TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Rendelet a Nemzeti KAP-hálózatról

Rendelet a Nemzeti KAP-hálózatról

Hírek - 2024.01.27

A KAP-hálózat Vidék- és térségfejlesztési Támogató Egységének feladatait a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. látja el – derül ki az agrárminiszternek a Nemzeti KAP-hálózatról szóló rendeletéből. A hálózat részeként működő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat állandó titkársági feladatai is a társaságnál maradnak – adta hírül honlapján január 24-én a Herman Ottó Intézet.  

Hirdetés

A 2023-tól kezdődő időszakban Magyarországon a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP) alapján Nemzeti KAP-hálózat működik, amelynek részei:

– Vidék- és térségfejlesztési Támogató Egység
– Innovációt és Digitalizációt Támogató Egység
– Zöld Támogató Egység, valamint
– Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A KAP-hálózat tevékenységét az Irányító Hatóság határozza meg, forráskeretét a KAP Stratégiai Terv Technikai Segítségnyújtás keretéből kell biztosítania.

Kiemelt szerep a LEADER-program végrehajtásában

A Vidék- és térségfejlesztési Támogató Egység feladatainak ellátásával az agrárminiszter a 1/2024. (I.19.) AM rendelet szerint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-t bízza meg. Feladatkörébe tartozik a KAP Stratégiai Terv megvalósításának időszakában továbbra is a vidék- és térségfejlesztési tevékenységek, projektek megvalósításának támogatása. 

Kiemelt szerepük lesz a LEADER-program végrehajtásában, az agrárium generációs megújulását segítő tevékenységekben, az okos falu programban és az együttműködő vidéki közösségek számára történő szakmai segítségnyújtásban.

Az Innovációt és Digitalizációt Támogató Egység feladatait a 601/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet 19. § alapján az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) látja el, míg a Zöld Támogató Egység tevékenységeire a kormányrendelet 18.§ alapján a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarát (NAK) jelölték ki.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat továbbra is feladatokat lát el 

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2008-as megalakulása óta a vidékfejlesztésben érintett kormányzati, önkormányzati és társadalmi szervezetek, szakmai testületek, gazdálkodó tevékenységet végző szervezetek információs és együttműködési hálózatba szervezése, és tevékenységük összehangolása a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése, a felzárkóztatás, valamint a támogatási források hatékony felhasználása érdekében, továbbá az MNVH szolgáltatásainak széles körben történő hozzáférhetővé tétele érdekében dolgozik. Ezen feladatát a 11/2016. (IV. 21.) MvM rendelet határozza meg.

Jelenleg hazánkban a KAP Stratégiai Terv megvalósításával egyidejűleg folyamatban van a Vidékfejlesztési Program megvalósítása is, amelyben a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) továbbra is feladatokat lát el, így az MNVH továbbra is működik a Nemzeti KAP-hálózat részeként a Vidékfejlesztési Program zárásáig.


(Forrás: Magyar Közlöny, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)
 

Címkék: kap, Hermann Ottó Intézet, Vidék- és térségfejlesztési Támogató Egység, LEADER-program
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Rendelet a Nemzeti KAP-hálózatról

A KAP-hálózat Vidék- és térségfejlesztési Támogató Egységének feladatait a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ...