TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés

Rekordhozamok a KWS-nél – Eredményt hirdettek a termelési versenyben

Növénytermesztés - 2016.01.27

Ünnepélyes keretek között november 27-én Herceghalomban hirdette ki a KWS Magyarország Kft. a Szemes Kukorica Termelési Verseny helyezettjeit, és itt sorsolták ki 
a repcetermesztők között meghirdetett játék autónyereményét is. A termelési versenyben az országos átlagot jóval meghaladó termésátlagok születtek, a KONFITES hibrid esetében például 14,59 tonna hektáronkénti eredménnyel büszkélkedhetett a győztes.


A KWS Magyarország célja a verseny meghirdetésével az új KWS-hibridek bevezetése, ismertségük növelése volt, emellett a társaság szeretett volna hozzájárulni a sikeres gazdálkodáshoz. A cég szezonnyitó rendezvényén Pallós Mihály ügyvezető köszöntötte a megjelent termelőket, és ismertette a verseny eredményeit. A kukoricatermelők körében meghirdetett versenyre 94 településről 116-an jelentkeztek. A versengés a cég négy kukoricahibridje között zajlott: a KWS 2370, a Kamparis, a verseny során legnépszerűbb, legtöbbek által vetett KWS 2482 és a Konfites szerepelt a versengésben. 
A KONFITES mind a négy hibrid esetében az országosan várható 5,7 tonna/hektáros átlagot magasan túlszárnyaló hozamokat produkált.
Pallós Mihály értékeléséből kiderült, hogy a gazdák a konvencionális talajművelést részesítik előnyben, a résztvevők 78 százaléka mélyszántást (ágyekével vagy váltvaforgató ekével), 19 százaléka talajlazító kapás és egyéb forgatásos talajművelést alkalmazott. A vetések 2015. március 14. és 2015. május 12. között zajlottak. 
A tápanyag-utánpótlás ősszel és tavasszal, a magágy előkészítéskor vagy a vetéssel egy menetben történt, előveteményként pedig hangsúlyosan kalászos vagy ritka soros kapás növények voltak jellemzők. A KWS szaktanácsadói egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak arra, hogy a tőszám (65 000–72 000 tő/ha) helyes megválasztásával a mezőgazdasági termelők magasabb termésátlagokat tudjanak elérni. 
A bírálat során a 14,5%-os szemnedvesség tartalomra számított, a KWS területi képviselője jelenlétében bemért nettó terméshozamot vették alapul.
Hibridenként az első három legnagyobb nettó terméshozamot elérő termelők KWS 2482 vetőmagot kaptak, az első húsz, a második tizenöt, a harmadik tíz zsákot. A vetélkedés kiírói különdíjat is kiosztottak, amelyet a leginnovatívabb termesztéstechnológiáért ítéltek oda.
A KWS 2370-es hibriddel ringbe szállók között hektáronként 10,1 t/ha hozammal Levendovics László kis családi gazdasága szerezte meg az első helyet, ami a gazdálkodó szerint azért is nagy siker, mert a vidékükön május közepe és augusztus vége között szinte egy csepp eső sem esett, a kukoricaültetvény mégis üde zöld volt. A család húszhektárnyi területen termel kukoricát.

Rekordhozamok a KWS-nél – Eredményt hirdettek a termelési versenyben

Az I. helyezettek (balról): Nagy Attila, Borsos Imre, Levendovics László, Boda István

A Kamparis esetében Nagy Attila egy Vas megyei agrárvállalkozás képviselőjeként vitte el a pálmát hektáronként 12,2 t/ha eredményével, a cég 100-150 hektáron szokott kukoricát termelni. A KWS tavaly bevezetett kedvelt vetőmagját a KWS 2482-est vetők közötti versenyt a kukoricát 
150 hektáron termelő szentesi családi 
gazdálkodó, Borsos Zsigmond nyerte 13,42 t/h teljesítménnyel. A termelési verseny során a KONFITES esetében született a legmagasabb termésátlag, a 14,59 tonnás hektáronkénti eredménnyel a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Rt. növénytermesztési főágazat vezetője, Boda István büszkélkedhetett. A vállalkozás 300 hektáron termeszt kukoricát. A verseny kiírói különdíjat is odaítéltek: Jakab Józsefet a leginnovatívabb termesztéstechnológiáért tüntették ki. Pintér János, a KWS Agroszerviz menedzsere 
a díjátadás során úgy nyilatkozott, hogy az eljárás egyszerűségében rejlett a nagyszerűsége. A gazdálkodó homoktalajon, napraforgó-elővetemény után lazított talajon (a jobb víz háztatás miatt) 72 000 
tő/ha vetett KWS 2482-es vetőmaggal hektáronként 11,22 tonna eredményt tudott elérni.
A díjátadót követően Szeidl Balázs értékesítési vezető a tavaszi vetőmagajánlat ismertetése mellett beszélt a szaktanácsadói hálózatuk újjászervezéséről, a kereskedelmi politika változásáról, az átláthatóbbá tett forgalmazói kedvezményekről.

u4.hu/x/kws




Szerző: Tóth Krisztina

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új szint felállítása az automatizált betakarításban és ...

A John Deere február végén mutatta be az új S7 kombájncsaládját az USA-ban, a texasi Houstonban megrendezett ...