TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Úgy kell táplálni a növényt, hogy jól érezze magát – Interjú az EPSO Top és Combitop levéltrágyákról

Úgy kell táplálni a növényt, hogy jól érezze magát – Interjú az EPSO Top és Combitop levéltrágyákról

Növénytermesztés - 2016.05.05

A növénytáplálásban a különféle tápelemek nagyon eltérő figyelmet kapnak. A három, legnagyobb mennyiségben visszapótolt anyag, a nitrogén, a foszfor és a kálium mellett sokkal kisebb gondot fordítunk a mezo- és mikroelemek pótlására, gyakran azzal sem vagyunk tisztában, hogy milyen a talajaink szolgáltatóképessége belőlük.


Még ezen a társaságon belül is az elhanyagoltabbak közé tartozik a magnézium. Pedig a növények fejlődésében, anyagforgalmában, a többi tápelem hasznosulásában betöltött szerepe alapján jóval nagyobb figyelmet érdemelne.
A magnézium jelentőségéről, a visszapótlás lehetőségeiről, eredményeiről beszélgettünk Pájtli Józseffel, aki a témához kapcsolódóan rávilágított a tápanyag-gazdálkodás komplexitására és ezen belül természetesen a magnézium helyére.

– Kérem, néhány szóban mutassa be gazdaságukat!

– A családunk 700 hektár földet művel Tamási környékén, jómagam pedig már az 1970-es évek óta dolgozom ezen a vidéken. A legnagyobb területen termesztett növényeink az őszi búza és a kukorica, 240, illetve 180 hektárral. Ezeken túl helyet kap a vetésszerkezetben a cukorrépa, mák, bíborhere, napraforgó és tritikálé. Komplex rendszerként kezeljük az egész gazdaságot, amelyben minden folyamatot, műveletet igyekszünk optimalizálni. Ennek tükrében alakult ki a jelenlegi vetésszerkezet is, amelyben igyekszünk elosztani a munkacsúcsokat, lehetőséget teremtve például, hogy a talajmunkákat is a legjobb időben és minőségben tudjuk elvégezni. Ugyanezt az elvet alkalmazzuk a tápanyag-gazdálkodásunkban is: optimális környezetet akarunk kialakítani a növények számára, aminek az egyik alappillére éppen a harmonikus tápanyagellátás.

– Miben látja ennek az optimális környezetnek a jelentőségét?

pajtlijPájtli József (62)
növényvédelmi üzemmérnök
Tamási

– A szántóföldi növénytermesztésben nagyon változó környezetben kell a növény lehető legjobb fejlődését biztosítani. A hőség és a szárazság vagy a túlzott vízbőség, esetleg a rossz időben jött lehűlések komoly próbatételek elé állítják a növényeket. Ahhoz, hogy ezt a növényeink a lehető legjobban átvészelhessék, jó kondícióban kell őket tartanunk, és erős gyökérzetet kell fejleszteniük. Ehhez számos termesztési körülménynek megfelelőnek kell lennie, köztük a tápanyagellátásnak is.

 

– Meghálálják ezt a növények?

– Egyértelműen igen: a termés mennyiségében és a minőségében is visszakapjuk a befektetett munkát. A gabonával nyolctonnás vagy afeletti, jó minőségű terméseket érünk el, és kukoricából is megvannak a tíz-tizenkét tonnás termésátlagok. Ezeket az eredményeket nem csak a legjobb földeken érjük el: a 18 aranykoronás vagy a lejtős, vékony termőrétegű talajokon is megterem 13-14 tonna kukorica. Még mindig sokan gondolják úgy, hogy a nagy termés gyengébb minőséggel párosul, pedig ez nem így van. Ha minden tápanyag a megfelelő mennyiségben a növény rendelkezésére áll, akkor a minőség is jó lesz.

– Hol a helye, mi a szerepe ebben a rendszerben a magnéziumtrágyázásnak?

– A mezo- és mikroelemek a talajtrágyázáson túl levéltrágyázással is hatékonyan pótolhatók. Igaz ez a magnéziumra is. A K+S Korn-Kali termékével a kálium mellett a magnéziumot is tudom a talajban pótolni, jól oldódó, könnyen felvehető sók formájában. Természetes, bányászott anyagról van szó: magam is jártam abban a bányában, ahol kinyerik ezt az ásványi trágyát. Magnéziumos levéltrágyázásra EPSO Top, EPSO Combitop és EPSO Microtop termékeket használunk, amelyek magnézium-szulfát formájában tartalmazzák a hatóanyagot. Ez több szempontból is előnyös. Egyrészt kiváló a vízoldékonysága, így gyorsan felvehető magnéziumforrás a növények számára, másrészt kénpótlást is jelent. A kén szintén nagyon fontos elem, amely a növények nitrogénforgalmában is fontos szerepet tölt be. A magnézium-szulfát további praktikus tulajdonsága, hogy vízlágyításra is jó, aminek szintén hasznát vesszük.

– Miért olyan fontos a magnézium visszapótlása?

– Egyrészt az ország több részén magnéziumban hiányosak a talajok. Bizonyos talajtípusok jellemzően alacsony magnéziumtartalmúak. Másrészt csapadékkal könnyen elmozdul, így jobb ellátottságú talajokon is kimosódhat a gyökérzónából. Ami az élettani hatását illeti, nagyon összetett. Fontos szerepe van a gyökérzet fejlődésében, ezáltal a növény víz- és tápanyagháztartásában. Segíti a foszfor felvételét is, javítja a foszforműtrágyák hasznosulását. A klorofill központi atomjaként a fotoszintézis meghatározó eleme, így a növényi termelés egyik alapja. Nagy szerepe van a zöld felület növelésében, a növény élettartamának a meghosszabbításában.

– Mi a különbség az EPSO Top, Combitop és Microtop levéltrágyák között?

– Az EPSO Top gyakorlatilag keserűsó, tehát magnézium-szulfát. Az utóbbi kettő ezenfelül mikroelemeket is tartalmaz. Az EPSO Combitop összetevői közül kiemelném a cinket, amely egyik fontos funkciója a pollen és a bibe élettartamának megnövelése. Ennek különösen hőségben, légköri aszályban van nagy jelentősége. Ugyanakkor azt is tudnunk kell erről a tápelemről, hogy évtizedek óta országos szintű probléma a hiánya a talajban. A bórtartalmú Epso Microtopot elsősorban bórigényes növényekben (cukorrépa, napraforgó, mák) használjuk, de szükség esetén kalászosban, kukoricában is kijuttatjuk virágzáskor.

– Miben nyilvánul meg az EPSO Top kezelések hatása?

– Erőteljesebb gyökérzetet fejlesztenek a növények, jobban viselik a szárazságstresszt. Kedvezően hat a lombozatra is: már a kezelés utáni napon is látszik, hogy zöldebb, élénkebb az állomány. Ezen túl a levelek élettartamát is megnöveli. A termés mennyisége mellett a minőségében is javulást eredményez, például sokat javít a gabona fajsúlyán, beltartalmi értékén. Korábban csemegekukoricával, zöldborsóval is foglalkoztunk. Ezeknél abban is megnyilvánult a hatása, hogy tovább zsengék maradtak a szemek.

– Hogyan használja ezeket a levéltrágyákat?

– Egy-egy növényben három-négy alkalommal is érdemes lehet kijuttatni, de erre nem mindig van lehetőség. Éppen ezért két fontos időszakot emelnék ki, amikor a növényeknek fokozott a magnéziumigényük. Az egyik a gabona bokrosodásának a vége, a szárba indulás kezdete. A másik a virágzás, így ezelőtt is érdemes egy kezelést végezni. Fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy – akárcsak a növényvédelemben – a tápanyaghiány kezelésében is lényeges a megelőzés: így érhetjük el a legjobb hatékonyságot. Amikor látom, hogy egy-egy növény olyan fejlődési fázisába ér, amikor fokozott a magnéziumigénye, akkor elvégzem a kezelést.

– Milyen dózisban kell alkalmazni az EPSO Top terméket? Mit tudjunk a kijuttatásáról?

– Egy kezelés alkalmával öt–tíz kilogrammot juttatunk ki hektáronként, 200 liter vízben. Mint minden levéltrágyánál, itt is van ajánlott koncentráció, amelyet nem célszerű túllépni. Ezt figyelembe kell venni a dózis és a lémennyiség megválasztásánál. Mint korábban említettem, jól oldódó sóról van szó. Alapvetően jó a keverhetősége is, bár én nem vagyok annak a híve, hogy túl sokféle anyagot adjunk ki egy tankkeverékben. A készítmény normális körülmények között nem perzsel, de természetesen arra oda kell figyelni, hogy hőségben, légköri szárazság esetén ne kezeljünk.

– Mekkora költséget jelent egy-egy ilyen kezelés?

– Olcsó technológiáról van szó. Egy kezelés anyagköltsége egy-két ezer forint hektáronként. Az a véleményem, hogy ez nem tétel azért, hogy jó kondícióban tarthassam a növényeket. Visszatérve a nyitó gondolatokhoz: minél inkább optimális körülményeket kell teremteni a növények számára, hogy megközelíthessük a potenciális termőképességüket. Ennek fontos részét képezi, hogy minden tápelemet a megfelelő időben és mennyiségben biztosítsunk. Nem az az igazán drága, ha ezt teljesítem, hanem az, ha valamit rosszul csinálok.

 

Bővebb információ:
Pájtli József
Dr. Zsom Eszter
zsom.eszter@t-online.hu
30/ 232-0154

kslogo




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Okosabb szántóföldi kultivátort szeretne?

Művelje olyan mélyen a talajt, amennyire szükséges, és olyan sekélyen, amennyire lehetséges