TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Kedvező éves csapadékmérleggel, de kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben kezdi az erdészeti ágazat az őszi munkákat

Kedvező éves csapadékmérleggel, de kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben kezdi az erdészeti ágazat az őszi munkákat

Hírek - 2023.10.12

A hazai erdészeti ágazat helyzetét október elején egy tanácskozás keretében tekintették át a kamara vármegyei erdő- és vadgazdálkodási osztályainak elnökei, számba véve a kihívásokat és problémákat, illetve azok lehetséges megoldásait. Az ennek kapcsán készített összefoglalót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményben adta közre.

A NAK országos körképe szerint az erdészeti ágazat szereplői kiegyensúlyozott időjárási viszonyok között, optimista támogatáspolitikai várakozásokkal, de kedvezőtlen fapiaci környezetben, szűkülő munkaerő-piaccal és változó szaporítóanyag-ellátási kilátásokkal kezdik meg a 2023/2024-es erdészeti szezont.

Az utóbbi években tapasztalt állapotromlás nem állt meg

A tavalyi extrém szárazság után idén eddig kedvezően alakultak a csapadékviszonyok, ami pozitív hatással van a faállományok egészségi állapotára is. Amint a sajtóközleményben áll, az egyes régiókban, illetve az egyes faállomány-típusok (pl. bükkösök, tölgyesek) esetében az utóbbi években tapasztalt állapotromlás ugyanakkor nem állt meg, azt az időjárás kedvező alakulása csupán lassította. A tölgyesekben a tölgy csipkés poloska okozta károsítása továbbra is meghatározó és számottevő. A fenyvesek (erdei fenyő, lucfenyő) esetében az elmúlt néhány évtized tendenciája folytatódik, az állapotromlásuk nem állt meg. A károsító hatásoknak egyelőre – többé-kevésbé – csak a feketefenyő áll ellent. Habár az erdőfelújítások, erdőtelepítések fiatal faállományai jó fejlettségi állapotban vannak, a nyár végére a kiegyensúlyozottabb csapadékviszonyok ellenére is néhány helyen aszálykár volt tapasztalható.

Csökkent a kereslet az erdei termékek iránt

A nyár végével kifutott a kormányzatilag meghirdetett maximált áras tűzifaprogram, az állami erdőgazdálkodók helytálltak, minden megrendelést teljesítettek. Az erdészeket elismerés illeti az ezzel kapcsolatban végzett jelentős munkájukért. Az erdei termékek év eleji erős keresleti piaca átmenetileg megtorpant, az európai gazdaság stagnálása keresletcsökkenést eredményezett. Előfordul, hogy egyes partnerek a szerződések szerinti mennyiségeket sem veszik át az erdőgazdálkodóktól, vagy átütemeznek. A gyengébb minőségű fatermékek piacát pedig tovább rontják a délszláv és osztrák viharkárok.

A fakitermelés visszaesett

A tűzifaárak ez év tavaszához képest nem emelkedtek, várhatóan ősszel sem változnak, az egyéb fatermékek esetében pedig a csökkenő kereslet mozgatja az árakat. Nehezíti a helyzetet, hogy a fatermékek iránti kereslet csökkenésével párhuzamosan a faipari feldolgozási költségek – az alapanyag-, de különösen az energiaárak miatt – meredeken emelkednek, ami a romló piaci viszonyok ellenére is áremelkedést indokolna. Mindezen folyamatok, valamint az új Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében várhatóan induló támogatásokkal összefüggő várakozás miatt a gazdálkodók kivárnak, a fakitermelések visszaestek.

Habár a normál üzletmenet mellett nincsenek fennakadások, az erdősítési, fakitermelési és szállítási kapacitások folyamatosan szűkülnek, és ezzel párhuzamosan drasztikusan drágulnak. Az erdőgazdálkodók rendelkezésére álló vállalkozói kör folyamatosan változik. Különösen a fakitermelésekben a fizikai munkaerő egyre növekvő hiánya a gépesítés irányába kényszeríti az erdőgazdálkodást. Nagy szükség van korszerű erdészeti gépekre, harveszterekre/forwarderekre – ezeknek a beszerzését remélhetőleg fellendíthetik a közeljövőbeni pályázati lehetőségek.

Jelentősen megnőtt a rendezetlen erdők területe

A „megbízott erdőgazdálkodó” intézményének kivezetését követően az alternatív használati jogcímek szerződéses gyakorlata lassan alakul ki, jelentősen megnőtt a rendezetlen erdők területe. Ez amellett, hogy az erdőtulajdonosok hasznosítási lehetőségeit szűkíti, valamint az erdők állapotromlását idézheti elő, az erdészeti vállalkozások – különösen az erdészeti szakirányító vállalkozások – számára egzisztenciális problémákat is generál. 

Az erdőtelepítések – régiónként változó intenzitással – mind az állami, mind a magánszektorban zajlanak. A néhány éve megemelt egységárak a magánszektorban javították a telepítési hajlandóságot, ugyanakkor ezen a téren újra visszafogottság jellemző. Mindamellett az erdőtelepítések felé terelhetnek földtulajdonosokat a szántóföldi növénytermesztésben az ukrán gabonaimport miatt tapasztalható értékesítési nehézségek is.

Visszafogott erdőtelepítési kedv

Az erdészeti szaporítóanyag-piacon továbbra is problémát okoz a keresleti-kínálati viszonyok kiszámíthatatlansága. Az előttünk álló erdősítési szezonban várhatóan mérsékelt lesz a szaporítóanyagok iránti kereslet, ezt erősíti a visszafogott erdőtelepítési kedv is. Többlet csemeteigény alapvetően ott jelentkezik, ahol a tavalyi hiány miatt nem tudtak erdősíteni, és ezt most pótolják.

Erdőgazdálkodási ágazatra mintegy 310 milliárd forint

A KAP hazai stratégiai terve alapján az erdőgazdálkodási ágazatra fordítható forrás összege mintegy 310 milliárd forint. Ez öt év alatt közel háromszorosa az előző hétéves ciklusban eredetileg rendelkezésre álló összegnek. A többletforrások jelentős része egyrészt zöld megoldások alkalmazására, másrészt gazdaságfejlesztésre fordítható. Az ágazat nagy várakozással tekint az egyes támogatási jogcímek megjelenésére. A lehetőségek ésszerű kiaknázása tudatos felkészülést igényel az oktatástól a kutatáson át a gyakorlati megvalósításig, mindebben a NAK is segíti az érintetteket.

Címkék: erdő, fakitermelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Azálea (Rhododendron spp.) - A kerti ékszer

Az azálea, amely a Rhododendron nemzetség tagja, az egyik legkedveltebb dísznövény a kertészek körében. Gyönyörű ...