TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
KWS-Valkon szakmai nap Jászkiséren

KWS-Valkon szakmai nap Jászkiséren

Növénytermesztés - 2017.10.31

A szántóföldi növénytermesztés igen széles spektrumában juthattak értékes újdonságokhoz, információkhoz mindazok, akik részt vettek a KWS és a Valkon közös szakmai napján Jászkiséren. A 2017. augusztus 16-i rendezvényen a szántóföldi és gépbemutató mellett tápanyag-gazdálkodás, növényvédelem, talajvédelem és biztosítás témakörökben is tartalmas előadások hangzottak el.

Piacvezető repcében

Sipos Géza régióvezetőSipos Géza
régióvezető

 

A szakmai nap Sipos Géza, a KWS Magyarország Kft. régióvezetője előadásával indult, aki grafikonokkal is illusztrálta a cég fejlődését. A dinamikus növekedést mutatja, hogy a cég piaci részesedése 2012–2016 között őszi káposztarepcében 14-ről 21 százalékra emelkedett. 2015-ben a KWS megszerezte az első helyet 
a magyarországi repcepiacon, és a piacvezető pozíciót azóta is őrzi, és ezzel a legnagyobb repcevetőmag-értékesítő nemesítőház hazánkban. Ebből a növekedésből a tavaly bevezetett hibridjük, 
a MARC KWS is kivette szerepét, értékesítésük közel 11 százalékát adta az első évben. Ez egy új generációs KWS hibrid, mely hagyományos tőszámmal is képes maximális terméshozamra. Kimagaslóan jó kipergés-ellenállóság jellemzi, a HYBRIROCK-kal egy időben betakarítható, de kifejezetten az intenzív technológiai adottságokkal rendelkező gazdálkodóknak ajánlják.

Az öt tonna korszaka

Pintér János szaktanácsadóPintér János
szaktanácsadó

 

A régióvezetőt követően Pintér János kapott szót, aki repceportfóliójukat ismertette részletesebben. A KWS-en belül három nagy korszakra osztható a repcetermesztés: az első a 3 tonnás repcék időszaka, ezt követte az 5 évvel ezelőtti 4 tonnás szint elérése, amikor már az elvárt minőségi paraméterek közé a télállóság és a stabilitás mellé a magas olajtartalom is bekerült. A harmadik korszak a jelen, az 5 tonnára képes hibridek időszaka, ide sorolható a három éve bevezetett HYBRIROCK, 
a MARC KWS vagy a cég legújabb hibridje, az UMBERTO KWS, amely a hivatalos regisztrációs eredményeit tekintve 2-3 éven belül könnyen pályázhat a piacvezető pozícióra, hiszen a NÉBIH posztregisztrációs kísérletében az első helyen végzett 4,79 t/ha nettó termésátlaggal.
A cég termékmenedzsere előadásában említést tett a széles sortávú WRD® technológiáról is. A KWS Magyarország termékfejlesztői-kutatói munkája és az őszi káposztarepce tőszámreakciós kísérletek során beigazolódott az a hipotézis, hogy léteznek olyan repcefajták, amelyek az alacsonyabb vagy az extrém alacsony (akár 12-15 növény/m²) tőállományon is képesek az 5 t/ha terméshozamra. 
A technológia számtalan előnye közül 
a 2016/17-es év zord téli időszaka igazolta az ideális és harmonikus térállás fontosságát. A precíziós szemenkénti vetőgéppel, állítható sortávszélességgel vethető őszi növényállomány már a kezdetektől biztosítja a négyzetméterenként ideálisnak és harmonikusnak számító tőállományt.

Kalászosok is a kínálatban

Gonda László szaktanácsadóGonda László
szaktanácsadó

 

A KWS húzótermékének számító repce mellett a cég minden jelentősebb növénykultúrában képviselteti magát a piacon: kukorica (siló-, szemes- és bio-gázcélú), cirok, cukorrépa, kalászos (búza, rozs, és árpa), olajos magvak (repce-mag, napraforgó) és burgonya. A KWS kalászosfajta-kínálatát – amelynek ki--alakítása során a cél a 10-11 tonna termőképességű fajták – Gonda László szaktanácsadó ismertette. A szakember bemutatta például a Sirtakit, amely egy középkorai típusú, tar kalászú, intenzív termesztéstechnológia mellett kiemelkedően magas termőképességű, malmi (euro) minőségre képes őszibúza-fajta. 
A kevésbé intenzív termesztési feltételek között is nagy szemtermést produkál 
a Basmati, ez a középkorai típusú, szálkás kalászú őszibúza-fajta vadkáros területekre is vethető. A FIGARO járó típusú (alternatív vetésidejű) búzafajtával azokat célozzák, akik kései vagy megkésett vetéshez keresnek nagy termőképességű, malmi minőségre képes francia fajtát.

Nem mellékes a talajállapot

A gazdálkodóknak nem szabad elfeledkezniük a termőföld állapotának megőrzéséről, javításáról sem. Horváth Tibor, az Agrova-Bio Kft. régióvezetője a Phylazonit termékcsaládjukat mutatta be. A saját fejlesztésű Phylazonit termékek a növények számára olyan fontos baktériumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik fejlődésüket, tápanyagokkal történő ellátásukat. Használatukkal megvalósulhat 
a környezetkímélő, mégis gazdaságos és biztonságos termelés, amelynek eredmé-nyeként nagyobb terméshozamot és 
a táplálkozás szempontjából kedvezőbb beltartalmi értékeket érhetünk el. Az általuk kifejlesztett technológia a talaj mint termesztőközeg állapotát javítja. A tarlóbontás során a szármaradványok elbontásával felszabadítják a maradványokban lévő tápanyagokat, talajoltással fontos baktériumokat juttatnak a talajba, ezáltal könnyebb művelhetőség, jobb vízgazdálkodás, aktívabb talajélet és magasabb mobilizált tápanyag szint érhető el.

Fontos a növényvédelem

Nem maradtak növényvédelmi ismeretek nélkül sem a Jászkisérre ellátogatók. Ha egyáltalán nem használnánk növényvédő termékeket, a termés közel 70 százaléka veszne el rovarok, gyomok és betegségek következtében. Tamás József, az FMC-Agro Hungary Kft. területi szakmérnöke ezen a területen szerette volna bővíteni a közönség ismereteit, és a cég őszi technológiai ajánlatait vázolta. Számos növénykultúrában fontos szerepet kap az állományszárítás. Jól használható deszikkálásra például a Glyfos® Dakar granulált gyomirtója napraforgóban és repcében, amit gyommentes állományban a kultúrára megadott alacsonyabb dózisban, elgyomosodott területen magasabb dózisban kell alkalmazni. Mindkét esetben kötelező a permetlé elsodródását gátló cseppnehezítő adalékanyag hozzáadása és elsodródásgátló szórófej alkalmazása.


Tápanyagpótlással 
a jövedelmezőségért

A repce az intenzív termesztés és műtrágyázás eredményeképpen válik jövedelmező növénnyé – erről már Karika András a Nitrogénművek Zrt. szaktanácsadója tartott előadást. A repce tápanyagigényes növény, termesztése költséges, 
a magas inputanyagárak mellett alacsony ráfordítással (180-200 ezer Ft/ha) csak szerény termésmennyiségre és jövedelemre számíthatunk. Talajvizsgálati eredmény hiányában a Genezisnél a repce igényeire szabott 8:12:25 műtrágyát ajánlják, amelyben kalcium, magnézium és kismértékben kén is található. A repce a mikroelemek közül különösen érzékeny a bór hiányára (0,6–1 kg/t), emellett kénigényes növény is. A kén fontos szerepet játszik 
a zsírsavak szintézisében, ezáltal növeli 
a termés olajtartalmát. A repce a vegetáció során a talajból mintegy 40-70 kg/ha ként vonhat ki, ezért már az ősz folyamán meg kell kezdeni a pótlását.

Biztos, ami biztos

A növénytermesztés időjárási kockázatainak kezelésével kapcsolatosan Székely László, az Agrár Biztosító kelet-magyarországi régió vezetője adott a résztvevőknek tájékoztatást. Az Österrechische Hagelversicherung (ÖHV) egy 70 évvel ezelőtt osztrák gazdák által létrehozott, kizárólag mezőgazdasági biztosításokra specializált, immár hat országban jelen lévő biztosító. Hazánkban többéves sikeres tevékenységének köszönhetően 2016 februárjában Agrár Biztosító néven hozta létre magyarországi fióktelepét, mely kifejezetten a növénytermesztés sajátos kockázataira és a működés jellegéből adódó ügyviteli igényekre kínál biztosítási megoldásokat.

A jó adag elméleti dózis után a szántóföldön folytatódott a szakmai nap. Itt 
a Füleki testvérpár, Tamás és Róbert területi képviselők kukorica- és napraforgófajtákban, illetve a silóciroksoroknál tartottak táblabemutatót.

Talajbemutató
Talajbemutató

Ezt követően a lóerők vették át a főszerepet. A Valkon 2007 Kft. két talajművelő gépet mutatott be az érdeklődőknek munka közben. Az első gépkapcsolatot, az univerzális Valtra T234 erőgépet és a hozzá kapcsolt Tellus ExtraDig 755-30 lazítót Jócsák Attila erőgép-kereskedelmi vezető ismertette. A Tellus talajlazító kombinált egymenetes talajművelő gép, amely két sorban elhelyezett lazító késsorból, valamint kettő lezáró-, tömörítőhengerből áll. A kések oldalszárnyakkal, első háromszög alakú előhasítóval és megfordítható kopócsúccsal szereltek. A kések szögállása nagyon jó talajba hatolást, talajban tartást, ideális repesztő hatást eredményez. Az oldalszárnyak és a „cápauszony” fokozzák a nagyméretű rögök aprítását és a talaj szerkezetének megemelését. Nagy gerendelymagasságból és a kések kialakításának köszönhetően akár 55 cm-es mélységben is dolgozhatnak, minimális vonóerő-szükséglet mellett ideálisan törik át a letömődött rétegeket. A tüskés hengerek tökéletes lezárást végeznek, fokozzák a szármaradványok bekeverését a talaj felső rétegeiben. A mélységállítás a traktor hárompont-függesztőműjén és a lezáróhengerek hidraulikus állításával menet közben is történhet. A kétoldali oldalhatároló lemez végzi a talajrészek munkaszélességen belül tartását. Erős, robusztus váz, nyírócsavaros biztosítás segít abban, hogy a kívánt munkamélységet folyamatosan megtartsuk.

