TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Nyílnak a héricsek a Kiskunsági- és a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Nyílnak a héricsek a Kiskunsági- és a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Hírek - 2024.03.25

A virágzó tavaszi héricsek aranyló díszbe öltöztetik élőhelyeiket; a kedvező időjárásnak köszönhetően ez a boglárkafélék családjába tartozó, védett növény korábban nyílik az idén a Kiskunsági Nemzeti Parkban éppúgy, mint a Körös-Maros Nemzeti Parkban – a színes hírt a honlapján közzétette a KNP és a KMNP is.

Alkalmazzák a gyógyászatban

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) fénylő, aranysárga (3-6 cm átmérőjű) virágai és többszörösen szeldelt levelei már messziről felkeltik az arra járók figyelmét. Mérgező növény, még a legelő állatok is kerülik, ugyanakkor a gyógyászatban a gyöktörzsét vizelethajtó és szívnyugtató hatóanyagai miatt alkalmazták. A faj a görög-latin mitológiában jól ismert Adoniszról, a férfiszépség félistenéről kapta az elnevezését – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján. – Évelő növény, általánosságban elmondható, hogy mészben gazdag száraz gyepeken, bokorerdőkben, valamint száraz tölgyesek nyílt részein találkozhatunk vele. A KNP Igazgatóság működési területén Madarason, Homokmégyen, Szakmáron, Kisszállás-Balotaszállás térségében, valamint a Turjánvidéken találhatók tavaszi hérics állományok.

A faj veszélyeztető tényezői közé sorolható az élőhelyek megszűnése, valamint azok átalakulása, illetve a dekoratív megjelenése miatt a virágszedés is említhető.

A tavaszi hérics hazánkban védett növényfaj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A fokozottan védett volgamenti hérics legnagyobb hazai, természetes állománya

A Körös-Maros Nemzeti Park több részterületén is találkozhatunk két héricsfajjal: a volgamenti és a tavaszi héricsekkel. Míg előbbiek már csúcsvirágzásban vannak, az utóbbiaknál még valószínűleg növekedni fog a virágzó tövek száma – adta hírül honlapján március 20-án a KMNP. – A fokozottan védett volgamenti hérics legnagyobb hazai, természetes állományában, a Csorvási-löszgyepen január 24-én fedezték fel az első virágzó példányokat. Ez a korábbi évekhez képest kicsit későbbi időpont, de némi stagnálás után, február 6-tól robbanásszerű, intenzív növekedés következett be. Ennek eredményeként március 13-án már 2107 virágzó tövet számoltak, ami csaknem 400-al több a tavaly április 3-án tapasztalt csúcseredménynél (1722 tő). Tatársáncon a bekerített, védett területen lévő, telepített állományban március 13-án 180, a kerítésen kívüli, vetett állományban pedig 51 virágzó tövet számoltak.

Őshonos és vetett állományok

A Kardoskúti Tájegységen nemcsak volgamenti, hanem tavaszi hérics is több helyszínen él. A Tatársáncon és a Makai-tanyán őshonos, Fecskésen pedig vetett állomány található. Mivel a talajban van elegendő nedvesség, így a növények szép állapotúak, látványosak. A tavaszi héricsnél a virágzási csúcs későbbre várható.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon található Ördögsáncon (Ecsegfalva határában) szintén van a volgamenti héricsnek egy állománya, melyet 2000-2002 között telepítettek ide a KMNP Igazgatóság munkatársai. Ezek részben az 1980-as években védelmi céllal, több védett területre Csorvásról szétültetett idős, virágzó tövekből, részben üvegházban előnevelt kis palántákból származtak. Későbbiekben ezen állományok növelése érdekében helyben magvetések is történtek, melyek már virágoznak is. Március első hetében már 101 virágzó tövet számoltak, ez volt az idei virágzási csúcs.

A KMNPI Makói Tájegységében a Montág-pusztán, valamint a Királyhegyesi-pusztán található Héricses-dombon egyaránt jelentős a tavaszi hérics állománya. Idén már február közepén előbújtak a hajtások és hamarosan az első virágok is megjelentek. A Kígyósi-pusztán szintén van egy viszonylag nagy, 50-70 tőből álló tavaszi hérics állomány, egy részük már kibontotta szirmait.

Fotó:Palcsek István Szilárd

Címkék: virág, vadvirág, őshonos
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...