TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés

Baktériumos talajoltás – Magyar innováció a termőföld védelmében

Növénytermesztés - 2015.05.25

Az intenzív, sok kemikáliát használó nagyüzemi gazdálkodás sok kárt okozott az elmúlt évtizedekben a magyar termőtalajokban, és ez kihat az élelmiszer-termelésre, a megtermelt növények minőségére is. A jövő a biológiai megoldásoké: a baktériumos talajoltással például célzottan támogatható a talaj szerkezetének javulása.


„Nem én kiáltok, a föld dübörög…” – ezt a közismert József Attila-idézetet választotta sajtótájékoztatója mottójául a TERRAGRO Kereskedelmi Kft., amelyen a baktériumos talajoltást jelentőségét hangsúlyozta egyetemi szakemberek és agrárvállalkozók közreműködésével.
Egészséges föld –
 egészséges élelmiszer
A 2015-ös évet a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította az ENSZ. Nem véletlenül, hiszen egyre nagyobb bajban van a termőföld, kutatások szerint, ha a jelenlegi mértékkel romlik a minősége, akkor belátható időn belül nem marad semmi a termőtalajból. A talajerózió mellett a világ és Magyarország termőtalajai savanyodnak, lúgosodnak, szikesednek, és sok területen egyre nagyobb a sókoncentrációjuk. 
A TERRAGRO szakmai tájékoztatóján Márai Géza, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense arról beszélt, hogy a fenti problémákkal párhuzamosan romlik a földek tápanyag-szolgáltató képessége, így a termesztett növényeinkben az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vitamin- és ásványianyag-tartalom. Számos betegség, mint pl. a rák, a szívbetegségek, tudományosan igazoltan ásványianyag-hiánnyal hozhatók összefüggésbe. 
Az egyre nagyobb mértéket öltő csontritkulás bizonyíthatóan elsősorban a táplálék kalciumtartalmának csökkenésével jár együtt. A docens szerint ezért a talajok tápanyagtartalmának visszaállítása általános közérdek, a tudománynak és a kutatóknak pedig kiemelt feladatuk, hogy megoldási alternatívákat találjanak termőföldünk megvédésére.
A talaj köztudottan egy életközösség, mikrobiológiai élet nélkül csak mállott kőzet. Ha a talajélet elpusztul, felborul az egyensúly, és termőképtelenné válik a föld. Ez pedig gazdaságossági, pénzügyi szempontból is komoly problémákat vet fel, hiszen kiegyenlítetlen lesz a termésátlag, és sokat kell küzdeni a kórokozó gombákkal, baktériumokkal. A talajélet élénkítésére, helyreállítására azonban létezik megoldás: a baktériumos talajoltás.
A BIOFIL Kft. és a SANIPLANT Kft. 
6 évnyi kutatómunkával és évi több száz millió forintnyi ráfordítással olyan hasznos baktériumtörzsekből álló talajoltó készítményeket állított össze, amelyek szélsőséges talajokon is segítik a növények növekedését, terméstöbbletet, kiegyenlítettebb termésátlagokat eredményeznek, és mindemellett még a talajok szerkezetét is javítják, illetve optimalizálják a mikroflórát – tudtuk meg Pénzes Évától, a TERRAGRO ügyvezetőjétől. A fejlesztési folyamat a talajok kémhatását és sótartalmát vette alapul, amelynek eredményeként született meg a BIOFIL talajoltó baktériumkészítmények talajspecifikus termékcsaládja. Így külön készítmény javasolt a savanyú, a lúgos és a normál talajokra, emellett külön szójára, borsóra és a növényi maradványok elbontására is kidolgoztak egy-egy speciális készítményt.

A talajélet élénkítésére, helyreállítására létezik megoldás: a baktériumos talajoltás.


Mikrobiológiai alapok
A növényi maradványok elbontását szolgáló baktériumkészítmények használata megkönnyíti a növényi részek (gyökér, szár- és levélmaradványok) gyorsabb, természetes úton történő lebontását és visszaforgatását a talajba, ezzel is segítve a tápanyag-visszapótlást.
A BIOFIL szárbontó technológiával célirányosan kijuttatott lebontást végző baktériumtörzsek hozzájárulnak a gyors lebontáshoz, másrészt megakadályozzák, hogy a patogén gombák végezzék el ezt a feladatot. Farkas László okleveles agrármérnök, agrárvállalkozó kezdetektől elkötelezett híve a baktériumos talajoltásnak. A BIOFIL talaj pH-specifikus készítmények azért szerepeltek jól a területén folyt kísérletekben, mert termőföldjei különböző adottságúak és kémhatásúak. A gazdálkodó előadásában fotókkal és mérési adatokkal prezentálta, hogy a BIOFIL talajoltókkal lényegesen jobb eredményeket ért el a kontrollhoz viszonyítva.
A hatékonysághoz nagyban hozzájárulhat az is, hogy a fejlesztések során szinte napi kapcsolatban állnak a gazdákkal a kutatók – ezt a SANIPLANT Kft. kutatásvezetője, Kárpáti Éva is megerősítette a tájékoztatón. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pedig arról beszélt, hogy a termőföld védelme érdekében a kormány támogatni fogja a biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is, valamint odafigyelnek arra, hogy az oktatási rendszerben is helyet kapjanak a talajbiológia és talajélet optimalizálásának mikrobiológiai alapjai.

 
Szerző: Tóth Krisztina

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva megtartotta szezonnyitó konferenciáit ...

A Corteva Agriscience mezőgazdasági vállalat idén ősszel három magyarországi helyszínen - Siófokon, Lakiteleken ...