TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Bemutató a Gabonakutatónál – Növekvő kereslet a bőtermő fajták iránt

Bemutató a Gabonakutatónál – Növekvő kereslet a bőtermő fajták iránt

Növénytermesztés - 2016.06.23

A hozamra, ugyanakkor a minőségre és a költségre is megkülönböztetett figyelemmel a kalászosokról és már köztermesztésben lévő, valamint új és legújabb fajtákról szólt a nap június 2-án a Gabonakutató Nonprofit Kft. idei, hagyományos fajtabemutatóján Szegeden, a cég Szabadkai úti nemesítőtelepén.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Az előadások és a szántóföldi bemutató nyomán a meghívottak – termelők, partnerek, integrátorok – megismerhették a Gabonakutató kenyérbúza-, tritikálé-, árpa-, zab- és durumbúza-, valamint repcenemesítési eredményeit.

93 év az agráriumban

A szakmai rendezvényen dr. Bóna Lajos, a cég ügyvezető igazgatója megnyitó-köszöntőjében a magyar mezőgazdaságot 93. éve szolgáló szegedi Gabonakutatóról és aktualitásokról szólt. 
Az állami tulajdonú, de nem állami finanszírozású kft. 22 szántóföldi növényfajban 128 minősített fajtával rendelkezik; árbevétele döntően a vetőmag-értékesítésekből és aktuális pályázatokból adódik. Egyedi a szegedi Gabonakutató a K+F+I+M egysége tekintetében; a magyar mezőgazdaságban csak itt van együtt, egy cégben jelen az alkalmazott és alapkutatás, a fejlesztés, az innováció és a marketing. Szellemi végtermékként a vetőmagok, a GK-fajták jelennek meg a piacon. Stratégiai célja a kft.-nek, hogy a vetőmag mellé hozzáadott értéket, minimum az adott fajtához megfelelő technológiát is adjon. A kereskedelmükben fő szempont a partnerekkel, gazdákkal szemben a rugalmasság, a partnerség. 
A cég 11 helyen van jelen a Kárpát-medencében; most épít kapcsolatot a Bánátban, Temesvár mellett, és egyre nagyobb az érdeklődés a Vajdaságból is a szegedi fajták iránt. A legutóbbi egy év a Gabonakutatóra jellemző néhány innovációjáról tett rövid említést ezután az igazgató: szójában évek óta a legkeresettebb, legelterjedtebb fajta Magyarországon a Pannónia kincse; kukoricában, a szuperkorai és korai szegmensben – FAO 100-as, FAO 200-as eleje – Szeged szinte verhetetlen. Búzában a GK Csillag, ez a korai érésű, tar kalászú, malmi 1-es minőségű őszi búza a NÉBIH kimutatásai alapján már évek óta a legnagyobb területen szaporított fajta hazánkban.

novker1
Szerző: S-T

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megfelelő idén a kukorica- és a napraforgótermés

Mind mennyiségben, mind minőségben jó termést takaríthatnak be kukoricából, napraforgóból és szójából a gazdák a ...