teljes kiőrlésű pékáru

Veszélyes a teljes kiőrlésű pékáru?

A búza mikotoxinszintje idén sok 
termőhelyen nagyon magas volt

Idén valóban nem javasolt a teljes kiőrlésű gabonatermékek nagyobb mennyiségben történő rendszeres fogyasztása, de eltúlozni sem érdemes a fuzáriumtoxinok emberi egészséget veszélyeztető hatásait – véli az általunk megkeresett malomipari szakember. Egyes malmok idén ezért Graham lisztet és teljes kiőrlésű lisztet sem szállítanak a piacra.

Az idei évben számos helyen érintette a kalászosokat a fuzáriumos gombafertőzés, a búza esetében például az 5 millió tonnás termésnek akár az ötöde is érintett lehetett. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott az ATV-ben 2019 októberében Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a búzatermés legalább egyharmadát egyáltalán nem lehetett humán célra felhasználni, és azok a termékek sem feltétlenül biztonságosak, amelyek teljes kiőrlésű búzalisztből készültek.

„Mindenkit óvnék a teljes kiőrlésű bú­­­­­zából készült péktermékektől, ezeknek ugyanis valószínűleg túlságosan ma­­gas a mikotoxin-tartalma” – mondta a szakember. Raskó György néhány nappal később azt is hozzátette, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek például azokra lehetnek ártalmasak, akik gyermeket szeretnének, a toxintar­talom ugyanis a nemzőképességet is befolyásolhatja például azáltal, hogy a férfiaknál drasztikusan csökkenti a hímivarsejtek számát. A szakember határozottan úgy gondolja, hogy az idei, átlagosnál magasabb toxintartalmú búzából nem szabadna teljes kiőrlésű pékárut készíteni.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió

Tags: búza, toxin, pékáru, teljes kiőrlésű

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom