TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés

Életre való hazai kalászosok – GK fajták

Növénytermesztés - 2015.08.25

A szegedi búza kifejezés alatt nem egy, hanem sok különböző, eltérő tulajdonságú fajtát értünk, amelyeket e sorok olvasói közül jó néhányan ismernek és évek óta sikeresen termesztik is.


A köztermesztés „elvárása”, hogy egy fajta legyen bőtermő, jó minőségű, tűrje a szárazságot, a sok esőt, ne legyen fogékony a betegségekre, érje be kevés tápanyaggal, ne legyen az előveteményre igényes, tolerálja a szélsőségeket, és minél kisebb ráfordítással tisztességes hasznot hozzon. Ez így együtt egy fajtától sem várható el, egyszerre több jó tulajdonság azonban igen, és helyes fajtaválasztással, a helyi adottságok és a realitások figyelembevételével eredményesen termeszthetünk.
A termelő kezében a döntés
Az új fajták sorsa végül is a termelőkön, önökön múlik, figyelembe véve, melyik fajta mennyire termeszthető gazdaságosan, találnak-e rá vevőt kedvező áron itthon vagy az igényesebb, határon túli piacokon. Egy fajtának évről évre újabb és újabb kihívásokat kell tolerálnia. A GK fajták, mivel évtizedes szelekción esnek át, és ott születnek, ahol termesztik is őket, kiszámíthatóak, a hazai viszonyokhoz tökéletesen adaptálódtak.
Az idei év sem átlagos, komoly szárazság volt, és már június végétől jelentős a hősokkos napok száma is. A szegedi fajták koraiságukkal ezt jól tolerálták, és a régiónként jelentkező „fehérkalászúságot” és az abból adódó minőségi problémákat is elkerülték.
GK búzák biztató eredményei

 E sorok papírra vetésekor még javában arattak, így kevés információ állt rendelkezésünkre, de amit hallottunk és tapasztaltunk, az kedvező. Jelesül a hazánkban a legnagyobb területen termesztett fajta, a GK Csillag üzemi kísérletekben mért eredményei az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt dicséretesek (7,5-8,5 t/ha termésátlagok, malmi minőség, határértéken belüli Don-értékek). A minőségi 
(javító) búzánkat, a szintén korai GK Békést magas fehérje- és sikérhozamokkal, 
6-7,7 t/ha átlagokkal aratták. Szintén nagyon biztatóak az új, korai, egyes minőségi bélyegeikben prémiumkategóriás fajtáink, a GK Futár és a GK Pilis eredményei is. Az igazán intenzív körülmények között termelt, magas fehérje- és sikérmutatókkal jeleskedő GK Berény hozamai 8-9 t/ha között mozogtak. A szárnyait nyitogató, középérésű GK Szilárd a hozamait tekintve (8-9 t/ha) is versenyben van a konkurens fajtákkal, akár a hibridbúzákkal is úgy, hogy a minőségét tekintve még malmi búza.
A korai érésű GK Körös kedvező rezisztenciális tulajdonságaival, kiemelkedő fajsúlyával (85 kg/l) és acélosságával, 7-8 tonnás terméspotenciáljával keresett fajtánk, és a következő évek egyik vezető fajtájává válhat.
Széles választék tritikáléból
Tritikáléink közül az általunk ajánlott technológiával (kései vetés, jó adottságú terület), koraisága miatt időben learatva a GK Szemes nem egy helyen 9-10 tonnás termést ért el, 11,5-12,5-ös fehérjetartalommal. A későbbi érésű GK Maros tritikálénk kísérleti eredményei is jók, több helyszínen 10 tonna feletti hozamokat ért el. A fajta vetőmag-szaporítása folyamatos, és idén ősszel már több száz hektárra való vetőmag is rendelkezésre áll. Meggyőződésünk és reményeink szerint a GK Szemessel együtt a GK Maros, az extenzívebb területekre ajánlott GK Regével egyetemben, erősíti a szegedi tritikálék pozícióját, növelve területüket az úgynevezett nagy hozamú, takarmányértékű őszi búzákkal szemben, így teret adva a malmi minőségű búzák termesztésének.
Ugyancsak sikeres évet zártak azok a termelők, akik a GK Judy őszi árpánkat, illetve a meghatározó területen termesztett GK Bétadur durumbúzánkat választották.
Az őszi vetéseket megelőzően – úgy, ahogy eddig is tették – keressenek bennünket! Az önök és a mi tapasztalatainkat és információinkat összevetve elérhetjük, hogy egy adott területen az ott legjobb szegedi GK fajta kerüljön a földbe, és hozzon kiemelkedő jövedelmet termelőjének.

GK

 




Szerző: Dr. Beke Béla

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Módosult a termésnövelő anyagokat érintő rendelet

Megszűnt az újraengedélyezési eljárás, és automatikusan határozatlan idejűvé vált az engedély minden olyan ...