TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Karintia Kalászos Roadshow – Prémium és bőtermő gabonák bemutatója

Karintia Kalászos Roadshow – Prémium és bőtermő gabonák bemutatója

Növénytermesztés - 2016.08.19

A Karintia Kft. júniusi Kalászos Roadshow-ja hat állomást számlált, amelyeken a fajtabemutatókon túl a gabonafélék termesztésének tápanyag-gazdálkodási, növényvédelmi kérdései is helyet kaptak a rendezvények társszervezői, a BASF, a Timac AGRO és a Fitohorm jóvoltából. A búza-, árpa- és tritikálékínálat mellett a gazdálkodók a Karintia Kft. zöldtrágyanövény-keverékeit, repce- és szójakínálatát is megismerhették. A rendezvények fő irányvonalának megfelelően cikkünkben 
a kalászos gabonákra térünk ki.



A húszéves múltra visszatekintő Karintia Kft. ma már Vas megye legnagyobb agrárvállalkozása, amely alapítása óta folyamatosan bővíti tevékenységi körét és kereskedői hálózatát is. A cég 2000-ben csatlakozott a Mauthner-csoporthoz, ami megteremtette számára a stabilitás és a még gyorsabb fejlődés feltételeit. A megújult fajtakínálatban helyet kaptak a prémium- és bőtermő búzafajták, továbbá őszi és tavaszi árpák, durumbúza, tritikálé, repce, szója, napraforgó és zöldítő magkeverékek is. Saját vetőmagüzeme jóvoltából kiváló minőségű, kezelt vetőmaggal tudja ellátni partnereit, emellett a termesztéshez szükséges input anyagokkal, továbbá a termény értékesítésében is a gazdák rendelkezésére áll.
A Dunántúlon elért sikerek után a Ka­­rintia Kft. Kelet-Magyarországon is folyamatosan bővíti a hálózatát. Ennek részeként a Kalászos Roadshow hat helyszínéből kettő az ország ezen részére esett.

Prémium búzafajták

Számos érv szól a Karintia Kft. által forgalmazott búzafajták mellett, úgymint a vetőmag kedvező hektárköltsége, a kiváló betegség-ellenállóság, a csávázáson túl mikroelem-tartalmú magtrágyával kezelt vetőmagok, a kínálat folyamatos frissítése a legmodernebb genetikákkal.
A Karintia palettáján prémiumminőségű és bőtermő fajtákat is találhatunk. Ahogy Fejes Vilmos vetőmagüzletág-vezető fogalmazott: a piaci igények és az árviszonyok évről évre változnak, éppen ezért a termelő azzal tudja csökkenteni a kockázatát, ha mindkét típust párhuzamosan termeszti. A Karintia Kft. prémiumminőséget ter­­mő fajtái jellemzően magas száron érő, szálkás búzák, kiváló bokrosodó képességüknek köszönhetően a hektáronkénti vetőmagigényük 170–200 kg.

A kínálatban többféle termőhelyhez, gazdálkodási módhoz meg lehet találni az oda illő fajtát:

• A Midas és az Adesso korai, prémium­minőséget és nagy termést adó, intenzív gazdálkodásban ajánlott fajták.
• A Fulvio középkorai, stabil prémiumminőséget adó búza.
• A Fridolin a portfólió legalkalmazkodóbb, nagy tőszámkompenzáló képességű tagja.
• A Peppino késői vetésre is alkalmas, sütőipari felhasználásra kifejezetten ajánlott fajta.

Bőtermő búzafajták

A prémium- és bőtermő fajták közötti átmenetet képviseli a korai, szálkás kalászú Gaudio fajta, amely nagy termésre és malmi minőségre képes. Vadkárral sújtott területekre is ajánlott, ahol a Balaton fajta nem vethető.

Tar kalászú, bőtermő fajták a kínálatban:

• A magas száron érő, nagy kalászokat nevelő, későn is vethető Pedro.
• A Karintia kínálatában legalacsonyabb szárú a Barok. 10 tonnás termésekre képes takarmánybúza, vetését október közepéig el kell végezni.
• A Balaton eurominőségre és akár 10-11 tonnás termésekre képes fajta. Ahhoz, hogy a benne rejlő terméspotenciál megvalósulhasson, vetése október 10. előtt ajánlott.
• Takarmány vagy eurominőségre képes bőtermő fajta a Rebell.

Őszi durumbúza, tritikálé, árpa

A durumbúza termesztése néhány éve egyre kecsegtetőbb a gazdálkodók számára, amihez a Karintia Kft. az Auradur fajtát ajánlja. Minőségi paraméterei évről évre kiválónak bizonyulnak, a szemek üvegessége is kiemelkedő. A fajta legjobb teljesítményéhez korai vetés és a durumbúza termesztéstechnológiájának betartása célszerű, amiből külön ki kell emelni a kalászvédelmet. Az őszi tritikáléajánlatot a Polego képviseli. Erős viaszrétegének köszönhetően betegségekkel és kártevőkkel szemben is kiváló ellenállóságot mutat. Szélsőséges talajviszonyok között is termeszthető.

A Karintia Kft. két hatsoros árpával is jelen van a hazai piacon, a középkorai Alora és Chiara fajtákkal. Kiemelkedő termésre képesek, termesztésük extenzívebb és intenzívebb technológiában is javasolható.




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...