TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A napenergia betakarításának új módja

A napenergia betakarításának új módja

Hírek - 2023.10.31

Az éghajlatváltozás mérséklésének egyik ígéretes útja a hatékonyabb és költséghatékonyabb napelemek kifejlesztése. A Nature folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány egy új típusú napelemet mutatott be, amely egy perovszkit nevű anyagot használ a napfény befogására és elektromos árammá alakítására.

A kutatók úgy vélik, hogy felfedezésük segíthet abban, hogy a napenergia világszerte elérhetőbbé és megfizethetőbbé váljon az emberek számára. Ez jelentős hatással lehet a mezőgazdaságra, mivel segíthet csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását.

A napenergia betakarításának új módja

Az új típusú fotovoltaikus panel a hagyományosnál hatékonyabban és olcsóbban képes betakarítani a napenergiát. Ezek a panelek a perovszkit nevű anyagon alapulnak, amely egyedi kristályszerkezetének köszönhetően a hullámhosszok széles skáláján képes elnyelni a fényt.

A perovszkit emellett rugalmas, könnyű és könnyen előállítható, így különböző alkalmazásokhoz, például épületekbe integrált fotovoltaikus rendszerekhez, viselhető eszközökhöz és átlátszó ablakokhoz használható. A perovszkitnak azonban van néhány hátránya, például instabilitása, toxicitása és alacsony hatékonysága magas hőmérsékleten.

Hogyan lehet leküzdeni a perovszkit kihívásait

A cikk beszámol a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) és a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatóinak nemrégiben készült tanulmányáról, akik kidolgoztak egy módszert a perovszkit néhány kihívásának leküzdésére.

Olyan hibrid anyagot hoztak létre, amely a perovszkitot szén nanocsövekkel kombinálja, amelyek olyan apró szénatomokból álló csövek, amelyek figyelemre méltó elektromos és termikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kutatók megállapították, hogy a szén nanocsövek hozzáadása a perovszkithoz javítja annak stabilitását, csökkenti a toxicitását, és növeli a hatékonyságát magas hőmérsékleten. Azt is felfedezték, hogy a hibrid anyag nemcsak napfényből, hanem hő és mechanikai igénybevétel hatására is képes áramot termelni.

A hibrid anyag lehetséges hatása

A cikk a hibrid anyagnak a megújuló energiaforrások jövőjére gyakorolt lehetséges hatásának kiemelésével zárul. A kutatók becslése szerint a hibrid anyag akár 40%-os energiaátalakítási hatásfokot is elérhet, ami jóval magasabb, mint a perovszkit alapú napelemek jelenlegi rekordja, a 28%. A kutatók szerint a hibrid anyagot olyan önműködő eszközök létrehozására is fel lehet használni, amelyek több forrásból, például a testhőből, a mozgásból és a környezeti fényből is képesek energiát gyűjteni.

A kutatók remélik, hogy munkájuk további kutatásokat és fejlesztéseket ösztönöz a perovszkit-alapú napelemekre vonatkozóan, amely a hagyományos napelemek alacsony költségű és nagy teljesítményű alternatíváját jelentheti.

Elképzeléseik szerint hibrid anyaguk új alkalmazásokat és piacokat is lehetővé tehet a napenergia számára, például az intelligens épületek, a viselhető elektronika és a dolgok internetét használó eszközök számára.

Címkék: napenergia, napelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...