TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Budapest gazdatüntetés

Budapest gazdatüntetés

Hírek - 2024.03.12

Békésen és nagyon szolidan lezajlott a 2024-es év (első) Budapestre meghirdetett gazdatüntetés, amely célja a figyelemfelhívás volt, részben azonos, részben teljesen más problémák miatt, mint amiért Európa más részein tüntetnek. Sajnos vannak problémák, amelyeket 2005 óta sem sikerült megoldania az illetékeseknek!

Amennyiben nem történnek érdemi intézkedések, a magyar agrárium napjai meg vannak számlálva!

A demonstrálók, a Népligettől az id. Antall József rakpartra vonultak, ahol már jóval többen gyülekeztek. Igaz voltak a demonstrálók közül, akik egyből ide érkeztek, főleg méhészek. Sajnos a létszám még a 100 főt sem érte el, így kérdés lesz-e egyáltalán valamilyen eredménye a gazdák érdekeit szolgáló megmozdulásnak.

Budapest gazdatüntetés- Kernbaum Antia főszervező, somogyi gazdálkodó, a legfontosabb aktuális problémának a rekord magas vetőmag- és műtrágya árakat, gázolajárat, valamint a mélyponton lévő terményfelvásárlási árakat említette, amelyekre az elmúlt 10 évben nem volt példa. Ezen felül, a magyar gazdákat, Európai Uniós szinten egyedülálló mennyiségű adminisztrációs terhek is sújtják. A végeredmény 90.000 forint mínusz hektáronként! Az érdekképviseletek tagdíjakat emelnek, mégsem szólnak a gazdák érdekében. Az igényelt támogatásokat csak több részletben és késve kapják meg a gazdák, nem a tárgyév december 31-ig, mint például Ausztriában. Súlyos hiba, hogy a jogszabályokat és változtatásokat előzetes egyeztetés nélkül hozzák. A magyar agrárium csak egy kiszámítható jövőt és biztos megélhetést szeretne.

Budapest gazdatüntetés- Szarka Tamás a hazai méhészek képviseletében osztotta meg gondolatait. A legfőbb itt is alapanyagárak megduplázódása az elmúlt 2 évben, míg a méz felvásárlási ára felére csökkent. A 2022-es záhonyi tüntetést követően – ahol közel 400 magyar méhész vett részt - 10 nappal később megszüntették az ukrán mézet terhelő védővámot. Akkor mi értelme volt az egésznek? Valakik jól jártak, de nem a magyar méhészek, a felére csökkent felvásárlási árak miatt.

Nagyon sok vegyszer, amelyek használatát az EU már 2018-ban betiltotta - nincs tiltva olyan harmadik országokban, mint például Ukrajna. Ezektől 2-3 hónappal később is elpusztulnak a méhek, majd újabb 2 hónap múlva az agyonvegyszerezett növényből étolaj lesz, ami minden bizonnyal nálunk is kapható! Továbbá, az EU határait átlépő készítmények 46 százaléka nem méz! Ezt az anyagot keverik össze a magyar mézzel és árulják mézként.

A magyar méhészek egészséges és minőségi terméket szeretnének kínálni. A követelések között tiltsák meg az ukrán méz teljes importját az EU lakosainak egészsége érdekében, a magyar méztermelők pedig kapjanak kompenzációt a vámeltörlés miatt. A méhészeti állatjóléti támogatásokat 2022 óta nem fizették ki az érintettek harmadának. A mézhamisítókat pedig végleg el kell tiltani a tevékenységtől.

Budapest gazdatüntetés- Patkelmann István gazdálkodó a földjeink és terményeink megbecsülésére és védelmére hívta fel a figyelmet. De volt, ami úgy tűnik nem változott: már 2005-ben is szinte ugyanezen célokért jöttek föl a gazdák Budapestre, a megélhetésért, a ki nem fizetett támogatások miatt és a magyar termékek védelméért szólaltak fel. Egy mondatban, a vidék megmaradásáért.

Az Ukrajnából érkezett tetemes mennyiségű gabona mindenféle ígéret ellenére mégsem hagyta el Magyarországot! Ezzel vannak tele a raktárak.

Az egészséges élelem és víz legyen alapvető emberi jog. A mezőgazdaság alapja az egészséges termőföldek és vízkészletek.

Sajnos napjainkban már hárommegyényi terület került külföldiek kezére. Az újabb és újabb beruházások a legjobb minőségű termőföldekre települnek, hogy a kiváló humuszréteget le lehessen gyalulni és jó pénzért eladni. A napelemparkok is felfalják a termőföldeket, amennyiben nem veszik figyelembe, hogy megfelelő kialakítással még növénytermesztésre és állattartásra is lehetne ugyanezen területeket használni. Van rá működő technológia!

A vízkészletek 95 százaléka érkezik a határon túli folyókból, a maradék 5 százalék, ami csapadék formájában hull. Kiemelt figyelmet kellene fordítani a vízkészletek megőrzésére, árvizekkor a víztöbblet megtartására. A klímaváltozás mellett nagy negatívum a palagáz kitermeléssel járó vízveszteség, a talajvízszint drasztikus csökkenése és teljes tájegységek kiszáradása. Ezzel szemben egy-egy vízzáró rétegbe nyúló kút engedélyeztetése 1,2-1,5 millió forint is lehet. Mindez hiába, ha a kutak előbb-utóbb elapadnak.

Éppen a cikk befejezésekor sikerült elérni Kernbaum Anitát, aki telefonon elmondta, hogy a petíciót sajtónyilvánosan átvették az Agrárminisztériumnál.

Címkék: tüntetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...