TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Erdőművelés erdőtűz nélkül - FOGMAKER

Erdőművelés erdőtűz nélkül - FOGMAKER

Hírek - 2024.01.07

A fakitermelés teljes mértékben gépesíthető, és sok helyen gépesített is, állami- és magántulajdonú erdőkben egyaránt. Fák tervezett, szálaló vagy területi kitermelése rendben van, természetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt. Egy erdőtűz viszont katasztrófa, elpusztít növényeket, állatokat, pénzügyileg romba dönthet egy erdőgazdaságot, ráadásulhosszú ideig megmaradó tájsebet hoz létre. Ha villámcsapás okozta, el kell fogadnunk, hogy a természet az egyik legnagyobb természetkárosító.Viszont tűrhetetlen, ha saját erdészeti munkagépünk kigyulladása, leégése idézi elő.

Hirdetés

Mitől fordulhat elő ilyen? A kihordókon, fakitermelő kihordókon, gallyazógépeken, traktorokon bőségesen rakódhat le fűrészpor, fenyőtű, apróbb faszilánk. Ez a matéria odatapadhat egy kissé olajpárás felületre, makacsul megmaradó réteget képezhet, nagyon gyúlékony. Mi is kell ahhoz, hogy valami lángra lobbanjon? A tűzháromszög három eleme: a gyúlékony anyag, a gyulladási hőmérséklet és a levegő oxigénje. Kettő állandóan adott, de hozzájuk jöhet a magas hőmérséklet is. A modern, hatékony gépek motorháza eléggé zsúfolt, a kézből kicsúszott villáskulcs aligha esik le a földig. A dízelmotor koromszűrője, és különösen turbótöltőjének kipufogó turbinája szinte izzik, intenzív hőt sugároz ki környezetébe. A gépházban akár 120 fok is lehet, begyulladhata lerakódott por. Ezután pillanatok alatt továbbterjed a tűz, lángra kaphat gázolaj és hidraulikaolaj.Ha a gépkezelő észreveszi a motorburkolat alól előtörő lángokat és füstöt, esélytelenül veheti fel vele a küzdelmet, nyomorult kis kézi tűzoltókészülékével. Csak végignézheti a nagyértékű gép megsemmisülését, netán a felrakott rönkökkel együtt. De még most sem biztos, hogy vége van a káreseménynek. A széllel hajtott lángok tovább terjedhetnek az erdőre, óriási terület éghet le. A főnök, a tulajdonos a szívéhez kap, de még cifrább lehet a helyzet, ha nem saját erdőben történt, hanem bérmunkában. Mekkora kártérítési igény jöhet? Fedezi a biztosítás?

Erdőművelés erdőtűz nélkül - FOGMAKER

Az egész úgy kellett, ahogy mondani szokás, mint mókusnak az erdőtűz… Jobb az ilyesmit előre elhárítani. Megvan a biztos, gazdaságos módja, egy svéd mérnök, Kenneth Samuelsson találmánya,a Fogmaker. Mi is ez? Automatikus vízpárás tűzoltóberendezés. Nagy nyomással, finom párát fejleszt fúvókáiból, egy csepp vízből nyolcezer részecske lesz, átmérőjük 50 mikrométer. A pára azonnal betölti a motorházat (egy liter oltófolyadékból 1700 liter pára keletkezik), kiszorítja onnan a levegőt, az oxigénnel együtt. A tűzzel összekeveredett vízpára gyorsan párolog,nagyon gyorsan lehűt mindent: tíz másodperc alatt csökken a hőmérséklet 876 fokról 182-re, tehát felszámolja a tűzháromszög mindegyik összetevőjét.Pillanatok alatt: volt tűz, nincs tűz.Erdőművelés erdőtűz nélkül - FOGMAKER

Azért nem biztos, hogy üzemképes marad a munkagép, vagy traktor.A rövid lángolás tönkretehet elektromos vezetékeket, például a befecskendezést vezérlőket. Baj, de nem tragédia, a munka- vagy erőgép szervize másnap a helyszínen megjavíthatja, mehet tovább a munka.

Erdőművelés erdőtűz nélkül - FOGMAKER

Nézzük meg közelebbről, miből áll, és hogyan működik a Fogmaker. Manapság furcsának tűnhet, hogy működéséhez nem kell elektromosság, éppen ez adja egyik biztonsági tényezőjét. Csakis különböző nyomások működtetik. Az oltófolyadék legnagyobb része egyszerű csapvíz, de van benne a felületekre tapadást elősegítő adalék is. Az oltófolyadékot egy hengeres tartály tárolja, amelyet szabadon mozgatható dugattyú oszt két részre. Alul 110 bar nyomású nitrogén tartja mindig kilövellésre készen a felső részt elfoglaló folyadékot. A hőérzékelő a motorházban végigvezetett műanyagcső, 170 fokon megolvad, és kiengedi a kisebb segédtartályból a 24 bar nyomású levegőt. Ennek hatására megnyílik a tűzoltófolyadék tartályának felső végén beépített speciális szelep, az adalékos víz fémcsöveken eljut a párásító fúvókákig, kilövi porvédő dugójukat, és beindul a ködképződés. Tíz másodperc alatt biztonságosra csökken a motorház hőmérséklete.Mivel elég oltófolyadék van a tartályban, még egy jó ideig folytatódik a ködölés, nem lobbanhat fel újra a tűz.

Erdőművelés erdőtűz nélkül - FOGMAKER

Bizonyára sokakban merül fel a kérdés, hogy hol lehet ezt beszerezni, és mennyibe kerül?A Fogmakert a svéd FOGMAKER International AB vállalat gyártja, magyarországi kizárólagos képviselője a J&J (PSV) Kft. Szakemberei mérik fel az igényt, megtervezik beépítését az adott gépbe, illetve járműbe.Természetesen az ügyfél telephelyén szerelik fel, és később ugyanott időszakosan ellenőrzik, karban is tartják. Ami a költségeket illeti: ha tízéves használatot tervezünk egy gépen, akkor egy napra számítva nagyjából egy liter gázolaj árába kerül a Fogmaker. Mennyit is fogyaszt műszakonként egy komoly kihordógép? Az a kis többlet észre se vehető.

Erdőművelés erdőtűz nélkül - FOGMAKER

Az érdeklődők megnézhetik a Fogmaker berendezést a 2024 január 24-27-ig tartó AGROmashEXPO B paviloni standján. Naponta kétszer lesz élő tűzvédelmi bemutatóa D pavilonnal szemben, ahol mindenki saját szemével láthatja a rendszer hatásosságát.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: erdő, erdőművelés, erdőtűz, FOGMAKER, fakitermelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) - A ...

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina széles körben elterjedt, polifág kórokozó. ...