távon a minőségben rejlik. A fajtaválasztás mind többet jelent rutinszerű döntésnél. Az általános szempontok mellett próbáljunk „egészséges egyensúlyt” találni a bőtermő és a magas minőséget adó prémiumfajták aránya között. Ne feledkezzünk meg a 2014-es év sárgarozsda-pusztításáról sem. A választáskor semmiképpen se hagyjuk figyelmen kívül a betegség-ellenálló képességet sem. A sárgarozsda elleni küzdelemben a legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldás továbbra is a megelőzés, tehát a fajtaválasztás.
Számos kiváló fajta áll a gazdák rendelkezésére a 2015-ben is. Kívánok minden gazdának körültekintő fajtaválasztást és sikeres gazdálkodást!




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező ...

Olyan szakmai és társadalmi elvárások jelentkeznek a zöldségtermesztésben használatos növényvédő szerekkel ...