TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Jogi útra terelve igyekeznek megmenteni a Nitrogénműveket

Jogi útra terelve igyekeznek megmenteni a Nitrogénműveket

Hírek - 2023.11.16

Befejezték, véglegesen leállítja a termelést a Nitrogénművek – röppent fel a hír november 14-én, kedden reggel, nem kis hullámokat keltve. A nap végére aztán újabb meglepő hír érkezett – röviden: mégsem. Akkor ki, és mikor, és mit is mondott, mi újság a Nitrogénművek körül?

„Ez kigazdálkodhatatlan”

Amint weboldalunkon november 14-én mi is hírül adtuk, Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa mondta el az Agrárszektornak, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét. A tulajdonos elküldte a portálnak azt a szeptember elején kelt levelet is, amelyet Lantos Csaba energiaügyi- és Nagy István agrárminiszternek írt azért, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre: a széndioxid kibocsátási kvótát, a magas különadót és a tranzakciós díjat nem fogják bírni. Számításaik szerint e plusz költségek a magyar gyártású műtrágya tonnájának árát 20 ezer forinttal növelnék.

Bige László álláspontja szerint ez kigazdálkodhatatlan, hiszen így a műtrágya eladhatatlanná válna – olvashattuk a hírt kedden reggel.

Mégsem áll le végleg

Mégsem lesz végleges leállás, harcolni fognak a Nitrogénművek megmentéséért. „Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra” – mondta el Bige László az RTL Híradónak még aznap, november 14-én, kedden este. Az exkluzív interjúban egyebek között arról beszélt az elnök-vezérigazgató, hogy most végkiárusításon értékesítik, ami a meglévő készleteikből még maradt, áll a termelés, de nem bocsátják el a dolgozóikat. Jogi útra terelve igyekeznek megmenteni a Nitrogénműveket.

A leállás oka kizárólag a kvótákra kivetett terhekben keresendő – ezt erősítette meg Bige László az Agrárszektor.hu  online agrárgazdasági újságnak adott újabb, november 15-ei, szerdai nyilatkozatában, amelyben kifejti: „A Nitrogénművek Európa legkorszerűbb és legzöldebb, legújabb technológiával rendelkező műtrágyagyára, amely átláthatóan gazdálkodik, magyar tulajdonban van. Jó gazdasági helyzetben működő, kiszámítható, stabil, egészséges vállalatról van szó.

„A széndioxid-kvótára kivetett adó viszont kizárólagosan arra szolgál, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket és bizonyos körök hozzájussanak Magyarország magántulajdonban lévő egyik legértékesebb ipari vállalatához” – mondta el az Agrárszektornak Bige László, a cég elnök-vezérigazgatója, aki a portál kérdésre nem volt hajlandó közelebbről körülírni, kiket takar ez a kör.

„akár ez is szóba jöhet”

A jogászaink véleménye szerint az uniós széndioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerének megadóztatása jogellenes. Azért, hogy ezt bebizonyítsuk, ki fogunk használni minden jog által biztosított lehetőséget. (…) Meggyőződésünk, hogy a vonatkozó kormányrendelet sérti az arányos közteherviselést és a tulajdonhoz való jogot, mivel az adó aránytalan és konfiskáló jellegű, sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmának elvét. Ráadásul sérti az Európai Unió 2003/87 EK irányelv alapelveit és célkitűzéseit is” – fogalmazott az Agrárszektornak az üzletember.

A portál azon kérdésére, hogy a Nitrogénművek műtrágya-kereskedővé alakul-e át, Bige László nem zárta ki ezt az eshetőséget sem. „A Nitrogénművek mindenkit ismer Európában és Európán kívül is, minden egyes gyártót személyesen. Úgyhogy akár ez is szóba jöhet.”

„Szinte pótolhatatlan lenne”

De milyen hatással lehet a mezőgazdaságra, ha valóban Share Buttonleáll a Nitrogénművek Pétfürdőn? – erről kérdezte kedden, még az RTL Híradó exkluzív Bige László-interjúját megelőzően a Pénzcentrum Raskó György agrárközgazdászt, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy valóban leálljon a csaknem százéves gyár. 

A penzcentrum.hu portál kérdésére válaszolva a következőképpen fogalmazott Raskó György: Bige úr már nem először játszik húzd meg–ereszd meg játékot, és én biztos vagyok abban, hogy most is ez történik. Ez a bejelentés akkor jött, amikor a mezőgazdaságban már megvolt az őszi trágyázás, és legközelebb tavasszal lesz ez esedékes, vagyis a saját pozícióit igyekszik erősíteni.

De azzal nem csak ő, hanem maga a kormányzat is tisztában van, hogy az a műtrágya és pétisó, amelyet a cég előállít, egész Közép-Európában egyedülálló, és szinte pótolhatatlan lenne, ha leállnának a gyártásával.

Az tény, hogy a szabályokat láthatóan az ő ellehetetlenítésére és kigolyózására találták ki és hívták életre, de azt is jól tudja a kormányzat, hogy a műtrágyapiac ilyen szintű leállítása önmagában hatvanmilliárdos kiesést jelentene a GDP-ből – ez pedig ilyen gazdaságilag vészterhes időkben megengedhetetlen volna. Nem is beszélve még arról, hogy legalább 500-600 ember veszítené el a munkáját, és ez sem megengedhető – fogalmazott az agrárközgazdász.

Címkék: Nitrogénművek, műtrágya, pétisó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...