A homlokrakodóval is felszerelt N134-es Valtra traktort és Regent Tukan MSG 300-at Kontér Sándor területi képviselő mutatta be. A háromsoros grubber a forgatás nélküli talajművelés tökéletes eszköze. Felhasználási területe a sekély 6 cm-es talajműveléstől a mély 25 cm-esig terjed. A 80 cm-es gerendelymagasság dugulásmentes, folyamatos munkavégzést tesz lehetővé.

 

Valkon: a talajművelés szakértője
Valkon: a talajművelés szakértője

Pallós Mihály ügyvezetőPallós Mihály
ügyvezető

 

Jászkisér után szeptemberben Hajdúnánáson, a Tedej Zrt.-nél tartott szakmai fórumot a KWS. A vendéglátó Tedej Csoport 1993-ban alakult a jogelőd Hajdúnánás Állami Gazdaság (1949) átalakulásával és a tevékenységek továbbvitelével. Az elsősorban állattenyésztési profilú TEDEJ Zrt. tevékenységét Rákóczi András ügyvezető ismertette. A társaság kétezer fős tejhasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, ezer darab húshasznú tehénből álló állománnyal és annak szaporulataival, mintegy másfél ezer kocával és szaporulataival rendelkezik. Jelentős a növénytermesztési tevékenység is, ennek legfontosabb feladata, hogy a nagy létszámú szarvasmarha- és sertésállománynak jó minőségű takarmánynövényeket termeljen. 
A cégcsoport jelenleg mintegy 6800 ha területen gazdálkodik, amelyek közül a legjelentősebb a szántó és legelő.

A rendezvényen a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője, Pallós Mihály is megjelent. Az AgrárUniónak nyilatkozva elmondta: a cég a magyar piacon immár harmadik éve jelentős növekedést produkál. A KWS-csoport történetében nemzetközi kitekintésben fontos lépés történt nemrég, hiszen az eddigi európai és észak-európai genetikák mellé szubtrópusi és trópusi hibridkukorica-genetika is bekerült a cégcsoport portfóliójába. A cégvezető szerint az elmúlt két évben cégcsoportjuk kutatás-fejlesztési produktumai sorra jelentek meg a dél-ázsiai régióban. Pallós Mihály különösen büszke arra, hogy a közelebbi régiónk, de elsősorban Magyarország vonatkozásában a KWS fejlesztési erőfeszítéseinek eredményeként piacra került a hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportja, amelyet ClimaControl³-nak neveztek el. Ezek a hibridek három jól elkülönülő fenológiai fázisban, 
a virágzás előtt, alatt és után a legkevésbé károsodnak hő- és szárazságstressz esetén a kimagaslóan fejlett gyökérzetüknek, a kiváló víz- és tápanyag-hasznosító képességüknek, a hím- és női virágzat együtt virágzásának, továbbá a párologtatási veszteségek mérséklésének köszönhetően. Mindezek miatt a ClimaControl³ kukoricahibridjeik aszályos körülmények között is kiválóan teljesítenek. Az ügyvezető szerint a CC3 sztori nem marketingeszköz, hiszen nagyon komoly tartalom, rengeteg teszt és analízis van a termék mögött. Ezek a hibridek hőstressz, hőguta, aszályos körülmények idején a többi fajta átlagát legalább 0,5-1 tonnával képesek felülmúlni.

A vetőmag- és inputpiacon ma folyamatosan zajlik a világcégek fúziója, felvásárlása. Az ügyvezető lapunknak nyilatkozva elmondta: a konkurens cégek közül sokan felteszik 
a kérdést, de felmerül házon belül is, vajon mennyire veszélyes ma egy független cég számára a nagy vetőmagházak piaci összeolvadása. A KWS-nek nem áll szándékában, hogy más cégekkel társuljon, a nemesítőház szeretne megmaradni függetlenként, a csoport felső vezetésének elhatározása szilárd e tekintetben. „Mi továbbra is csak nemesíteni akarunk, jó vetőmagokat szeretnének a gazdáknak eladni. És továbbra is szeretnénk meghagyni a termelőknek a szabadságot 
a termesztéstechnológia megválasztásában. Jól képzett szaktanácsadóink természetesen ezen a területen szakmai ajánlásokkal segítik is a gazdákat” – tette hozzá Pallós Mihály.





Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, növényvédelem, repce, kalászosok, kukorica, Valkon, bemutató, KWS, talajvédelem, Tedej Zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.