Hirdetés
Léalmaháború – Reális vagy elfogadhatatlan a 20 forint?

Léalmaháború – Reális vagy elfogadhatatlan a 20 forint?

Agrárgazdaság - 2018.10.27

A gazdák szerint az alacsony felvásárlási árak, a szakemberek szerint viszont a korszerűtlen és elavult termelési struktúra miatt áll elő évről évre a „léalmahelyzet” az ország keleti felében.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A politikusok által is aktívan meglovagolt, multiellenes szólamokat is megpendítő demonstrációk leginkább a versenyképtelenség elleplezésére, a valódi megoldás elodázására alkalmasak. A léalmafronton ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem is a feldolgozóknak, hanem a termelőknek jut nagyobb szelet a termékpályán realizálható profitból.

Ismét tüntettek

Termelők kizsigereléséről, pofátlanul alacsony felvásárlási árakról szóltak a hírek augusztusban, amikor utcára vonultak a szabolcsi almatermelők. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 17 ezer hektáron 4 ezer gazdálkodó termeszt almát, és a termesztési és betakarítási munkák mintegy 10 ezer családnak biztosítanak megélhetést. A szezon indulásakor a léalma kilójáért 13 forintot ajánlott az osztrák tulajdonban lévő feldolgozó, amit a termelők visszautasítottak. A kéthetes tárgyalássorozat és tüntetés után a termelőknek nem sikerült a kitűzött, 25 forintos átvételi árat kialkudniuk. Az Austria Juice Kft., a Döhler Vaja Kft. és a Rauch Hungária Kft. végül ki­­­­logrammonként nettó 20 forintért vette át a gyümölcsöt a termelőktől. Az Austria Juice a szerződéssel rendelkező, rezisztens almafajtát termesztő gazdáknak 22 forintot fizetett. 
Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Kiemelt hírek