TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A növekedés pénzügyi forrásai

A növekedés pénzügyi forrásai

Agrárgazdaság - 2017.03.13

Versenyképességük fenntartása és növelése érdekében a mezőgazdasági vállalkozások szinte folyamatosan fejlesztenek, gépet vásárolnak, technológiát cserélnek. A fejlődésükhöz nélkülözhetetlen a pénzügyi források megteremtése, ezért a CIB Bank olyan finanszírozási lehetőségeket kínál az agráriumban tevékenykedő cégek részére, amelyek hosszú távú segítséget jelentenek pénzügyi stabilitásuk elérésében és versenyképességük fenntartásában.


szbSzabó Balázs, a CIB Bank kkv üzletágának vezetője

 

A beruházások megvalósítása jellemzően külső forrás bevonását igényli, ennek megfelelően a hitelfelvételi kedv általánosan magas ebben a szektorban. Az agrárszereplők különböző szempontok szerint mérlegelik, hogy áldoznak-e, és ha igen, akkor milyen ütemezéssel áldoznak a fejlesztésekre és beruházásokra. „Az uniós pályázatok kiírása és ezek kivárása, valamint a mezőgazdaságban adottságnak tekinthető szezonalitás, időjárás okozta nehézségek gyakran kiszámíthatatlanná teszik a gazdálkodás működését, de úgy látjuk, hogy az agrárvállalkozások az utóbbi időben egyre tudatosabbak és bizakodóak a jövőt illetően, előretekintően terveznek, ezáltal könnyebben veszik az akadályokat” – osztotta meg tapasztalatait Szabó Balázs, a CIB Bank kkv üzletágának vezetője.

A sikeres működéshez elengedhetetlen, hogy a vállalkozás reális, a kapacitásaihoz igazított tervekkel rendelkezzen, és megfelelő gazdasági háttér legyen mögötte, így az együttműködés is gördülékenyebb. „Fontos hangsúlyoznunk ugyanakkor azt is, hogy nemcsak egy termékben, hanem »csomagban« gondolkodunk: komplex megoldásokkal szeretnénk ügyfeleink felmerülő igényét kielégíteni és stabil hátteret biztosítani a működéshez, legyen szó hitelről, lízingről, faktorról vagy egy testreszabott számlavezetési ajánlatról” – mondta el Szabó Balázs.

Fedezethiány esetén is 
 van megoldás

A jövő egyik nagy lehetősége az állami háttérrel rendelkező garanciaintézményekkel való együttműködés még szorosabbá fűzése, segítve a tőke- vagy fedezethiányos agrárvállalkozások gyors, egyszerűbb hitelhez jutását. Sok életképes jövőképpel rendelkező vállalkozás ugyanis azért nem tud a fejlődéséhez szükséges hitelekhez hozzájutni, mert nincs elegendő tőkéje vagy felajánlható fedezete. 
A hitelgarantőr intézmények kezességvállalásának finanszírozásba való bevonása a bankok számára hitelképesebbé teheti az ilyen agrárcégeket is. Ennek kapcsán a CIB olyan rövid és hosszú lejáratú hitelkonstrukciókat kínál, amelyek egyszerűen és gyors átfutási idővel nyújtanak segítséget számukra, akár az aktuális pályázati lehetőségek előfinanszírozásában. Egyes területalapú támogatásokhoz kapcsolódóan akár több évre előre is biztosítható a támogatások előfinanszírozása. Emellett a finanszírozási igényeket tekintve látható, hogy elsődlegesen a szezonalitást áthidaló, éven belüli forgóeszközhitelt, valamint a különböző kedvező kamatozású refinanszírozási konstrukciókat keresik az agrárcégek.

„A pályázati források kihasználására érdemes nagy hangsúlyt fektetni az idei évben” – teszi hozzá Szabó Balázs. A szakember kiemelte: „Gyakran találkozunk azzal, hogy a vállalkozás számára nehézséget jelent a támogatásokhoz kapcsolódó igénylési, felhasználási, elszámolási kötelezettségek változásainak követése és betartása. A CIB Bankon belül önálló terület foglalkozik az uniós pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozásokkal, amely kompetencia-központként rendelkezik a különböző támogatási formák, pályázatok és intézményrendszer ismeretével. Nehézséget jelenthet az agrárvállalkozások számára, hogy például pontosan definiálják, hogy az adott kiírás keretében valóban pályázhatnak-e a konkrét támogatásra, illetve igényük megfelel-e a meghatározott hitelcélnak, rendelkezésre állnak-e a szükséges alátámasztó dokumentumok. Ilyen esetekben bizalommal fordulhatnak hozzánk, hiszen szakértő partnerként segítünk a felmerülő kérdések megválaszolásában.”

Lízing: gyorsaság 
 kötöttség nélkül

Az agrárszereplők finanszírozási helyzete javuló tendenciát mutat, így a cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az új beruházásokra, úgymint a gépek korszerűsítésére, cseréjére. Mindezt a lízingpiaci statisztikák is megerősítik. A CIB Lízing évek óta meghatározó szereplője a mezőgazdaságigép-finanszírozási piacnak. 
„A lízingfinanszírozás legfőbb előnyei az alacsony önerőszükséglet mellett, hogy nem köti le a vállalkozás pénzügyi erőforrásait, nem igényel plusz biztosítékokat, gyorsabb átfutási idővel igényelhető, és kevesebb adminisztrációs terhet ró a vállalkozásra. A pénzügyi lízing és kölcsön, mint finanszírozási forma az agrárvállalatok számára így egyszerűbb és összességében előnyösebb finanszírozásra adhat lehetőséget. Nagy rugalmasságot jelent, hogy a törlesztés ütemezését van lehetőség a cég bevételeinek szezonalitásához igazítani” – emelte ki a CIB szakembere.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kukorica gyomirtása Akris® Trióval

Több hatóanyaggal végzett korai posztemergens kezeléssel megelőzhető a terméscsökkenés