TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Örökerdők –Hárs-hegy, Szénások

Örökerdők –Hárs-hegy, Szénások

Hírek - 2023.11.25

Az örökerdők jellemzője az erdőklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató (szálankénti vagy kiscsoportos) erdőművelés, a famatuzsálemek és a holtfa mint fontos élőhely védelme. Cél a kiváló minőségű és optimális nagyságú fakészlet kialakítása, fenntartása, a természeti értékek és a tájkép védelme, az élményt és felüdülést nyújtó, vonzó és változatos erdőkép fenntartása.

Új szemléletű kezelés

Az örökerdők új szemléletű kezelése, főként a megsegítendő javafák és a kivágandó fák kijelölése komoly szakmai feladatot jelent a szakemberek számára. Amint arról a Pilisi Parkerdő Zrt. a honlapján beszámol, ezért folyamatosan követik a külföldi partnerek tapasztalatait, és kiemelt figyelmet fordítanak erdész szakembereik, fakitermelőik progresszív továbbképzésére – erre ad alkalmat például az évente megrendezett jelölőversenyük.

Az elmúlt fél évszázad során szerzett tapasztalataiknak köszönhetően évente számos tanulmányutat vezetnek folyamatos erdőborítással kezelt területeikre külföldi és belföldi szakmai csoportok részére egyaránt, jellemzően a Visegrádi Erdészetnél található Erdőanyai-völgyben, a Pilisszentkereszti Erdészetnél a Pilis-tetői örökerdőben, a Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutató Területen,  valamint a Budapesti Erdészetnél a Hárs-hegyi örökerdőkben.

Hárs-hegy: az ország egyik leglátogatottabb területe

A Budapesti Erdészetnél a folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodásra korábbi évtizedekben is voltak példák, azonban a folyamat 2008-ban kezdődött meg nagyobb méretekben. Az erdészet ekkor indította meg a Hárs-hegyen és közvetlen térségében a szálalóerdők kialakítását. E területek különlegessége, hogy fényigényes kocsánytalan tölgyes, elegyes lombos erdőkben kezdődött meg az örökerdő-gazdálkodás.

A módszer bevezetésének indokai ezen a területen rendkívül sokrétűek. A Budai-hegység az ország turisztikai, közjóléti szempontból egyik leglátogatottabb területe. A parkerdei, közjóléti funkciót a folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodás segíti leginkább. Az erdőtársulások e területen változatosak, elsősorban a gyertyános-kocsánytalan tölgyeseket és cseres-kocsánytalan tölgyeseket találhatunk itt, azonban foltokban a bükk is jelen van. A Hárs-hegyen kialakított örökerdő tömbben – a bükk elhanyagolható elegyaránya miatt – a kocsánytalan tölgy és az egyéb kemény lombos fafajok kezelése került középpontba. Itt találhatók olyan foltok, ahol az örökerdő szerkezet már gyakorlatilag kialakult, és melyben a kocsánytalan tölgy csoportos-lékes megjelenése nemcsak az újulatban, hanem 8-15 cm átmérőjű fiatal fák kis csoportjaiban is megfigyelhető.

Zömmel tölgy, cser, gyertyán, és bükk

A Budakeszi Erdészet területén a Szénások hegycsoportjának térségében alakítottak ki örökerdő tömböket az erdészeti hatóság és a természetvédelem szakembereinek közreműködésével 2006-ban. Ezeken a területeken az állandó borítottság nemcsak erdőgazdálkodási, hanem közjóléti és természetvédelmi érdek is. A Szénásokon található hazánk egyik Európai Diplomás területe.

A Budai-hegységben a Budapesti és a Budakeszi Erdészet területén szálaló üzemmódban lévő örökerdők területe jelenleg összesen 1279 hektár, amelynek fafajösszetételét a térségre jellemző tölgy, cser, gyertyán, és bükk alkotja, de az egyéb nemes kemény lombos fafajok (juharok, kőrisek, madárcseresznye) is jelen vannak. Ezeken a területeken a fafajösszetételben a bükk és a nemes keménylombos fafajok arányának óvatos növekedésére lehet számítani a gyertyán, csertölgy rovására.

A beavatkozások visszatérési ideje 5 év, ezért az örökerdő tömböt 5 egységre osztották fel. További előrelépést jelent az átalakító üzemmódú (4.100 hektár) és a faanyagtermelést nem szolgáló üzemmódú (3.038 hektár) területek nagysága, így ebben a térségben a folyamatos erdőborítással kezelt területek aránya meghaladja a 65%-ot. (Forrás: parkerdo.hu)

Európa Diplomás területek

Európa természeti örökségének megóvása érdekében az Európa Tanács 1965-ben létrehozta az Európa Diplomát. A kitüntetéssel egyes európai jelentőségű védett területek az Európa Tanács védnöksége alá kerülnek, amit ötévente újítanak meg. A Diplomát olyan védett természeti területek nyerhetik el, amelyek Európa geológiai, biológiai vagy tájképi sokféleségének megőrzése szempontjából kiemelkedően fontosak.

Az Európa Diplomával nemcsak az adott terület egyedülálló biológiai vagy táji értékeit ismerik el, hanem az azok megóvása érdekében végzett természetvédelmi kezelés hatékonyságát is.

Hazánkban három Európa Diplomás terület található: Szénások, Ipolytarnóci ősmaradványok és a Tihanyi-félsziget vulkanikus képződményei.
Forrás: Forrás: termeszetvedelem.hu

Címkék: erdő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért válaszd az AÖP-ben a BiogeN -t ? – Zöldebb állomány, nagyobb ...

A BiogeN mikrobiológiai készítmény Bacillus licheniformis-t tartalmaz, ez a baktérium a talajokban természetes ...