TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 84.764,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 240.982,71 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 79.267,09 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 81.329,25 Ft (tonna)
Repcemag: 211.991,73 Ft (tonna)
Full-fat szója: 204.015,41 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 595 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 407,65
USD: 358,25
CHF: 438,66
GBP: 474,32
Hirdetés
 Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Hírek - 2016.08.10

Több, mint 3 300 létesítményt és 10 700 terméket ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök a nyári szezonális ellenőrzés első szakaszában – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

A szakemberek öt vállalkozás tevékenységét függesztették fel, mintegy 16 millió forint bírságot szabtak ki és 5,6 tonna, összesen 5 millió forint értékű élelmiszert vontak ki a forgalomból.

 

Zsigó Róbert elmondta: 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak meg a szezonális ellenőrzések során, hiányosságokat főként a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetőségével és minőségével kapcsolatban tártak fel.

Az egész országra kiterjedő komplex ellenőrzés során a Nébih és a kormányhivatalok munkatársai közösen keresik fel egyebek mellett a szezonálisan üzemelő, illetve az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyeken található fagylaltozókat, cukrászdákat, éttermeket és kereskedelmi létesítményeket, de kiemelt figyelmet fordítanak az utcai vendéglátásra is.

A nyári szezonális ellenőrzésen a szakemberek vizsgálták a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt előkészített húsokat, a sült halakat, és a gyümölcsök közül főként a görögdinnyét. Az államtitkár beszámolója szerint a nemzetközi szakmai szervezetek felhívására az ellenőrzött termékek körét kiterjesztették a tojásra, a külföldi UHT tejekre és a vásárokon kapható konyhai kerámia termékekre is.

Zsigó Róbert közölte: a 10 721 vizsgált tételnek kevesebb, mint a 3 százalékánál merült fel probléma.

Kifejtette: a Nébih korszerű laborvizsgálatai révén a szakemberek három fűszerezett, pácolt előkészített húsban mutatták ki a szalmonellát, a sült halak vizsgálatánál pedig egy esetben derült ki az, hogy a sült fogasként árult termék nem fogasból, hanem másfajta halból készült.

A külföldi UHT tejek esetében ismét találtak olyat, amelyben az előírtnál alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhai kerámia edények vizsgálatánál pedig a vizsgálat alá vont 16-ból, 6 minta ellenőrzése fejeződött be, közülük egynél találtak határérték feletti ólomkioldódást.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelő. A 86 gyümölcsből készült színes fagylaltok közül hétben a szakemberek a jelenlegi szabályok szerint nem engedélyezett színezéket találtak.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a laboratóriumi vizsgálatokon megbukott termékeknél minden esetben elkezdődött a hatósági intézkedés.

Az államtitkár hozzátette: a nyári szezonális élelmiszer-ellenőrzés augusztus 31-ig tart; a szezonális ellenőrzésekkel a kormánynak és a tárcának is az a legfőbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön.

 




Forrás: NÉBIH

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hamuszürke szárkorhadás az új növénygyilkos

Az éghajlatváltozás, felmelegedés kedvez a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...