TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Milliárdokban mérve – A KITE Zrt. vezérigazgatója lendületről, harcról és lehetőségekről

Milliárdokban mérve – A KITE Zrt. vezérigazgatója lendületről, harcról és lehetőségekről

Agrárgazdaság - 2015.07.09

Csaknem ezer alkalmazottat foglalkoztat Hajdú-Bihar megye legnagyobb mezőgazdasági vállalkozása, a nádudvari KITE Zrt. A cég által közvetlenül integrált mintegy nyolcezer partner 2,5 millió hektár termőföldet művel. A nagymúltú vállalkozás életében 
2013 ősze mindenképpen fordulópontnak nevezhető, hiszen akkortól új tulajdonosai vannak a részvénytársaságnak. Exkluzív sorozatunkban a vezérigazgatót kérdeztük munkáról, mindennapokról, elvárásokról és a magyar mezőgazdaságról. Szabó Levente nem idegenként érkezett a céghez, és biztos benne, hogy vezetésével a KITE tovább erősödik.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


–  Kemény nap a mai?
–  Inkább átlagosnak mondanám, bár ab-ból a szempontból mégis más, mint a többi, hogy éppen most ért véget a közgyűlésünk. Erre azért fel kell készülni, az ember igyekszik kitenni magáért, hogy a tulajdonosok is elégedettek legyenek. Megtörtént az igazgatóság és a felügyelőbizottság által már korábban elfogadott előzetes mérleg, beszámoló jóváhagyása. Egyébként pedig elégedettek is lehetünk, hiszen olyan év van mögöttünk, amire tényleg büszkék lehetünk. A KITE számára kemény, de sikeres esztendő volt a 2014-es.
–  Mit jelent ez, ha számokra fordítjuk?
–  Csaknem 230 milliárd forintos árbevételt, és majdnem 3 milliárdos adózás utáni eredményt. Szerintem ezek az adatok önmagukért beszélnek.
–  Mire számít idén?
–  Most még nehéz erről nyilatkozni. A vetőmagszezon már véget ért, a növényvédőszer-szezonnak pedig a közepén vagyunk (az interjú május végén készült  – a szerk.). A tavaszi nitrogén műtrágya-értékesítés lezárult, és elkezdődött a gép- és alkatrész-forgalmazás is. A vetőmagpiacon, annak dacára, hogy a konkurenseink próbáltak teret hódítani velünk szemben, nem csak megvédtük a piacainkat, de sikerült növekedni is. Mind a kukorica, mind a napraforgó vetőmag értékesítésében jobb eredményt értünk el, illetve külön szójatermesztési célprogramot is indítottunk. Az említett területeken nagyobb árbevételt értünk el, nitrogénből hoztuk a tavalyi szintet, növényvédő szerekből pedig még most indul nagyobb ütemben a felhasználás, így korai lenne megmondani, mire számíthatunk.
–  A tulajdonosoknak milyen elvárásaik vannak erre az évre?
–  A tavalyi szintet szeretnénk elérni, de legalábbis megközelíteni. Annak ellenére is ez a cél, hogy a gépkereskedelemben milliárdokban mérhető visszaesés várható. 2014 ugyanis a gépberuházás szempontjából nagyon erős év volt. A támogatások és a növekedési hitelprogram óriási lökést adott a műszaki kereskedelemnek, és így soha nem látott bevételt, eredményt könyvelhettünk el. Ezt megismételni támogatások nélkül lehetetlen, de azért nem látjuk sötéten 2015-öt sem. Vannak ugyanis olyan területek, ahol előre lehet lépni. Ilyen például a tavaszi vetőmag-forgalmazás, amiben már sikerült is fejlődni, és más inputanyag-eladásban, valamint a terménykereskedelemben is vannak lehetőségek, amiket a cég múltjára alapozva tovább tudunk bővíteni. A gépkereskedelemben a kertészeti géptámogatásra rendelkezésre álló 10 milliárdos keret valamit lendít a piacon, de azért ez nem ugyanaz a volumen, mint a korábbi időszak támogatása.
Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy belga jó gyakorlat a fenntartható sertéstartásra – ...

A magas energia-, input- és takarmányárak miatt az okos sertéstartók igyekeznek racionalizálni és fenntarthatóvá ...